11.2.12

ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ !!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποίησαν ερεύνα για τα εμφιαλωμένα νερά – όπου βρέθηκε ετικέτα που παίρνει νερό από τα Γεράνεια Όρη να έχει συγκεντρώσεις του άκρως τοξικού εξασθενους χρωμίου στα επίπεδα των 20 ppb (ή μg/l = μικρογραμμάρια ανά λίτρο). Το εύρημα δεν αποτελεί παρανομία καθώς αυτή τη στιγμή δε υπάρχει διακριτό όριο για το εξασθενες χρώμιο παρά μόνο για το ολικό χρώμιο.
Επομένως η δήλωση του δημάρχου ότι δεν υπάρχουν θεσπισμένα όρια επικινδυνότητας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με την εξαίρεση της δικαστικής απόφασης για τον πρώην δήμο Μεσσαπίας στην Εύβοια όπου υπάρχει όριο 2 ppb (δηλαδή 10 φορές λιγότερο από τα επίπεδα εξασθενους που ανέδειξε η ερεύνα των ΟΠ για εμφιαλωμένο νερό πηγών των Γερανείων). Ενημερώνουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι ότι οι μετρήσεις που έγιναν και δημοσιεύτηκαν από τους ΟΠ αναλυτικά είναι από πιστοποιημένο εργαστήριο, περιλάμβαναν πολλαπλά δείγματα και δεν έγιναν μόνο μια φορά.
Θεωρούμε και εμείς ιδιαιτέρως σοβαρό το ζήτημα και γι'αυτο ζητάμε θέσπιση διακριτού ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ορίου για το εξασθενές χρώμιο ώστε να προστατεύεται επαρκώς η δημόσια υγεία.
Η περιφερειακή γραμματεία Οικολόγων Πράσινων Πελοποννησου
http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2943:2012-02-01-12-47-28&catid=1:press-releases

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου