22.12.13

Τα Colden Boys του ΣΥΡΙΖΑ

 
«Σεισμό» προκάλεσαν στην Κουμουνδούρου τα «πόθεν έσχες» ορισμένων βουλευτών της, καθώς την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραυνώνει το «μεγάλο κεφάλαιο», τους τραπεζίτες και τα «γεράκια των αγορών», προβεβλημένα στελέχη του εμφανίζονται είτε να επενδύουν σε τέτοια funds-γεράκια των αγορών είτε να λαμβάνουν παχυλότατες αποζημιώσεις για… τη συνδικαλιστική τους δράση είτε να διατηρούν καταθέσεις σε άλλα νομίσματα και σε ξένες τράπεζες – σε μία τραγική συγκυρία που οι ελληνικές τράπεζες μαστίζονται από έλλειψη ρευστότητας και δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ εκτός εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Το ερώτημα που εκλήθη να απαντήσει η Κουμουνδούρου τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν το κλασικό, αν μπορεί ένας αριστερός να είναι πλούσιος. Αυτό ούτε απαγορεύεται ούτε είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ το βρίσκει στο δρόμο του. Εξάλλου, ο Αλέκος Αλαβάνος, ως πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο πλουσιότερος πολιτικός αρχηγός, με τεράστια περιουσία στην Αθήνα και την Τήνο.
Τα ερωτήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη χειρότερα και τίθενται στη βάση της πολιτικής ηθικής. 

Αυτά τα ερωτήματα αφορούν στο αν ένας αριστερός μπορεί να αντιμάχεται την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και να κατέχει αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην ιδιοκτήτρια εταιρία που έχει αναλάβει την εξόρυξη. Αφορούν στο αν ένας αριστερός που επαγγέλλεται την ανάγκη «δημόσιου χρηματοπιστωτικού πυλώνα» μπορεί να έχει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες Αγγλίας ή δολάρια σε τράπεζες του Βελγίου, της Ελβετίας και αλλού. Αφορούν στο αν ένας αριστερός -και, μάλιστα, «σκιώδης υπουργός» και μέλος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ- μπορεί να επενδύει χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία με τη σειρά τους επενδύουν σε funds και σε κερδοσκόπους που παίζουν με τα ομόλογα και το μέλλον ολόκληρων χωρών. 
Αφορούν, τέλος, στο αν ένας συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ, που υποτίθεται ότι είναι απέναντι στα συμφέροντα των εργοδοτών-τραπεζιτών, θα δώσει πραγματικά τις συνδικαλιστικές μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όταν ξέρει ότι θα φύγει για σύνταξη με «προίκα» ενός εκατομμυρίου ευρώ.

«Χρυσά παιδιά»

Η δημοσίευση των «πόθεν έσχες» των βουλευτών ανέδειξε τα golden boys και τα golden girls της Αριστεράς, καθώς πλειάδα στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν μεν κατά της «φτωχοποίησης» του ελληνικού λαού, αλλά έχοντας εξασφαλίσει ότι οι ίδιοι δεν θα τη βιώσουν ποτέ.
Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η αποζημίωση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην προέδρου της ΟΤΟΕ, Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος πήρε συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ από την ολλανδική τράπεζα που εργαζόταν, ως αποζημίωση εθελούσιας εξόδου και ασφαλιστήριου συμβολαίου που έληξε. Ο ίδιος ο βουλευτής όντως δημοσιοποίησε και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τη σύμβαση που είχε με την τράπεζα, ωστόσο, το ποσό παραμένει προκλητικά υψηλό και δεν είναι σύνηθες για έναν τραπεζικό υπάλληλο να παίρνει 1 εκατ. ευρώ έπειτα από μία 35ετία υπηρεσίας στο πόστο του.
  
Νόμιμο ναι, ηθικό;

Παράλληλα, το ερώτημα «είναι νόμιμο, αλλά είναι ηθικό;» τίθεται πλέον επιτακτικά για το «σκιώδη υπουργό» Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και το «σκιώδη υπουργό» Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται να κατέχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο, που πλησιάζει τις 500.000 ευρώ, μεγάλα ποσά εκ του οποίου επενδύονται, μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, σε funds όπως η JP MORGAN ή η BLACKROCK. Αντίστοιχα μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε αμοιβαία κεφάλαια δήλωσε και ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έχει επενδύσει συνολικά 426.000 ευρώ σε επενδυτικούς κολοσσούς, επίσης όπως η JP MORGAN, BLACKROCK και άλλες συναφείς εταιρίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η BLACKROCK είναι μεγαλομέτοχος της εταιρίας χρυσού Εl Dorado Gold, η οποία είχε αναλάβει την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Επί της συγκεκριμένης επένδυσης, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διεξαγάγει… πολιτική σταυροφορία, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία και καταγγέλλοντας την καταστροφή του δάσους των Σκουριών. Συν τοις άλλοις, εταιρίες όπως η BlackRock και η JP Morgan έχουν εμπλακεί πολλές φορές σε χρηματιστηριακά παιχνίδια και σε παιχνίδια ομολόγων, ενώ έχουν κατηγορηθεί πως «παίζουν» με κρατικά ομόλογα, επηρεάζοντας τη δημοσιονομική εικόνα χωρών.
Στις απαντήσεις τους, ο μεν Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι είναι συνδικαιούχος σε αμοιβαία κεφάλαια του πατέρα του και δεν έχει λόγο για τις τοποθετήσεις αυτές, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης επικαλέστηκε το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις του είναι σε αμοιβαία κεφάλαια (δηλαδή σε χρηματιστηριακούς δείκτες) και όχι σε μετοχές.
Σε κάθε περίπτωση, αμφότεροι οι βουλευτές ελέγχονται είτε ηθικά είτε για τις… ικανότητές τους. Αν μεν γνώριζαν ότι το χαρτοφυλάκιό τους επεκτείνεται σε μετοχές εταιριών που στηρίζουν την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και έχουν χαρακτηριστεί ως «γεράκια των αγορών», τότε έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει το κόμμα τους, αλλά… και οι ίδιοι. Αν δεν το γνώριζαν, τότε ελέγχονται για την ανεπάρκειά τους ως οικονομολόγων και οιονεί υπουργών του ελληνικού κράτους.


Αλλα έλεγαν…

Σημειωτέον ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης έχουν καταφερθεί, όπως και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μιλώντας τον περασμένο Ιούλιο στο ιδρυτικό Συνέδριο του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκήρυττε τον «κυβερνητισμό» και υποσχόταν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα… δίνει πάντα το «παρών» στις Σκουριές. «Μακριά από τον κυβερνητισμό. Θα είμαστε στις Σκουριές και σε όλα τα κινήματα, ασχέτως του τι λένε οι δημοσκοπήσεις», έλεγε ο «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατηγορούσε την κυβέρνηση για το «εκρηκτικό μίγμα» που έχει δημιουργήσει στις Σκουριές Χαλκιδικής, καταλογίζοντάς της πως έχει δημιουργήσει «γκρίζες περιοχές στις οποίες δεν έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο».
Επίσης, οι δύο «οικονομολόγοι» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατά καιρούς εκφράσει συγκεκριμένες προτάσεις βαριάς φορολογίας, δημιουργώντας σύγχυση στο κόμμα τους, αλλά και στην κοινωνία. Στις 25 Μαΐου του 2013, ο Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση πώς μπορούν να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας, είχε τονίσει πως «ένα πιθανό μέτρο είναι η έκτακτη φορολόγηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ στα πιο ευκατάστατα στρώματα». «Υπολογίζεται ότι 600.000 με 700.000 νοικοκυριά ελεύθερων επαγγελματιών που απολάμβαναν εδώ και 20 χρόνια φορολογικές διευκολύνσεις έως και φοροασυλία και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δήλωναν το πραγματικό τους εισόδημα ίσως επιβαρυνθούν με μια έκτακτη φορολόγηση 1%», έλεγε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης. Εναν περίπου χρόνο αργότερα, δηλαδή στις 18 Απριλίου του 2013, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγελλε ότι επί κυβέρνησης Αριστεράς, «όσοι έχουν εισοδήματα 60,70 ή 80.000 ευρώ θα φορολογούνται με 45%».


Προτάσεις για φορολόγηση καταθέσεων

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο παρελθόν είχε προαναγγείλει ακόμη και φορολόγηση καταθέσεων. Αναφερόμενος στον τρόπο φορολόγησης της περιουσίας αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών είχε σημειώσει ότι αυτή θα πρέπει να είναι κλιμακωτή στο σύνολο του πλούτου, συμπεριλαμβανομένων και… των καταθέσεων. «Κάποιος έχει μετοχές, κάποιος άλλος πίνακες και άλλος ακίνητη περιουσία», είχε τονίσει, εξηγώντας πως όλα αυτά θεωρούνται πλούτος. «Δεν θα φορολογούνται οι χαμηλές καταθέσεις αλλά το σύνολο του πλούτου, που σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνει και καταθέσεις», είχε τονίσει. Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος ήταν και πολύ ευρηματικός στις αντιπολιτευτικές δηλώσεις του, αφού προ δύο μηνών, αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τον είχε παρομοιάσει με «συμπαθέστατο χαμστεράκι, που τρέχει στη ρόδα αλλά βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο».

«Λεφτά υπάρχουν»… γενικώς

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ
ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ,100.000 ΛΙΡΕΣ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ
19 ΑΚΙΝΗΤΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 60.000 ΕΥΡΩ. 38.000 ΕΛΒΕΤΙΚΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ ΚΑΙ 8.651 ΛΙΡΩΝ ΑΓΓΛΙΑΣ

ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ
15 ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 563.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 365.000 ΛΙΡΩΝ ΑΓΓΛΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 498.000 ΕΥΡΩ

Η τεράστια αποζημίωση του Δημήτρη Τσουκαλά και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη στην BlackRock ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά την ακίνητη και κινητή περιουσία ορισμένων στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αρκετές φορές εγείρεται ακόμη και θέμα ηθικής τάξης, αφού οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγουν ξένες τράπεζες και ξένα νομίσματα για την αποθησαύριση του πλούτου τους.
Για παράδειγμα, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούσε τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, για την αγορά διαμερίσματος στο Λονδίνο, ωστόσο στη βρετανική πρωτεύουσα έχει ακίνητο και η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου. Επίσης, η κ. Φωτίου διαθέτει και περισσότερες από 100.000 λίρες σε βρετανική τράπεζα. Μεγάλη ακίνητη περιουσία διαθέτει και ο «φιλεργατικός» και πρώην συνδικαλιστής του ΟΤΕ, Δημήτρης Στρατούλης, καθώς κατέχει 19 ακίνητα.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο «πολέμιος του ευρώ», Παναγιώτης Λαφαζάνης, που επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, δεν θα έχει σοβαρό πρόβλημα αν οι απόψεις του γίνουν πραγματικότητα. Μπορεί να χάσει τις 60.000 ευρώ που έχει σε ελληνικές τράπεζες, ωστόσο θα του μείνουν 38.000 ελβετικά φράγκα και 8.651 λίρες Αγγλίας. Το ίδιο ισχύει και για τη βουλευτή Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έχει καταθέσεις ύψους 563.000 ευρώ και 365.000 λίρες Αγγλίας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης έχει καταθέσεις σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ – 498.000 ευρώ για την ακρίβεια.
Η Νάντια Βαλαβάνη, μάλιστα, εκτός των τεράστιων καταθέσεών της, διαθέτει 15 ακίνητα, ενώ η ίδια επιχειρώντας να δώσει «εξηγήσεις» για τα μετρητά χρήματα που διαθέτει, διευκρίνισε ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ στο Δημόσιο, δεν ήταν ποτέ σε δημόσια θέση μέχρι πέρυσι που σε ηλικία 52 ετών εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δεν διαχειρίστηκε ποτέ δημόσιο χρήμα, αλλά δούλευε σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, μέχρι να αναγκαστεί να αναλάβει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, ένα ξενοδοχείο 59 δωματίων, επί 10 χρόνια όταν πέθανε ο πατέρας της. «Το 2005 κατάφερα να ξεχρεώσω ένα δάνειο 72 εκατομμυρίων δραχμών, πληρώθηκε 340 εκατομμύρια δραχμές. Το ξεχρέωσα και το πούλησα. Αυτό που υπάρχει στις καταθέσεις μου είναι αυτά τα χρήματα. Αν δεν το είχα πουλήσει τότε, θα είχα χρεοκοπήσει», είχε τονίσει χαρακτηριστικά η Νάντια Βαλαβάνη. Η οποία, από παραλίγο… χρεοκοπημένη, κατέληξε βαθύπλουτη…

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου