8.12.12

«Δεν κουνιέται φύλλο» στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης!

Παγωμένη η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης παρά το κρύο !!!
Ούτε η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και ο χιονιάς που έρχεται  μπόρεσαν να τονώσουν την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης που παραμένει παγωμένη, περίπου 1,5 μήνα μετά την έναρξη της περιόδου διάθεσής του.
Σε πολλές περιοχές η πτώση της ζήτησης σήμερα και σε σχέση με πέρσι βρίσκεται ακόμη και στο 90%, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, ακόμη και να σφίξουν τα κρύα και να αυξηθεί το ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών, η μείωση της κατανάλωσης σε ετήσια βάση και στο σύνολο της χειμερινής περιόδου δεν πρόκειται να βρεθεί κάτω από το 50% - 60% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από τους καταναλωτές που συνεχίζουν να κάνουν χρήση του πετρελαίου για τη θέρμανσή τους, αρκούνται σε πολύ μικρές παραγγελίες της τάξης των 300 - 400 ευρώ (βάζουν 200 - 300 λίτρα σε χιλιάρες δεξαμενές), ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των πρατηριούχων σε ολόκληρη την Ελλάδα που εκτελούν μία ή και καμία παραγγελία την ημέρα.
Το αποτέλεσμα είναι τον τελευταίο χρόνο να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους περισσότερα από 2.000 πρατήρια υγρών καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα (από τα περίπου 9.000 έχουν απομείνει περίπου 6.500) και αναμένονται νέα μαζικά λουκέτα το επόμενο διάστημα.
«Δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα»
Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι οι καβγάδες μεταξύ νοικοκυριών που μένουν στην ίδια οικοδομή με κεντρική θέρμανση σχετικά με τη χρήση του πετρελαίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Γιάννη Μαγλουσίδη.
Οπως ανέφερε, οικογένειες που δικαιούνται την επιστροφή φόρου ζητούν από τους άλλους ενοίκους να βάλουν πετρέλαιο, αλλά εισπράττουν αρνητική απάντηση, λόγω του υψηλού κόστους.
«Οσοι θα πάρουν πίσω χρήματα από την επιστροφή φόρου πιέζουν να αγοράσει πετρέλαιο η οικοδομή, αλλά οι άλλοι ένοικοι αρνούνται και ζεσταίνονται με κλιματιστικό. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται πολλά κοινωνικά προβλήματα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου