19.4.18

Ο Ερντογάν άνοιξε τους ''ασκούς''.Ανεξέλεγκτα περνούν από την Τουρκία χιλιάδες πρόσφυγες

Τέσσερα νέα κοντέινερ, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης αναμένεται να τοποθετηθούν στο Φυλάκιο. 
 Έντονες είναι οι πιέσεις των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, αλλά ακόμη πιο έντονες είναι οι σκέψεις για το που θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.
Παράλληλα πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το thraki Νεα, αναφέρουν ότι υπάρχουν και σχέδια για τοποθέτηση σκηνών.  Με τους αριθμούς να είναι τρομακτικοί και καθημερινά να περνάνε ανενόχλητοι και στην ουσία χωρίς κανέναν έλεγχο και ταυτοποίηση δεκάδες, αλλά και εκατοντάδες άνθρωποι κάποιες ημέρες, νέα δεδομένα, πιο σωστά νέα τετελεσμένα υπάρχουν στον Έβρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί πλέον που περνούν τα σύνορα του Έβρου, δεν συλλαμβάνονται, δεν οδηγούνται σε κανένα αστυνομικό τμήμα, αλλά οι ίδιοι πηγαίνουν στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης και ζητούν να καταγραφούν. 
Το παράξενο όμως και μη προβεβλημένο, είναι ότι δεν πρόκειται για Σύριους, αλλά για Αφγανούς, Πακιστανούς, υπηκόους Ερυθραίας και άλλων Αφρικανικών χωρών, οι οποίοι δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και δε μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες. 
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει αστυνομική πηγή στο thraki Νεα, ότι την Κυριακή 15 Απριλίου, από τους 150 περίπου μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα, ελάχιστοι ήταν οι Σύριοι. 
Στο μεταξύ όπως αναφέρει στο Έθνος ο δημοσιογράφος Βασίλης Ιγνατιάδης, οι Τούρκοι αφήνουν σωρηδόν πρόσφυγες και λαθρομετανάστες να περάσουν τα σύνορα. «Τους βλέπουμε από τη δική μας όχθη απέναντι να φορτώνουν τις βάρκες, να τους πλησιάζει στρατιωτικό τζιπ, να τους κάνουν έναν δήθεν έλεγχο και να φεύγουν άπρακτοι.
 Σε λιγότερο από μισή ώρα η βάρκα ξεκινάει και περνάει το ποτάμι«, είπε στην εφημερίδα ανώτερος αστυνομικός, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις. 
Στο μεταξύ, η κατάσταση στο Φυλάκιο, είναι ίδια καθημερινά. Άνθρωποι αφήνονται ελεύθεροι, λίγες ώρες ή μέρες μετά το παράνομο πέρασμά τους στην χώρα και έχοντας την ελπίδα ότι θα φτάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ξεκινούν ένα νέο ταξίδι για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τοπική κοινωνία ανέμενε σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης, τα οποία δεν ήρθαν ποτέ! Πρέπει όμως να τονιστεί ότι οι ιδιωτικοί αστυνομικοί που είχαν προσληφθεί εργάστηκαν μόλις για έξι μήνες, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν πληρώσει πολλά λεφτά για να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Πέρα από το γεγονός ότι όταν έληξαν οι συμβάσεις έμειναν άνεργοι και μεγάλος αριθμός των πρώην εργαζομένων αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να βρει δουλειά στο εξωτερικό, αρκετοί έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι για υποθέσεις αποδράσεων από το Φυλάκιο. «Και χωρίς δουλειά και με τρέξιμο σε δικαστήρια», ανέφερε αναγνώστης του thraki Νεα, σχολιάζοντας τα όσα υποτίθεται ότι θα γίνονταν, αλλά δεν έγιναν.   
Το μεταναστευτικό φέρνει κι άλλες υποθέσεις στο προσκήνιο, όπως αυτή 13 δικηγόρων, οι οποίοι στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, έχουν προσκληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι για υποθέσεις διακίνησης μεταναστών.
 Πρόκειται για δικηγόρους από την Ορεστιάδα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το vice   θεωρήθηκε «ύποπτο και αδικαιολόγητο» το γεγονός ότι ήρθαν σε επαφή με πρόσφυγες και φυγάδες αμέσως μόλις αυτοί πέρασαν στο ελληνικό έδαφος. «Στοχοποιούμαστε με πρωτοφανή τρόπο, γιατί κάνουμε απλώς τη δουλειά μας», λένε οι δικηγόροι.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.thrakinea.gr/archives/12681

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου