21.3.14

Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο τιμά την μνήμη του Νέλσον Μαντέλα

 Με κύριο ομιλητή τον Γιώργο Μπίζο, στενό φίλο και δικηγόρο του μεγάλου Αφρικανού ηγέτη και την συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου και του πρεσβευτή της Νοτίου Αφρικής κ. Μακγκετλα, το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο οργάνωσε εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα την Τετάρτη, 19 Μαρτίου στον κατάμεστο χώρο του αμφιθεάτρου του Εθνικού ΙδρύματοςΕρευνών. 
Πολιτικοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί , επιχειρηματίες και πλήθος ατόμων
θαυμαστών του αγώνα του Μαντέλα παρακολούθησαν την εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από παλμό και συγκίνηση.
«Εκδήλωση τιμής ενός φωτεινού συμβόλου αντίστασης και αγώνων πανανθρώπινης εμβέλειας για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» θεώρησε την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου ο κ. Αθανασίου στον χαιρετισμό του και ανέδειξε τα διδάγματα που θα πρέπει η Ελλάδα, την οποία θαύμαζε ο Μαντέλα, να αποκομίσει από την ζωή και τα πιστεύω του.
Αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας και στα
φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας τονίζοντας ότι η απάντηση σε αυτά είναι η παιδεία και η εμφύτευση στις καρδιές μας του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Ο Νέλσον Μαντέλα που δεν κάμφθηκε από τις τεράστιες δυσχέρειες της ζωής και προώθησε την εθνική συμφιλίωση και συνεργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες σήμερα, κατέληξε ο Υπουργός.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Μουσούρης, που συντόνισε την εκδήλωση, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα την κορυφαία πολιτική προσωπικότητα των τελευταίων 40 χρόνων και αρχιτέκτονα του θαύματος της Νότιας Αφρικής, που επηρέασε τον εκδημοκρατισμό πολλών αφρικανικών χωρών. Αγωνίστηκε και
σχεδίασε την ειρηνική κατάλυση του απαρτχάιντ και την συμβίωση λευκών και μαύρων σε ένα δημοκρατικό έθνος . 
Ο κ. Μουσούρης ανέφερε ότι ο αγώνας του λαού της Νοτίου
Αφρικής και του Νέλσον Μαντέλα ενισχύθηκε και από την παγκόσμια κινητοποίηση και αναφέρθηκε στην συμβολή του ΟΗΕ και του Κέντρου εναντίον του Απαρτχάιντ , το οποίο διεύθυνε , ιδιαίτερα στην ομόφωνη Διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης το 1989 που καλούσε σε διαπραγματεύσεις και έθετε τις βάσεις του συντάγματος της χώρας. 
Η παρακαταθήκη του Μαντέλα έχει παγκόσμιες διαστάσεις και θα μείνει ανεξίτηλα στην Ιστορία.
Εμείς οι Νοτιοαφρικανοί οφείλουμε πολλά σε ηγέτες όπως ο Μαντέλα και σε υπερασπιστές του δικαίου όπως ο Μπίζος, τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρεσβευτής κ. Μακγκέτλα, διότι χάρη στους αγώνες των δύο η Νότιος Αφρική επέτυχε πολλά την τελευταία εικοσαετία.
Ανέτρεξε στα χρόνια της αντίστασης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου , στο οποίο υπήρξε ενεργό μέλος και ευχαρίστησε την διεθνή κοινότητα και ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο για την συνεισφορά της στον αγώνα για την ελευθερία και εκδημοκρατισμό αλλά και εθνικής συμφιλίωσης στη χώρα του. 
Καταλήγοντας παρουσίασε απόσπασμα από ταινία που
τράβηξε ο ίδιος, τότε κινηματογραφιστής, με την ομιλία του Νέλσον Μαντέλα στα 75α γενέθλιά του ένα χρόνο πριν εκλεγεί πρόεδρος. Στο δεκάλεπτο βίντεο παρουσίαζε το όραμά του και την δέσμευσή του να αγωνιστεί για μια Νότια Αφρική χωρίς διακρίσεις σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ισονομία. .
Για την ισονομία και το Σύνταγμα με ανάλυση των θεμελιωδών του άρθρων και με προσωπικές αναμνήσεις καθήλωσε το ακροατήριο που ξεσπούσε συχνά σε χειροκροτήματα ο Γιώργος Μπίζος , ο οποίος ξεκίνησε από το Βασιλίτσι της Μεσσηνίας σε ηλικία 13 χρονών στην κατοχή και φτάνοντας στην Νότιο Αφρική αναδείχθηκε κορυφαίος νομικός υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Νότιο Αφρική και στενός φίλος και συνεργάτης του Νέλσον Μαντέλα. 
Ανθρώπινη, αξιοπρέπεια, κράτος δικαίου, δημοκρατική διακυβέρνηση χωρίς καμία διάκριση ανάμεσα στους πολίτες αποτελούν ακρογωνιαίοι λίθοι
του Συντάγματος που προστατεύεται από στερεές δικλείδες ασφαλείας έναντι απόπειρας νόθευσής του. 
Ανάμεσα στις ελευθερίες που προβλέπονται είναι και η προστασία όλων των
γλωσσών του πληθυσμού που συμπεριλαμβάνει και την ελληνική. Είπε ότι ντρέπεται για τον ρατσισμό που συναντά τόσο στην Ελλάδα όσο ντρεπόταν και στην Νότιο Αφρική. 
Οι φυλετικές γενικεύσεις πρέπει να αποφεύγονται και οι δυσκολίες, που περνά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν καθώς η χώρα μας έχει ξεπεράσει πολύ χειρότερες καταστάσεις και έχει καταφέρει να ανορθωθεί, κατέληξε ο κ. Μπίζος, θερμά χειροκροτούμενος.
Την εκδήλωση που παρακολούθησε μεταξύ άλλων ο πρώην. πρόεδρος της Βουλής κ. Δ.Σιούφας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και τέως υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κ. Τσιάρας έκλεισε ο Γενικός Γραμματεύς του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Μανιατάκης ο οποίος ευχαρίστησε το ακροατήριο και ιδιαίτερα τον συμπατριώτη του κ. Μπίζο που η παρουσία του λάμπρυνε την εκδήλωση που οργάνωσε το Επιμελητήριο σαν ελληνικός φόρος τιμής για ένα μεγάλο Άνθρωπο που εμπνεύστηκε από την ελληνική σκέψη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου