4.1.11

ΚΑΡΕΛΙΑΣ – Η εταιρεία που κάνει την …διαφορά !

Αύξηση κερδών παρά το δυσμενές περιβάλλον
Με θετικό πρόσημο, παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα στην εγχώρια και διεθνή αγορά, έκλεισε το 2010 για την Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας Α.Ε.», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο διευθύνων σύμβουλός της Ανδ. Καρέλιας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και τη γιορτή για τους εργαζόμενους. Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, το εργοστάσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Καλαμάτα, ενώ ο κ. Καρέλιας παρατήρησε πως η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι η εξωστρέφεια της εταιρείας δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, τονίζοντας τη σημασία της σωστής προβολής και προώθησης των προϊόντων του ομίλου. Παραβρέθηκαν, επίσης, η πρόεδρος της εταιρείας Βίκυ Καρέλια και ο αντιπρόεδρος Στάθης Καρέλιας, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι παροχές προς τους εργαζόμενους για τη φετινή χρονιά ανήλθαν στο ποσό των 1,3 εκατ. Ευρώ .Υπερτυχερός της γιορτής των εργαζομένων, λαμβάνοντας 6.500 ευρώ μετά από κλήρωση, αναδείχθηκε ο Στ. Ταβουλαρέας.
Δύσκολες συνθήκες το 2010…..
Στην αρχή της ομιλίας του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά και τις συνέπειες στις πωλήσεις εξαιτίας της κρίσης. Αναφέρθηκε στις συνεχόμενες αυξήσεις φορολογίας τσιγάρων και στις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ, στη μείωση της κατανάλωσης και τον έντονο ανταγωνισμό τιμών, στις έκτακτες εισφορές στα κέρδη της εταιρείας, στην απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, στις απεργίες, τις καθυστερήσεις και σε άλλα εμπόδια στη διοχέτευση των προϊόντων στις ξένες αγορές, στις αυξήσεις φορολογίας στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού και στον εκεί έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα μείωση του όγκου πωλήσεων στην ελληνική αγορά κατά 8% περίπου και στο εξωτερικό κατά 10%.
Μιλώντας για τις συνεχείς αυξήσεις φόρων, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι πλέον το Δημόσιο εισπράττει το 85-87% της λιανικής τιμής των τσιγάρων. Οι λιανικές τιμές ανέβηκαν αισθητά και αυτό οδήγησε, σε συνδυασμό και με τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σε δραματική πτώση της κατανάλωσης, που τους τελευταίους μήνες ξεπερνά το 15%. Μείωση που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν οι καπνοβιομηχανίες δεν αποφάσιζαν να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος τους, μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα.
Στην ελληνική αγορά η καλαματιανή καπνοβιομηχανία αύξησε το μερίδιό της από 9,26% σε 9,46%, ενώ, όσον αφορά στα προϊόντα καπνού για στριφτό τσιγάρο, πέτυχε αύξηση πάνω από 100%, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού αγοράς.
Μιλώντας για τις αγορές του εξωτερικού, ο κ. Καρέλιας ανέφερε ότι η μισή πτώση οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους, ενώ παρά τη μείωση των συνολικών πωλήσεων, υπάρχουν και σημαντικές επιτυχίες.
Αναφέρθηκε εκτενώς στις επιτυχίες της στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, στις αγορές της Ε.Ε. και της Δυτικής Ευρώπης, στην αφορολόγητη αγορά της Τουρκίας και της Αιγύπτου, στις αγορές της Κεντρικής Ασίας αλλά και της Κίνας, ενώ υπογράφηκε συμφωνία για την είσοδο της εταιρείας στην αγορά της Ιαπωνίας μέσα στο 2011. Αναφέρθηκε δε και στην πορεία του νέου σήματος Ome, στο σήμα American Legend, καθώς και στην αύξηση πωλήσεων του καπνού για στριφτό τσιγάρο, που ξεπερνά το 300%.
Προέβλεψε ότι και το 2011 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά, προειδοποιώντας ότι δεν επιτρέπεται ούτε λεπτό εφησυχασμού. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως «μας απασχολεί πολύ η μείωση του όγκου πωλήσεων. Επίσης αναμένονται και αλλαγές στις συσκευασίες, καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να διευρύνει τη χρήση αποκρουστικών φωτογραφιών στις προειδοποιήσεις των πακέτων, ενώ έχουν δρομολογηθεί και νέες αλλαγές στις προδιαγραφές των τσιγάρων.
Παρά την αβεβαιότητα που προέβλεψε ότι θα υπάρξει, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας: «Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια διαθέτει μία αξιοζήλευτη οικονομική ευρωστία και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να διατηρηθεί. Θα δοθεί μεγάλη μάχη σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και το μέλλον των εργαζομένων της».
Εθελοντικές παροχές
Ο κ. Καρέλιας ανακοίνωσε πως το επίδομα γαλοπούλας είναι 140 ευρώ, το επίδομα παρουσίας 650 ευρώ, ο κάθε λαχνός της γιορτής είναι 600 ευρώ, εργαζόμενοι με παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 900 ευρώ, εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2010 θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 350 ευρώ, ενώ η εταιρεία θα κάνει δώρο ένα φορητό υπολογιστή σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2010. Επίσης, εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 500 ευρώ, εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 1.200 και 1.699 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 950 ευρώ και όσοι έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 400 ευρώ. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ θα λάβουν 1.700 ευρώ και όσοι από αυτούς έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 350 ευρώ για κάθε παιδί.
Από 600 ευρώ κέρδισαν οι: Γ. Θεοδωρακόπουλος, Όλγα Ιακώβου, Νικ. Λουμάκης, Παν. Κουκούτσης, Αθαν. Τσαναδάμης, Χρ. Μιχαλόπουλος, Νικ. Νικολόπουλος, Παν. Δρακοπαναγιωτάκης, Αγγελική Μερκούρη, Χαρίκλεια Καπετανάκη, Αικατερίνη Μπουραντά, Παν. Φωτεινάκης, Στ. Πουλής, Ι. Φιλόπουλος, Κων. Σταθέας, Ηλίας Τσιφτσής, Δημ. Λαδάς, Ακριβή Σταματοπούλου, Γ. Αθανασόπουλος, Κων. Φιλανδριανός, Δημ. Λαμπρόπουλος, Σωτ. Κουκούτσης, Γεωργία Τσάμη, Παναγιώτα Μπάκα, Ηλίας Καραμπάγιας, Βασιλική Αναστασοπούλου, Βασ. Καστριτσέας, Ελένη Ναθαναήλ, Μαρία Δημοπούλου, Γ. Μπαλίκος, Γ. Αναστασάκης, Λάμπρος Βλιώρας, Γ. Κωνσταντέλος, Ι. Σιούτης, Βασ. Γερμανός, Βασ. Παπαδόπουλος, Διον. Πενταφούντας και Κων. Μαλλούς.
Οι εργαζόμενοι
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας, Νικ. Παραγγίνης, αφού μίλησε για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τα αίτια που την προκάλεσαν, σημείωσε ότι η επιχείρηση αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση για τα ελληνικά δεδομένα. tharrosnews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου