6.12.12

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Από το Μύθο στη Μουσική…

Συναυλία με άρπα, φλάουτο και πιάνο της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

Συναυλία με έργα γύρω από το φλάουτο που βασίζονται στο Μύθο.
Οργάνωση: Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ Δήμου Καλαμάτας, Δημοτικό Ωδείο και με την οικονομική στήριξη του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων σπουδαστών των σχολών της ΦΑΡΙΣ

Νίκος Νικόπουλος, φλάουτο  Γωγώ Ξαγαρά, άρπα  Λητώ Θώμου, πιάνο

Την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας (και όχι στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, για τεχνικούς λόγους) με ελεύθερη είσοδο.

Ο Μύθος διατηρεί σταθερά μια περίοπτη θέση στο συλλογικό φαντασιακό κάθε λαού. Δεν είναι λίγοι οι διανοητές που έχουν προσπαθήσει να τον εξηγήσουν. Είτε ακολουθήσουμε την άποψη του Mircea Eliade ότι ο μύθος αφηγείται μια ιερή ιστορία, ένα πρωταρχικό γεγονός που έλαβε χώρα στις απαρχές του χρόνου, ab initio, είτε αυτήν του Claude Levi-Strauss, ο οποίος βλέπει στους μύθους αλληγορικές αφηγήσεις που αποσκοπούν να εξηγήσουν σε μια ομάδα ανθρώπων την προέλευση των θεσμών τους, ένα είναι αναμφισβήτητο: ο μύθος αποκαλύπτει ένα κοινό τρόπο σκέψης, μια πανανθρώπινη ανάγκη εξήγησης και άμβλυνσης της υπαρξιακής αγωνίας του ανθρώπου.
Από αυτήν την άποψη, ο Μύθος έχει ομοιότητες με τη μουσική στο βαθμό που και τα δύο μας καλούν να αναστοχαστούμε πάνω στην την κοινή μας καταγωγή και ανθρωπιά.

Το παρουσιαζόμενο πρόγραμμα αποτελείται από έργα για σόλο φλάουτο ή με συνοδεία πιάνου ή άρπας που αντλούν την έμπνευσή τους από το Μύθο. Εδώ η μουσική λειτουργεί μεταφορικά και κυριολεκτικά ως ηχώ του μύθου, άλλοτε περιγράφοντας ή σχολιάζοντας το μύθο, άλλοτε δίδοντας δυναμική στα κυρίαρχα συναισθήματα που αναδύονται από αυτόν, άλλοτε πλάθοντας μια προσωπογραφία του μυθικού ήρωα.
Η αρχαία ελληνική μυθολογία, πλούσια και ανεξάντλητη καθώς είναι, αποτελούσε πάντα ένα σταθερό πεδίο έμπνευσης για τους συνθέτες όλων των εποχών και των προελεύσεων.
Έτσι, ανάμεσα σε άλλους θέση στο πρόγραμμα βρίσκουν ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας, ο εφευρέτης της μελωδίας και δάσκαλος του Ηρακλή Λίνος, η κόρη του Πρίαμου και της Εκάβης Κασσάνδρα που προφήτευε τις συμφορές χωρίς να γίνεται πιστευτή και ο Ορφέας, ο κύριος εκπρόσωπος της τέχνης του άσματος και της λύρας που κατεβαίνει στον Άδη αναζητώντας την αγαπημένη του Ευρυδίκη.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

· Claude Debussy (1862-1918): Syrinx για σόλο φλάουτο

· Claude Debussy: Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου
για φλάουτο και άρπα (διασκευή Judy Loman)

· Albert Roussel (1869-1937): Joueurs de flute, op. 27 για φλάουτο και πιάνο

· Brian Ferneyhough (1971): Cassandra’s Dream Song για σόλο φλάουτο

· Christoph Willibald Gluck (1714-1787): «Χορός των ευλογημένων πνευμάτων» από την όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη σε μεταγραφή για φλάουτο και άρπα

· André Jolivet (1905-1974): Chant de Linos για φλάουτο και πιάνο

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ


ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Νίκος Νικόπουλος είναι A' κορυφαίος φλαουτίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχει παράλληλη δραστηριότητα ως σολίστ. Έχει επανειλημμένα συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσ/νίκης, την Καμεράτα, τις Συμφωνικές των Δήμων Αθηναίων και Θεσ/νίκης καθώς και με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, τους Virtuosi di Praga, την Ορχήστρα Δωματίου του Πανεπιστημίου του Leeds, την Ορχήστρα Δωματίου της Ε.Λ.Σ. κ.α.
Γεννημένος στην Καβάλα, έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Είναι απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης, του Ωδείου Αθηνών, του Royal Northern College of Music και του Πανεπιστημίου του Leeds, ενώ υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Κυριότεροι δάσκαλοί του υπήρξαν οι R. Davis, P. Lloyd, I. Macovei. Διατέλεσε μέλος της Φιλαρμονικής νέων της Ευρώπης, πρώτο φλάουτο στην Ορχήστρα Νέων της Κ.Ο.Θ. και Α’ κορυφαίος στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης ενώ έχει συνεργαστεί ως πρώτο φλάουτο με την Καμεράτα και την Κ.Ο.Θ. Με την αρπίστα Γωγώ Ξαγαρά συναποτελεί το «duo Χορίαμβος» με το οποίο εμφανίζονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και φεστιβάλ του εξωτερικού και με το οποίο έχουν δισκογραφική παρουσία. Συμμετείχε τακτικά στον Κύκλο Μουσικής Δωματίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μετά από προσκλήσεις του Λ. Καβάκου, όπου έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης προσωπικότητες. Έχει ενεργό ρόλο στην προώθηση του φλάουτου στην Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος της Αστικής -μη κερδοσκοπικής- Εταιρίας FluteArt, η οποία μεταξύ άλλων διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ πολλαπλών εκδηλώσεων Ημέρες Πλαγίαυλου. Διδάσκει στο κεντρικό τμήμα του Ωδείου «Φ. Νάκας» και σε σεμινάρια σε όλη τη χώρα. Το 2001 ήταν φιναλίστ και απέσπασε ειδικό βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό JEUNESSESMUSICALES του Βουκουρεστίου. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνει ένα σολιστικό μάστερ στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών της Ζυρίχης με καθηγητή τον Matthias Ziegler.


ΓΩΓΩ  ΞΑΓΑΡΑ
Η Γωγώ Ξαγαρά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη Άρπας της καθηγήτριας Μαρίας Μπιλντέα, και συνέχισε με την ίδια στο Ωδείο Atheaneum , στην Αθήνα, απ' όπου πήρε το Δίπλωμά της με άριστα και διάκριση εξαιρετικής επίδοσης τον Ιούνιο του 1998. Παράλληλα, σπούδασε στο Τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ συνέχισε τις σπουδές της με την Eira Lynn Jones στο Royal Northern College of Music της Μ. Βρετανίας, απ' όπου πήρε το Postgraduate Diploma in Advanced Studies in Performance. Παρακολούθησε σεμινάρια άρπας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με διάσημους αρπίστες, όπως Ion Ivan Roncea, Yolanda Condonassis, Liana Pasquali, David Watkins, Elizabeth Fontane Binoche , Fabrice Pierre.

Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων και επί σειρά ετών συνεργάστηκε, ως πρώτη άρπα, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και με τις περισσότερες συμφωνικές ορχήστρες της χώρας ( Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων , Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ). Έχει επίσης συμπράξει με την Royal Philharmonic Orchestra στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης.

Τον Ιούνιο του 1998 συνέπραξε ως σολίστ με την Καμεράτα στο Φεστιβάλ του Μικρού Θεάτρου της Επιδαύρου. Συμμετέχει συχνά , ως μέλος ορχήστρας, στα φεστιβάλ Ηρωδείου και Επιδαύρου. Τον Μάιο 2001, παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Θεόδωρου Αντωνίου « Introduction and Danza for Solo Harp » , στο Royal Northern College of Music. Εμφανίζεται σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Με το φλαουτίστα Νίκο Νικόπουλο αποτελούν το Duo Χορίαμβος , με το οποίο εμφανίζονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Από το Δεκέμβριο του 1998 διδάσκει άρπα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το Σεπτέμβριο του 2001 είναι Α' Κορυφαία στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

ΛΗΤΩ ΘΩΜΟΥ

Η Λητώ Θώμου γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε μαθήματα πιάνου στα έξι της χρόνια και στα δεκαεπτά της αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μ. Μαυρίκου) με Α’ Βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Συνέχισε τις σπουδές της με τους Constantin Ganev και Julia Ganeva στη Σόφια της Βουλγαρίας και με την Germaine Mounier στη Ecole Normale de Musique, στο Παρίσι απ’ όπου αποφοίτησε με το Diplome Superieur d’Execution de Piano με την ανώτατη διάκριση. Δάσκαλοί της υπήρξαν, οι Alexander Jenner και Rudolph Kehrer στην Ακαδημία της Βιέννης, Jenny Jacharieva, Achilles delle Vigne και Ralph Nattkemper στις Βρυξέλλες, και άλλοι, στη θερινή Ακαδημία του Salzburg. Βραβεύτηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου Concorso Pianistico Giovani Pianisti (στη Μαρσάλα, Ιταλία), Albert Roussel (στη Σόφια) και Guilde (στο Παρίσι), καθώς και στον πανελλήνιο διαγωνισμό Χ.Ο.Ν. στην Αθήνα. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ συμπράττοντας με ορχήστρες, σε συναυλίες μουσικής δωματίου και ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουκρανία) αποσπώντας πάντα πολύ καλές κριτικές. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοτηλεόραση, τη Βουλγαρική, την Ουκρανική, καθώς και το Ραδιόφωνο του Βατικανού. Στο ρεπερτόριό της ανήκουν, εκτός από τα αριστουργήματα της κλασσικής περιόδου, και έργα σύγχρονων συνθετών, ξένων και Ελλήνων, πολλά από τα οποία έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Στο πλαίσιο αυτό έχει συνεργαστεί με το μουσικό σύνολο ‘Σκαλκώτας’, με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Είναι καθηγήτρια στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου