Το παραπάνω ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κατσέλη, σε απάντησή της στην ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, σχετικά με την συνέχιση του «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, με ερώτηση της προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 03/12/10, η κ. Γιαννακοπούλου ζητούσε να ενημερωθεί για την πορεία των κυβερνητικών ενεργειών για την έγκαιρη υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου. Στην απάντηση της, η Υπουργός αναφέρει ότι ύστερα από συνεχείς τεχνικές συναντήσεις με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και σε επίπεδο Επιτρόπου και αρμόδιου Υπουργού, επιτεύχθηκε η συγχρηματοδότηση του προγράμματος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εργασίας για το 2011. Ακόμη, η κ. Κατσέλη γνωστοποίησε ότι σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη βιωσιμότητά του, εκπονείται κανονιστικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να τεθεί η όλη διαδικασία σε σταθερή και βιώσιμη βάση, η οποία θα καλύπτει με επαρκή τρόπο τις ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα αυτά.Στη συνέχεια, η Υπουργός προσθέτει ότι ήδη το πρόγραμμα λειτουργεί στη λογική των κουπονιών, που αποτελεί το πρώτο βήμα στην εξατομικευμένη προσέγγιση των εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων. Παράλληλα, για τον σκοπό αυτό έχει προκηρυχθεί μελέτη για την αποτίμηση του βαθμού στον οποίο το πρόγραμμα συνδέεται με την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των έμμεσα ωφελούμενων ατόμων στη βάση της διευρυμένης ελληνικής οικογένειας (με πρώτο παραδοτέο το πρώτο δίμηνο του 2011), αλλά και για να θέσει τις προδιαγραφές για τη βιώσιμη λειτουργία του.
Η κ. Κατσέλη καταλήγει στην απάντησή της, δηλώνοντας ότι βασική προτεραιότητα και υποχρέωση της κυβέρνησης αποτελεί ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου συστήματος δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδοτεί μόνο τέτοια συστήματα. Συνοπτικά, στόχος του υπουργείου είναι ένα βιώσιμο σύστημα που θα βασίζεται:
Α) Στη χρηματοδότηση από πολλαπλές πηγές (Κοινοτικοί πόροι, Εθνικοί πόροι, Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, καθώς και συνεισφορά εξυπηρετούμενων όπου αυτό είναι εφικτό).
Β) Στη σταδιακή απεξάρτηση από Κοινοτική συγχρηματοδότηση.
Γ) Στη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς εξυπηρετούμενους καθώς και διεύρυνση των κατηγοριών των εξυπηρετούμενων (και με μεγαλύτερο εισόδημα και για άλλες ασθένειες όχι μόνο ατόμων τρίτης ηλικίας).