21.11.12

Έτοιμοι να παραιτηθούν οι πρυτάνεις...

Οι  Πρυτανικές Αρχές δηλώνουν έτοιμες να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας και του Πρωθυπουργού της χώρας, υπερασπιζόμενες το δημόσιο αγαθό της Παιδείας σε εποχή κρίσης και αρνούμενες να συναινέσουν στην περαιτέρω διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, επισημαίνεται σε  απόφαση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων που  ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας  στο Λαύριο.
 Παράλληλα οι Πρυτάνεις  τονίζουν ότι:
Α. Η παραμονή των συγκεκριμένων  υπαλλήλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Β. Oι κρίσιμες διατάξεις του ν. 4093/12, υποπαράγραφοι Ζ2Ζ4 «Διαθεσιμότητα» και «Κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων» αντίκεινται προδήλως στο ισχύον Σύνταγμά μας,
Γ. Παραβλέπεται σκοπίμως, ότι το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου το οποίο θίγεται με τις διατάξεις αυτές και οδηγείται σε απόλυση (μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία υπηρεσίας σε κρίσιμες θέσεις των Πανεπιστημίων), έχει προσληφθεί με «διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας» υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΑΣΕΠ ή με δικαστικές αποφάσεις.
Η Σύνοδος ζητά για άλλη μια φορά την εξαίρεση του χώρου της Παιδείας από ρυθμίσεις που την πλήττουν καίρια.
Σχετικά με τη διαδικασία της συγχώνευσης των δομών των ΑΕΙ (σχέδιο "ΑΘΗΝΑ") όπως δρομολογείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της διότι:
α) Η κατεπείγουσα εντός 40 ημερών διαδικασία λήψης απόφασης προοιωνίζεται προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση του έντονα ελλειμματικού προϋπολογισμού 2013 για τα Πανεπιστήμια.
β) Αγνοείται η θεσμική υποχρέωση σύγκλησης του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας, ως του αρμόδιου εισηγητικού οργάνου στο ΕΣΥΠ για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και την χωροταξική διάρθρωση των πανεπιστημίων, με αυτόνομη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημίων δια των Πρυτανικών Αρχών τους.
γ) Στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, κάθε Ίδρυμα έχει το αυτονόητο δικαίωμα της διάρθρωσής του σε Σχολές και Τμήματα. Επανειλημμένα η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την τήρηση των θεσμικών κανόνων για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, εθνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και ουδέποτε αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διάλογο για αυτό το θέμα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου