20.12.13

Πανωτόκια στις οφειλές προς το Δημόσιο

Πανωτόκια στις οφειλές προς το Δημόσιο
 Της Σοφίας Μύτιλη -  sknews.gr
 
Συνεχίζεται με γοργά βήματα σε όλα τα επίπεδα της φορολογικής διοίκησης η αλλαγή κουλτούρας του συστήματος, καθώς μετά τις πρώτες ρυθμίσεις για προληπτικές κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο, κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας, το ΥΠΟΙΚ θα χρεώνει πλέον πανωτόκια στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αντικαθιστώντας τις έως τώρα μηνιαίες προσαυξήσεις του 2,5%.
Έτσι τα χρέη θα διογκώνονται και οι απαιτήσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες εκτοξεύονται, δημιουργώντας πρακτικά νέα γενιά ανείσπρακτων οφειλών, αλλά εξυπηρετώντας το στόχο για λογιστική αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Πρακτικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να πιάσει τους στόχους για τα Δημόσια έσοδα με λογιστικές υποσχέσεις, στις οποίες η τρόικα έχει εναντιωθεί υποστηρίζοντας ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί.
Η τρόικα όμως συμφωνεί στην αυστηρότερη αντιμετώπιση των φορολογουμένων και ιδιαίτερα των "μπαταχτσίδων" και των εχόντων. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ αδυνατώντας να διαχωρίσει μεταξύ των δυο εφαρμόζει οριζόντιες ρυθμίσεις που βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τους μη έχοντες στον ήλιο μοίρα και τους έχοντες. Χρεώνοντας ληστρικά επιτόκια με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων.
Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που κατατέθηκε στη Βουλή. Σ' αυτό προβλέπεται ότι οφειλή που είναι ληξιπρόθεσμη για διάστημα δύο μηνών θα επιβαρύνεται με υψηλό πρόστιμο 10%. Επιπλέον θα επιβάλλονται και τόκοι που θα καθοριστούν με απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Για ληξιπρόθεσμες οφειλές ενός έτους το πρόστιμο θα αυξάνεται στο 20% και δύο ετών στο 30%.
Με τόκους και πρόστιμα θα επιβαρύνονται και τα έσοδα υπέρ ΟΤΑ, Ειδικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα οποία συνεισπράττονται  τα δημόσια έσοδα από τις εφορίες. Απαλλαγή από τις επιβαρύνσεις αυτές προβλέπεται μόνο για λόγους ανωτέρας βίας με αίτημα που υποβάλλεται προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς και για τους στρατευμένους και τους ανηλίκους για όσο διάστημα στερούνται εκπροσώπησης και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτησή της.
Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο οφειλέτης από το ποσό που καταβάλλει για την αποπληρωμή του χρέους του πρώτα ξεπληρώνει τα έξοδα είσπραξης και στη συνέχεια τους τόκους και το πρόστιμο και στο τέλος το αρχικό ποσό της οφειλής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου