27.5.13

Τον καγιανά τον γνωρίζετε;Ταξίδι στη κουζίνα της Μεσσηνίας !!!

 Από ειδικό συνεργάτη
Μία από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές Ελληνικές κουζίνες είναι η Μεσσηνιακή
Το παρθένο ελαιόλαδο, οι χειροποίητες χυλοπίτες, ο τραχανάς, το ζυμωτό ψωμί, το ντόπιο τυρί, τα λουκάνικα, το σύγκλινο αλλά και ο καγιανάς θα σας αφήσουν μία ιδιαίτερη γεύση και μία γλυκιά ανάμνηση.
Τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, το μέλι, οι μαρμελάδες αλλά και οι δίπλες θα εντυπωσιάσουν τις αισθήσεις σας.
Ο καγιανάς είναι το φαγητό που οι Μεσσήνιοι  προτιμούν περισσότερο από όλα τα άλλα και ο επισκέπτης που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά τη Μεσσηνία ειδικά το καλοκαίρι  σίγουρα θα το δοκιμάσει.
Τι είναι όμως ο πεντενόστιμος  καγιανάς;

Ο καγιανάς είναι ένα παραδοσιακό Μεσσηνιακό  φαγητό που φτιαχνόταν από τα λίγα προϊόντα που είχαν στο σπίτι.
Λίγες ντομάτες από το περιβόλι, μερικά αυγά και το μεσημεριανό ήταν έτοιμο να καταναλωθεί με πολύ ψωμί για "χόρταση".
Ο καγιανάς είναι ιδανικό σαν συνοδευτικό άλλων φαγητών και ειδικά ψημένων  κρεάτων.
Το φαγητό αυτό το φτιάχνουν και στα Επτάνησα και λέγεται στραπατσάδα.
Η λέξη πιθανόν να προέρχεται από το Ιταλικό ρήμα strapazzare, που σημαίνει χειρίζομαι άγρια (κτυπώ).
Στην υπόλοιπη Ελλάδα λέγεται και καϊκανάς.
Την μύτη σίγουρα θα σας σπάσει ο τρόπος με τον οποίο οι νοικοκυρές στην Μεσσηνία  μαγειρεύουν τα λουκάνικα αλλά και οι συνδυασμοί που χρησιμοποιούν για ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.
Στη Μεσσηνία και ειδικά στα χωριά  την πρώτη λέξη που ακούει ο επισκέπτης για πρώτη φορά, είναι η λέξη "Παστό".
Η απορία του φυσικά μπορεί να λυθεί σε λίγα δευτερόλεπτα αρκεί να κάνει μία δοκιμή. Τα «παστά»  της Μεσσηνίας μαγεύουν, τόσο για την ιδιαίτερη γεύση τους που άλλες φορές σου αφήνουν μία αίσθηση πικάντικης γλύκας όσο και για την μακροχρόνια ποιότητά τους.
Στα διάφορα καταστήματα που υπάρχουν σίγουρα θα μπορέσετε να προμηθευτείτε αλλά και να δοκιμάσετε πολλά από αυτά.
Η  Μεσσηνία φημίζεται και για το λάδι της, το οποίο κρατάει δυνατή τη γευστικότητα του αλλά και τη φήμη του κατά τη διάρκεια όχι απλά του χρόνου αλλά των χρόνων.
Δεν είναι τυχαίο πως οι τουρίστες που θα τύχει να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο λάδι έπειτα θα μιλάνε συνέχεια για αυτό.
Το τυρί αλλά και τα γλυκά του κουταλιού, σίγουρα δεν θα τα δοκιμάσετε μόνο μία φορά.....
Γλυκό κεράσι, βύσσινο, σταφύλι θα κρατούν γερά μία θέση στα ντουλάπια της κουζίνας σας αλλά και μία θέση στο στομάχι σας.
Οι δίπλες σε συνδυασμό με το μέλι Ταυγέτου  θα σας επιβεβαιώσουν πως δίπλες δεν τρώμε μόνο τα Χριστούγεννα.
Κι αν δεν πεισθήκατε διαβάζοντας το άρθρο...δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τη  Μεσσηνία από κοντά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου