10.3.14

TΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΝΕΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ «ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ»

Τρίτο πόρισμα - φωτιά για τη φάμπρικα των δανείωνΤρίτο πόρισμα - φωτιά για τη φάμπρικα των δανείων

Σε ακόμη ένα σκάνδαλο - καρμπόν με τις υποθέσεις των «κόκκινων» δανείων της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και της FBB του Βίκτορα Ρέστη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης στη Βουλή.

Μιλώντας για το «πάρτι» που έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τα δάνεια που δίνονταν σε «ημετέρους» από τις τράπεζες, τα οποία χαρακτήρισε «καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα χρήματος», ο κ. Νικολούδης έκανε λόγο για την υπόθεση των ύποπτων δανείων που δόθηκαν από την Τράπεζα Πελοποννήσου, την οποία κατέταξε στην ίδια κλίμακα βαρύτητας με την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που άνοιξε τρύπα 500 εκατ. ευρώ.
Tο «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει το πόρισμα του προέδρου της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με το οποίο η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου ΣΥΝ ΠΕ, με έδρα την Κόρινθο, «προέβη σε σημαντικές χρηματοδοτήσεις προς τις εταιρείες του ομίλου της οικογένειας Σπανού «Express Way ΕΠΕ», «Σπανού Μαρία ατομική επιχείρηση», «Transword EΠΕ» και «Κακούρη Μαρία ατομική επιχείρηση» κατά την περίοδο 1-7-2009 έως 31-12-2012.
Ζημιά 6 εκατ.€
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στο πόρισμα από την έρευνα της Αρχής, η τράπεζα υπέστη ζημιά 6.121.582,26 ευρώ, χρηματοδοτώντας τις εταιρείες του ομίλου Σπανού χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, οι οποίες περιορίζονταν σε επιταγές πελατών των εταιρειών, που χρηματοδοτήθηκαν ή τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, προς πελάτες του εξωτερικού, εξασφάλιση όλως ανεπαρκής και ασυνήθης για τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Tο «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει το πόρισμα του προέδρου της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με το οποίο η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου ΣΥΝ ΠΕ, με έδρα την Κόρινθο, «προέβη σε ση
Tο «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει το πόρισμα του προέδρου της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με το οποίο η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου ΣΥΝ ΠΕ, με έδρα την Κόρινθο, «προέβη σε σημαντικές χρηματοδοτήσεις προς φίλιες εταιρείες».
 
Στο πόρισμα αναλύεται ο τρόπος δράσης της τράπεζας και των επιχειρηματιών που ευνοήθηκαν, όπως η εταιρεία «Express Way EPE», η οποία έναντι της δανειοδότησης έδωσε 23 «υπέγγυες» επιταγές πελατών της, οι οποίες παρότι δεν εξοφλήθηκαν κατά τη λήξη τους, η οφειλή της εταιρείας δεν αυξήθηκε ισόποσα.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «η τράπεζα αποδεχόταν επιταγές εταιρειών του ομίλου ΙΜΠΕΡΙΟ», ως εξασφάλιση των δανείων, παρά την ύπαρξη δυσμενών στοιχείων για την εκδότρια των επιταγών και συγκεκριμένα τη διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων και τη λήψη μέτρων διασφάλισης του Δημοσίου, στοιχείο που είχε κοινοποιηθει στην Τράπεζα Πελοποννήσου από την Τράπεζα της Ελλάδος ήδη από τον Απρίλιο του 2011.
Επιπλέον η ΙΜΠΕΡΙΟ ήδη παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και από την 6-2-2012 είχε υποβληθεί σε διαδικασία πτώχευσης.
Επίσης και για την ίδια την πιστούχο εταιρεία «Express Way ΕΠΕ» είχε κοινοποιηθεί στην τράπεζα έγγραφο της ΔΟΥ Πειραιά, όπου αναφερόταν ότι από έλεγχο του ΣΔΟΕ είχε διαπιστωθεί ότι από την έναρξη λειτουργίας της (31-12-2010) δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ.
Οι αποκαλύψεις της Αρχής για το όργιο παρανομιών της τράπεζας δεν έχουν τέλος, καθώς σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση της εταιρείας Σπανού Μαρία διενεργείτο έναντι τιμολογίων παροχής υπηρεσιών πελατών της εξωτερικού (περίπου 5,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 2,4 παρέμειναν ανείσπρακτα).
Η... εξαγωγή
Ακόμη από τους λογαριασμούς όψεως και δανειακούς των τριών εταιρειών του πίνακα διενεργήθηκαν υψηλόποσες συναλλαγές (κυρίως αναλήψεις) σε μετρητά, για τις οποίες η τράπεζα δεν διέθετε επαρκή στοιχεία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ούτε του σκοπού της εκτέλεσης των συναλλαγών.

Ενδιαφέρον έχει ο πίνακας με δανειοδοτήσεις της Τράπεζας προς τις τρεις εταιρίες του ομίλου Σπανού, ο οποίος περιλαμβάνεται στο πόρισμα.
Οπως, αναφέρεται δανειακά κεφάλαια που χορηγήθηκαν στις ίδιες εταιρείες, μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς των εταιρειών αυτών σε τράπεζες του εξωτερικού, παρά το ότι η τράπεζα δεν διέθετε επαρκή στοιχεία περί της φύσης των υποκείμενων εμπορικών συναλλαγών για τις οποίες διενεργήθηκαν οι μεταφορές χρημάτων.
Παράλληλα, η τράπεζα φέρεται ότι χορηγούσε δάνεια σε ορισμένες από τις εταιρείες του πίνακα, οι οποίες στη συνέχεια μετέφεραν τα κεφάλαια αυτά σε άλλες εταιρείες του ίδιου πίνακα, προκειμένου αυτές να αποπληρώσουν δικά τους δάνεια προς την τράπεζα.
Η επιτροπή καθυστερήσεων της τράπεζας αποφάσισε τελικά (4-6-2013) την καταγγελία των συμβάσεων και το κλείσιμο των εταιρειών, ωστόσο, φαίνεται ότι ούτε και τότε «η τράπεζα δεν προέβη στις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών της».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ -ΕΘΝΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου