15.12.12

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ-Έσβησαν οι καυστήρες, άναψαν οι ηλεκτρικές σόμπες!

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μίνι συναγερμός έχει σημάνει σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, ως απόρροια των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και της υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από θερμαντικά σώματα.

Τα άδεια ντεπόζιτα χιλιάδων κατοικιών σε όλη τη χώρα, λόγω της υψηλής τιμής του καυσίμου, υποχρέωσε την πλειονότητα των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικά σώματα, που είναι η πλέον άμεση λύση για την αντιμετώπιση του ψύχους.

Αυτή η αντίδραση, αναμενόμενη εν πολλοίς, προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το σύστημα ηλεκτροπαραγωγή-φυσικό αέριο.

Κατ΄αρχήν αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού, τουλάχιστον κατά τις ώρες από τις 3 το απόγευμα έως τις 8-9 το βράδυ. Έτσι εχθές, 14 Δεκεμβρίου, από τις 4 το απόγευμα και μετά, η κατανάλωση κινούνταν ανοδικά πάνω από τα 7.000 μεγαβάτ, με πρόβλεψη τα 8.500 μεγαβάτ στις 8 το βράδυ. Η κατανάλωση αυτή δεν είναι υπερβολική και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό, καθώς κατά το παρελθόν έχουν αντιμετωπιστεί καταναλώσεις πάνω από 10.000 μεγαβάτ. Ωστόσο η έστω και μικρή αυτή αύξηση της κατανάλωσης, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις λιγνιτικές μονάδες, η προσφορά των οποίων στο σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει ορισμένα όρια, λόγω της παλαιότητας των μονάδων και της χαμηλής ποιότητας λιγνίτη.
 Έτσι, μόνο μία μονάδα, η Αγ. Δημήτριος 5 ξεπέρασε τα 330 μεγαβάτ, ενώ ακόμη και η πλέον σύγχρονη της Μελίτης, είναι κολλημένη στα 280 μεγαβάτ λόγω των χαμηλών αποθεμάτων λιγνίτη και της χαμηλής του ποιότητας.

Ρεκόρ στο φυσικό αέριο Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, θα έπρεπε να καλύψουν τα κενά οι μονάδες φυσικού αερίου.

Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ήδη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών οι καταναλώσεις βρισκόταν πολύ ψηλά και έτσι οι μονάδες φυσικού αερίου θα έπρεπε να περιορίσουν τη λειτουργία τους για να μην υπάρξουν ελλείψεις καυσίμου σε άλλες χρήσεις.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο προγραμματισμό, οι περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου, της ΔΕΗ και των ιδιωτών που έχουν ισχύ 400-440 μεγαβάτ, λειτουργούσαν χθες με ισχύ έως 250 μεγαβάτ, ενώ μόνο η μία από τις 3 του ομ. Μυτιληναίου, λειτούργησε για κάποιες ώρες στα 400 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΠΑ, η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου, που σε αντίστοιχες συνθήκες ήταν γύρω στα 12-13 εκατομμύρια κυβικά, την εβδομάδα που πέρασε ξεπερνούσε τα 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαντλούνται με ταχύτερο ρυθμό από τον προγραμματισμένο, τα αποθέματα υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κάλυψη ζήτησης αιχμής. Πηγές της διοίκηση της ΔΕΠΑ τόνιζαν ότι οι καταναλώσεις αυτές αποτελούν ρεκόρ. Ωστόσο τόνιζαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ήδη εξασφαλίστηκε η προγραμματισμένη για τις 26 Δεκεμβρίου παραλαβή φορτίου 70.000 κυβικών μέτρων αλγερινού υγροποιημένου αερίου, να γίνει νωρίτερα, στις 19 Δεκεμβρίου και σε ποσότητα 110.000 κυβικών μέτρων.

Όπως έλεγαν στο euro2day, πηγές της αγοράς, με βάση τα ιστορικά στοιχεία ως προς τις καταναλώσεις φυσικού αερίου, η χειμωνιάτικη αιχμή αναμένονταν από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά, οπότε ο προγραμματισμός παραλαβών και από τη ΔΕΠΑ και από ιδιώτες έγινε με τα δεδομένα αυτά.

Ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτησης ηλεκτρικού προκάλεσαν την ενεργειακή στενότητα.

Αυτή, σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό καλύφθηκε τελικά με τη χρήση αποθεμάτων νερού στα υδροηλεκτρικά, ενώ στο φυσικό αέριο με τις αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσφορά ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ εχθές στις 8 το βράδυ έφτασε τα 2.250 μεγαβάτ, όταν την ίδια ώρα της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου ήταν το μέγιστο 1.439 μεγαβάτ και της 7ης Δεκεμβρίου 1.928 μεγαβάτ.
Οι επιπτώσεις του πετρελαίου θέρμανσης

Πάντως οι αρμόδιοι διαχειριστές και το πολιτικό προσωπικό, αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τις ανατροπές και τα προβλήματα που άρχισαν να εμφανίζονται λόγω της απόφασης να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Το γεγονός ότι οι ανάγκες θέρμανσης για μεγάλο ποσοστό των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού, θα καλυφθούν σε σημαντικό βαθμό από ηλεκτρισμό, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικού με δημιουργία αιχμών.

Αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν αναπόφευκτα με αύξηση χρήσης πρωτογενούς ενέργειας, όπως φυσικό αέριο. Όταν δε έρθει ή ώρα της πληρωμής των αυξημένων χειμωνιάτικων λογαριασμών ηλεκτρικού, μετά το Φεβρουάριο, τότε στην καλύτερη περίπτωση όσοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο, δεν θα μπορούν να πληρώσουν και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, που επιπλέον θα είναι φουσκωμένοι, λόγω των αυξήσεων από το νέο έτος.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια για την ίδια τη ΔΕΗ, τους άλλους παραγωγούς από τους οποίους αγοράζει η ΔΕΗ ηλεκτρική ενέργεια και τέλος για τη ΔΕΠΑ, που προμηθεύει με αέριο τους παραγωγούς.euro2day.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου