20.12.13

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ - Παράνομες ελληνοποιήσεις λαδιού στην Κρήτη

Ένα σοβαρό θέμα καταγγέλλουν άνθρωποι που ασχολούνται με τον χώρο της παραγωγής και εμπορίας λαδιού, μία γνωστή ιστορία όπου φέτος, όπως φαίνεται, έχει ξεπεράσει κάθε όριο παρανομίας.

Λόγω των καιρικών και άλλων συνθηκών, ως γνωστόν το 2013 η παραγωγή λαδιού ήταν πολύ μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, σε ορισμένες περιπτώσεις η παραγωγή λαδιού σε περιοχές της Κρήτης είναι μειωμένη πάνω από 50%.

Ωστόσο όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι ενώ η παραγωγή λαδιού στα ελαιουργεία, είναι σαφώς μειωμένη, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στο νησί που οι μονάδες παραγωγής εμφανίζουν ίδιες ή ακόμα και περισσότερες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι.

Η εισαγωγή γίνεται με νόμιμο τρόπο αλλά η ελληνοποίηση είναι το κάτι άλλο..

Η απάτη γίνεται ως εξής: μονάδες τυποποίησης λαδιού ή ακόμα και τα ίδια τα ελαιουργεία εισάγουν λάδι από τρίτες χώρες και κατά βάση από την Ισπανία σε χαμηλή τιμή.

Στην συνέχεια το λάδι αυτό αφού καταλήξει στα ελαιουργεία, γίνεται η ελληνοποίηση, δηλαδή εμφανίζεται ως παραγωγή από ντόπιες ελιές και παραγωγούς. 
Η πρακτική αυτή συμφέρει και τον παραγωγό, αφού το ελαιουργείο τους εκδίδει παραστατικά μεγαλύτερης αξίας από την πραγματική ποσότητα που παράγεται και υπάρχει η ωφέλεια από την επιστροφή ΦΠΑ.

Στην συνέχεια το λάδι από το ελαιουργείο πωλείται στις μονάδες τυποποίησης όπου το διαθέτουν στην αγορά ως κρητικό λάδι.

Η όλη διαδικασία σαφώς είναι παράνομη, ενώ δημιουργείται και πρόβλημα στο brand name "Κρητικό Λάδι", αφού το βάπτισμα αφορά σε ένα ξένο προϊόν αμφιβόλου ποιότητας και σαφώς τελείως διαφορετικό από το ντόπιο.

Είναι άγνωστο αν έχουν γίνει έλεγχοι φέτος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτό το θέμα, ποια περίοδο και τι αποτελέσματα είχαν, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και νέα στοιχεία για το μείζον αυτό θέμα και κυρίως να δοθεί απάντηση σε ένα ακόμα ερώτημα:

Πως γίνεται να "εξαφανίζεται" το εισαγόμενο λάδι, που έρχεται νόμιμα στην χώρα με όλα τα παραστατικά και τους ελέγχους από τις υπηρεσίες, τελωνεία κλπ. Τι γίνεται δηλαδή με τις ποσότητες που εισάγονται με νόμιμα παραστατικά από το εξωτερικό και που ενώ στην πραγματικότητα το προιόν "βαφτίζεται" ελληνικό, στα χαρτιά του εισαγωγέα υπάρχει μία ποσότητα λαδιού. 
Πως "εξαφανίζονται" οι ποσότητες αυτές από τα στοιχεία-παραστατικά του εισαγωγέα, αν και ποιοί άλλοι συμμετέχουν στο κύκλωμα και αν υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής ακόμα και κρατικών λειτουργών στην διαδικασία αυτή.
Γιάν. Ξ.- flashnews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου