11.1.11

«Πνίγονται» από τα έξοδα οι αγρότες!

Στο «χείλος του γκρεμού» βρίσκονται οι αγρότες του νομού με τις απανωτές αυξήσεις των λιπασμάτων και των εφοδίων και την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα ύψη να τους οδηγούν σταδιακά… έξω από τα χωράφια τους! Το κόστος καλλιέργειας γίνεται μέρα παρά μέρα «απαγορευτικό» με τα έσοδα πολλές φορές των παραγωγών, να μην φτάνουν… ούτε για τα λιπάσματα της χρονιάς! Και το άμεσο μέλλον… διαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο! Τον Οκτώβριο του 2010 όλες οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές των λιπασμάτων και των εφοδίων. Ωστόσο, η «κούρσα» των τιμών συνεχίζεται, καθώς… έρχεται νέα αύξηση από την προσαρμογή του Φ.Π.Α. στην νέα του βαθμίδα!.. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει «σκαρφαλώσει» ήδη στο 1,40 ευρώ το λίτρο, με τους παραγωγούς να μην είναι πια σε θέση να «φουλάρουν» τα τρακτέρ τους, αλλά και χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πλήρως το θέμα της επιστροφής.
«Βούλιαξαν» όλες οι καλλιέργειες!
Οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν τα νέα «καπέλα» στα εφόδια και τα καύσιμα για την νέα καλλιεργητική περίοδο, σε μία χρονιά που οι προηγούμενες καλλιέργειές τους «βούλιαξαν» και το εισόδημά τους ήταν σε πολλές περιπτώσεις… ανύπαρκτο!
Μία από τις βασικές καλλιέργειες του νομού, αυτή της πατάτας, φέτος «χάθηκε» εξαιτίας των άσχημων καιρικών φαινομένων, ενώ την ίδια στιγμή τα εσπεριδοειδή, έμειναν… στα «αζήτητα», πάνω στα κλαδιά των δέντρων!
Η παραγωγή καλαμποκιού όπως και αυτή της βιομηχανικής τομάτας, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια στο ήμισυ με τις τιμές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Σε γενικές γραμμές, δεν «περπάτησε» καμία καλλιέργεια, με τους περισσότερους παραγωγούς να παραμένουν… «βουλιαγμένοι» στα χρέη! ΠΑΤΡΙΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου