24.3.10

Εντατικοί έλεγχοι στην πασχαλινή αγορά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Κινητοποιούνται οι υπηρεσίες του Δημοσίου για να ελέγξουν την πασχαλινή αγορά και ιδιαίτερα την αγορά κρεάτων. Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΣΔΟΕ, ο ΕΦΕΤ και άλλες υπηρεσίες ετοίμασαν σχέδιο μαζικών ελέγχων με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών. Ειδικότερα, οι έλεγχοι στο κρέας αναμένεται να επικεντρωθούν στο πρόβειο και το κατσικίσιο.
Αναλυτικά, το σχέδιο περιλαμβάνει:
1. Έλεγχος εισαγωγών σφάγιων. Στόχος είναι η πιστοποίηση της καταλληλότητας των εισαγόμενων προϊόντων, γι αυτό θα ενταντικοποιηθούν οι έλεγχοι στους συνοριακούς σταθμούς, θα υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση των φορτίων, καθολικός έλεγχος παρτίδων σε ότι αφορά την ταυτοποίηση και επιβεβαίωση άφιξης στον προορισμό με επιτόπιο έλεγχο. Επίσης, θα υπάρχει έλεγχος συνοδευτικών εγγράφων φορτίων από το ΣΔΟΕ (είδος φορτίου, αριθμός σφάγιων, αποστολέας, κωδικός σφαγείου, παραλήπτης, εγκατάσταση προορισμού, ύπαρξη σήμανσης καταλληλότητας, ωοειδής σφραγίδα με τον κωδικό σφαγείου που αποτελείται από τη συντομογραφία χώρας προέλευσης και τον αριθμό του σφαγείου)...
2. Έλεγχος σφάγιων ενδοκοινοτικού εμπορίου. Στόχος η πιστοποίηση της ποιότητας των διακινούμενων προϊόντων και η αποφυγή παραποίησης της προέλευσης - καταγωγής τους. Θα υπάρχει έλεγχος σήμανσης καταλληλότητας με επιτόπιο έλεγχο στις ψυκτικές εγκαταστάσεις εμπόρων, καθώς και διασταύρωση στοιχείων εμπορικών συνοδευτικών εγγράφων, στοιχείων αποθήκης και παραλαβών, ενώ θα υπάρχει έλεγχος συνοδευτικών εγγράφων φορτίων από το ΣΔΟΕ.
3. Έλεγχος ζώντων ζώων ενδοκοινοτικού εμπορίου. Στόχος η αποτροπή των "ελληνοποιήσεων" προϊόντων που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Θα υπάρχουν έλεγχοι στους συνοριακούς σταθμούς, ηλεκτρονική παρακολούθηση των φορτίων,διασταύρωση ηλεκτρονικών δεδομένων και της δήλωσης άφιξης φορτίου, διασταύρωση με στοιχεία της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων, επιβεβαίωση άφιξης προορισμού και κατεύθυνσης φορτίου (άμεση σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) με επιτόπιο έλεγχο στην εγκατάσταση προορισμού, ταυτοποίηση φορτίων και έλεγχος συνοδευτικών εγγράφων φορτίων από το ΣΔΟΕ (είδος και ποσότητα, χώρα προέλευσης, αριθμοί ενωτίων, κατεύθυνση, αποστολέας, παραλήπτης και εγκατάσταση προορισμού).
4. Έλεγχος στα σφαγεία με στόχο την αποτροπή παραποίησης της προέλευσης - καταγωγής του σφάγιου.Θα υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση των αφίξεων για σφαγή, προ σφαγής έλεγχος - έλεγχος ταυτότητας ζώων, διασταύρωση ταυτότητας ζώων (ενώτια) και συνοδευτικών εγγράφων και εγγράφων κυκλοφορίας, διασταύρωση ηλεκτρονικών δεδομένων και της δήλωσης άφιξης φορτίου σε περίπτωση ενδοκοινοτικού εμπορίου, διασταύρωση με στοιχεία της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων, επιβεβαίωση άφιξης προορισμού και κατεύθυνσης φορτίου (άμεση σφαγή) σε περίπτωση ενδοκοινοτικού εμπορίου, επίθεση επί του σφάγιου σφραγίδας καταλληλότητας και σφραγίδας προέλευσης κατ` αντιστοιχία με την ταυτότητα του ζώου, έλεγχος εμπορικών συνοδευτικών εγγράφων σφάγιων, έλεγχος ισοζυγίου κρέατος στα σφαγεία, αντιστοίχιση εμπορικών και υγειονομικών συνοδευτικών εγγράφων ζώντων ζώων και εμπορικών συνοδευτικών εγγράφων σφάγιων.
5. Έλεγχος στις αγορές χονδρικής πώλησης, με στόχο την αποτροπή παραποίησης της προέλευσης - καταγωγής προϊόντων. Θα υπάρχει έλεγχος εμπορικών συνοδευτικών εγγράφων και ταυτοποίηση του φορτίου (ύπαρξη σήμανσης καταλληλότητας και προέλευσης).
6. Ελεγχος στη λιανική πώληση (κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές), με στόχο αποτροπή παραποίησης της προέλευσης - καταγωγής των προϊόντων στα σημεία τελικής διάθεσης στον καταναλωτή.Τα μέτρα που θα ληφθούν αφορούν τον έλεγχο σήμανσης καταλληλότητας και προέλευσης με επιτόπιο έλεγχο στα σημεία, τα εμπορικά συνοδευτικά έγγραφα - έλεγχος αναγραφής καταγωγής - προέλευσης του κρέατος, τις ετικέτες, έλεγχος αναγραφής καταγωγής - προέλευσης του κρέατος, ενώ θα υπάρχει έλεγχος ζυγιστικών μηχανών για αναγραφή καταγωγής - προέλευσης του κρέατος.
Ο μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων θα διατεθεί για τον έλεγχο της λιανικής διότι και τα σημεία είναι πολλά και οι έλεγχοι απαιτούν την έντονη φυσική παρουσία ελεγκτών.
Εντοπισμός φορτίου αρνιών Βουλγαρίας που προορίζονταν για ελληνοποίηση
Άμεσα αποτελέσματα είχε η κινητοποίηση των κρατικών φορέων για τον έλεγχο της πασχαλινής αγοράς. Όπως ανακοινώθηκε, εντοπίστηκε φορτίο 152 βουλγαρικών αμνοεριφίων που προοριζόταν για την ελληνική αγορά ως ελληνικά.
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Κανελλόπουλος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο προχώρησε στον εντοπισμό του φορτίου, μέσω του ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης ενδοκοινοτικού εμπορίου ζώντων ζώων.
Συμπλήρωσε δε ότι το φορτίο κατευθυνόταν για άμεση σφαγή στα σφαγεία Σκύδρας. Έφερε ως παραλήπτη τον ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ &ΣΙΑ Ο.Ε. - ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ ΓΙΑΝΝΕΛΗ.
Από την πλευρά του, ο παραλήπτης έμπορος δήλωσε ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε η εμπορική συναλλαγή και ότι δεν αναμένει στην εγκατάστασή του αιγοπρόβατα.
Ακολούθως, το φορτίο οδηγήθηκε σε άλλη κατεύθυνση και για αρκετές ώρες δεν είχε εντοπιστεί.
Το υπουργείο σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και τη σημαντική συμβολή του ΣΔΟΕ, εντόπισε τον πραγματικό προορισμό της παρτίδας, η οποία παρελήφθη τελικά από τον Πετρίδη Αντώνη και Γιάννη στο νομό Γρεβενών.
Ο παραλήπτης ελέγχεται από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ για παραβάσεις της νομοθεσίας, καθώς και από τις τοπικές Κτηνιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις για παραβάσεις της κτηνιατρικής νομοθεσίας και να ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
"Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την αμέριστη συνδρομή του ΣΔΟΕ χτενίζουν ηλεκτρονικά αλλά και με τη φυσική τους παρουσία σύνορα, εθνικές οδούς, σφαγεία, αποθήκες, σούπερ μάρκετ, αγορές, κρεοπωλεία" υπογράμμισε ο Γ. Κανελλόπουλος.
"Είμαστε εδώ και μέρες σε εγρήγορση. Όσο περνά ο καιρός, το επίπεδο του συναγερμού κλιμακώνεται. Ήδη άρχισε να αποδίδει η κινητοποίηση με τον εντοπισμό του πρώτου φορτίου" , κατέληξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου