16.9.13

ΣΔΟΕ - Βρήκε σε τραπεζίτη κατάθεσεις 28 εκατ....



Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος για την υπόθεση Καρούζου και τη σύλληψη της βασικής κατηγορουμένης για την υπόθεση Ρεβέκκας Σκαφτούρα-Καρούζου, οι δικαστές σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν προς άμεση διερεύνηση τουλάχιστον 20 μεγάλες υποθέσεις.

Η σύλληψη της κυρίας Σκαφτούρα, το ένταλμα για την οποία είχε εκδοθεί εδώ και 15 ημέρες, αποδεικνύει ότι ο χειμώνας που πλησιάζει θα είναι ιδιαίτερα «θερμός». Δικαστές και ΣΔΟΕ είναι πεπεισμένοι ότι οι υποθέσεις που χειρίζονται είναι μείζονος σημασίας και μπορεί να τεκμηριωθεί προκλητική διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Τα πρόσωπα δε που εμπλέκονται προέρχονται από τους χώρους της πολιτικής, των τραπεζών, των κατασκευαστικών εταιρειών κ.ο.κ. Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο ότι για την υπόθεση Καρούζου ασκήθηκαν in rem διώξεις (σε πράξεις και όχι σε πρόσωπα) εναντίον τεσσάρων τραπεζών.

Οι Αρχές ελέγχουν συνολικά 12 εξοπλιστικά προγράμματα παρελθόντων ετών και μεγάλες προμήθειες στον χώρο των νοσοκομείων. Ελέγχονται ακόμα 5.000 μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν αδρά, σε πολλές περιπτώσεις με αδιαφανείς διαδικασίες. Ενδελεχής έρευνα γίνεται και για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από τον οικονομικό εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ.

Πολυεπίπεδη έρευνα

Δικαστές και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ είναι αποφασισμένοι να ενεργήσουν σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα, βάζοντας το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο της διαφθοράς. Εισαγγελικές πηγές, αναφερόμενες στις υποθέσεις που διερευνώνται, ξεκαθαρίζουν με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να έχουν πάρει δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς καλύψεις και να μην έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την αποπληρωμή τους. Πρέπει τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο».

«Οι περισσότεροι Ελληνες αυτή τη στιγμή πληρώνουν υπέρογκους φόρους και κάποιοι εξακολουθούν να μένουν στο απυρόβλητο. Η περίοδος της ατιμωρησίας τελείωσε», τονίζουν με έμφαση οι ίδιες δικαστικές πηγές, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Στο ΣΔΟΕ θεωρούν πως πολλοί επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών υπέπεσαν στο δεύτερο πιο σοβαρό από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα: την αλαζονεία. Θεωρούν ότι αλαζονεία και χρήμα πάνε μαζί. Οι Αγγλοσάξονες ευφυώς λένε «follow the money» και θα βρεις τα πάντα. Οι δικαστές σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να «δέσουν» τις υποθέσεις, έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμών προσώπων υπεράνω πάσης υποψίας έως πριν από λίγα χρόνια.

Ασυνήθιστες κινήσεις

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων σε λογαριασμό τραπεζίτη έχουν βρει ασυνήθιστες κινήσεις χρημάτων ύψους 28 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να δικαιολογούνται από τα φορολογικά στοιχεία του ελεγχόμενου τραπεζίτη. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των καταθέσεων και των αναλήψεων είναι σχετικά μικρό, γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλές υποψίες σε όσους ελέγχουν την υπόθεση.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει τεθεί και η αγορά πολυτελούς διαμερίσματος αξίας 2,5 εκατ. ευρώ στο κέντρο της Αθήνας. Δικαστές και ΣΔΟΕ προχωρούν την έρευνα ιδιαίτερα προσεκτικά. Για παράδειγμα, στην υπόθεση Καρούζου έχουν βρει ότι υπάρχουν πάνω από 50 offshore εταιρείες με έδρες στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ηδη έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή, αλλά απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν ορισμένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα των τελευταίων ετών, όπως και υποθέσεις που σχετίζονται με την Ενέργεια, προκειμένου να εντοπιστούν υπαίτιοι κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που είτε δεν υλοποιήθηκαν είτε υπερκοστολογήθηκαν. Μάλιστα, στην περίπτωση γνωστής «πράσινης» κατασκευαστικής εταιρείας υπάρχει ογκώδης φάκελος και συγκεντρώνονται στοιχεία. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και έρευνες για υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και για οικονομικά εγκλήματα, με πρωταγωνιστές πρώην ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που είναι προφυλακισμένοι, όπως ο Παύλος Ψωμιάδης του ομίλου Ασπίς.

Μεταξύ των υποθέσεων για τις οποίες οι ανακρίσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου, διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε δίκες, εκτός από την υπόθεση Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, είναι και αυτή των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ενέργειας Energa και Hellas Power, την οποία χειρίζεται ο ειδικός ανακριτής κρατικής διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας.
Ολες οι υποθέσεις αφορούν στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος ύψους άνω του 1-1,5 δισ. ευρώ, ενώ ανώτατοι δικαστικοί και στελέχη του ΣΔΟΕ σε κατΆ ιδίαν συνομιλίες τους εξηγούν σε κάθε ευκαιρία ότι «πολύ σύντομα απαιτείται τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο».
newmoney.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου