15.12.12

Μετεωρολόγοι στην άκρη του κόσμου !

Η καθημερινότητα της οικογένειας μετεωρολόγων, πέρα από τις εργασιακές υποχρεώσεις, περιλαμβάνει τις συνήθεις αγροτικές δραστηριότητες, με μόνη διαφορά το υψόμετρο και την απομόνωση. Πηγή: TASS
Ελένα Κλίμοβα, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines 
Παρατηρούν τα σύννεφα από κοντά, μελετούν τους ανέμους, προειδοποιούν εγκαίρως για τα καπρίτσια του καιρού. 
Απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, στο δυσπρόσιτο ορεινό Αλτάι ασκούν την μετεωρολογία στην πιο γοητευτική της εκδοχή.
Στην όχθη της λίμνης Ακκέμσκογιε, σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, βρίσκεται ο πιο δυσπρόσιτος μετεωρολογικός σταθμός της  Δημοκρατίας Αλτάι. Πρόκειται για δύο μικρά κτίσματα, μια κατοικία κι ο  μετεωρολογικός σταθμός, Ακκέμ. Παραδίπλα, μέσα σε δύο λευκά κιβώτια πάνω σε στηρίγματα, βρίσκεται ο απαραίτητος τεχνικός  εξοπλισμός. Η υπεύθυνη του σταθμού, μετεωρολόγος Τατιάνα Κουρμπάνοβα, ελέγχει τους δείκτες  κάθε τρεις ώρες, καθημερινά, μέρα και νύχτα. Στη συνέχεια, κωδικοποιεί τα στοιχεία και τα μεταδίδει ραδιοφωνικά στο Νοβοσιμπίρσκ και το Γκόρνο-Αλτάισκ.

Ο έτερος μετεωρολόγος είναι ο σύζυγος της Τατιάνας, Ιμπραήμ Κουρμπάνοφ, ο οποίος έφτασε με ελικόπτερο στο Ορεινό Αλτάι από το Νταγκεστάν, με αποστολή να εργαστεί στον μετεωρολογικό σταθμό, όταν υπήρχε ακόμη Σοβιετική Ένωση. Η Τατιάνα πάντως, έχει γεννηθεί στο Αλτάι,  και γνωρίζει καλά την δυσπρόσιτη περιοχή, αφού πριν γίνει μετεωρολόγος ήταν οδηγός φορτηγών σε τοπικές ορεινές, δύσκολες διαδρομές. Οι δύο μετεωρολόγοι, σήμερα έχουν τέσσερα παιδιά, αλλά μόνον ο μικρότερος, ονόματι Αιβάζ ζει και εργάζεται μαζί με τους γονείς του, αφού εκπαιδεύτηκε από την μητέρα του. Ένας σταθμός όπως ο Ακκέμ, σύμφωνα με τους κανονισμούς, πρέπει να διαθέτει έξι άτομα προσωπικό. Οπότε το κάθε μέλος της οικογένειας εργάζεται διπλά. Και, ασφαλώς, κανείς δεν προλαβαίνει να βαρεθεί.

Η καθημερινότητα  και οι επισκέπτες

Η καθημερινότητα, πέρα από τις εργασιακές υποχρεώσεις, περιλαμβάνει τις συνήθεις αγροτικές δραστηριότητες, με  μόνη διαφορά το υψόμετρο και την απομόνωση. Ετοιμάζουν καυσόξυλα, ζεσταίνουν τη σόμπα. Το χειμώνα  καθαρίζουν το χιόνι, το καλοκαίρι φροντίζουν το μποστάνι. Ψήνουν ψωμί, ενώ τα  προϊόντα που χρειάζονται μεταφέρονται στο σταθμό με ελικόπτερο.

Κατά καιρούς, καταφτάνουν στο σταθμό  ορειβάτες, καλλιτέχνες, σαμάνοι, αρχαιολόγοι, και οι λεγόμενοι ουφολόγοι .Η Τατιάνα τραβάει από το ράφι δύο χοντρά άλμπουμ με φωτογραφίες: “Εδώ είναι επιστήμονες από την Ιαπωνία, ένας Ιάπωνας καθηγητής, διάσημος ουφολόγος. Εδώ, μια κοπέλα από την Αυστραλία. Σ' αυτή τη φωτογραφία βλέπετε έναν λευκό σαμάνο από τη Φινλανδία, που έχει και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Του άρεσε τόσο πολύ εδώ! Και εδώ η ζωγράφος, Κάρολ Χίλτνερ, από το Σιάτλ. Κάποτε λέει πως είδε στον ύπνο της το όρος Μπελούχα, για το οποίο δεν ήξερε τίποτε πριν, αλλά τελικά το βρήκε, κι από τότε έρχεται εδώ, κάθε καλοκαίρι.”. Η Κάρολ Χίλντερ έχει γράψει ένα ταξιδιωτικό βιβλίο, στο οποίο  αναφέρει ότι η αναγέννηση της Γης θα ξεκινήσει από την γη του Αλτάι.

Προλαβαίνοντας τον καιρό!

Όταν έρχεται η ώρα να ελεγχθούν οι δείκτες των μετεωρολογικών μηχανημάτων, οι μετεωρολόγοι λένε: “ήρθε η ώρα να προλάβουμε τις προθεσμίες”.

“Υπάρχουν ειδικοί μετεωρολόγοι που προβλέπουν τον καιρό, εμείς τον παρατηρούμε”εξηγεί η Τατιάνα ενώ περιγράφει τον τρόπο που εργάζεται. “Παρακολουθούμε κυρίως τις μετρήσεις, αλλά κάποια πράγματα τα ελέγχουμε και εμπειρικά. Κοιτώντας τα σύννεφα διακρίνω πολλές κατηγορίες νεφών: π.χ τους σωρείτες, αυτά που  μοιάζουν με ράχη, άλλα που έχουν σχήμα νυχιού, τα  σύμμεικτα., άλλα που είναι  κυματιστοί σωρείτες, και εκείνα που έχουν σχήμα πούρου. Όταν εμφανίζονται, ξέρουμε πότε να περιμένουμε ανέμους, ακόμη και τυφώνα. Είναι κάπου χίλια χιλιόμετρα μακριά, αλλά μπορούμε να καταλάβουμε από τα σύννεφα, την ακολουθία των καιρικών φαινομένων.”

Αξιόπιστος έλεγχος

Οι επισκέπτες ζητούν συνήθως από την Τατιάνα να τους ξεναγήσει στον μετεωρολογικό σταθμό. Όταν όλες οι τιμές έχουν καταγραφεί, η Τατιάνα συντάσσει ένα κωδικοποιημένο τηλεγράφημα και μεταδίδει μέσω ραδιοφώνου μια μακρά λίστα από αριθμούς.

Πριν έρθουν στον σταθμό του Ακκέμ, η Τατιάνα και ο Ιμπραήμ δούλευαν σε μια άλλη επίσης δυσπρόσιτη περιοχή του Ορεινού Αλτάι.. Τη δεκαετία του 1990, όταν οι μετεωρολογικοί σταθμοί έκλειναν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, οι Κουρμπάνοφ συντηρούσαν τον  σταθμό με τα δικά τους έξοδα. Έπειτα, όταν τελικά έκλεισε, έβγαζαν τα προς το ζην λειτουργώντας μια καφετέρια, και το  φθινόπωρο του 2005 διορίστηκαν στον μετεωρολογικό σταθμό του Ακκέμ. Παρόλο που στο μέλλον σχεδιάζεται να εγκατασταθεί αυτόματος αμερικανικός σταθμός, που θα ελέγχει τις τιμές και θα τις στέλνει μέσω υπολογιστή, το προσωπικό  θα παραμείνει, γιατί όπως λέει η Τατιάνα,“ο αυτοματισμός είναι καλό πράγμα, αλλά ένας άνθρωπος που θα ελέγχει τους δείκτες εξακολουθεί να είναι πιο αξιόπιστος».rbth.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου