10.4.14

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - Έλληνες και τσιγάρο πάνε "πακέτο" !

Ανάστατοι είναι οι ομογενείς καταστηματάρχες και καπνιστές από τις συζητήσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος στην πιο «ελληνοκρατούμενη» γωνιά της Μελβούρνης. 
Πρόκειται για έναν πεζόδρομο, στο προάστιο του Όκλι, όπου σχεδόν όλα τα καταστήματα είναι ελληνικά, το ίδιο και οι θαμώνες.
Καθώς, λοιπόν, το τσιγάρο διώκεται παντού στην Αυστραλία τώρα ήρθε η ώρα να συζητηθεί η απαγόρευσή του και στον συγκεκριμένο πεζόδρομο. Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και φυσικά πήρε μεγάλη δημοσιότητα από τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.
Ο λόγος δεν είναι για την απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στα καταστήματα. Αυτό τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια εδώ και καιρό.
 Η συζήτηση γίνεται για την απαγόρευσή του στον πεζόδρομο. 
Στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης τονίζεται πως υπάρχουν αντιδράσεις μιας και ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που συχνάζει εκεί εξακολουθεί να καπνίζει, όταν οι υπόλοιποι πολίτες έχουν εγκαταλείψει, πλέον, τη συνήθεια αυτή όπως τονίζεται.
Οι αναλυτές λένε πως από τη στιγμή που ο πεζόδρομος του Όκλι έγινε θέμα και άρχισαν να ασχολούνται τα αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης αργά ή γρήγορα το κάπνισμα θα απαγορευτεί και εκεί.
Αξιωματούχοι του δήμου, ο οποίος και κερδίζει πολλά χρήματα από τα ελληνικά καταστήματα που πληρώνουν για τις καρέκλες και τα τραπέζια που διατηρούν έξω (για να μπορούν οι πελάτες τους να καπνίζουν), δήλωσαν ότι το 70% των δημοτών θέλουν να απαγορευτεί το κάπνισμα ακόμα και δτους εξωτερικούς χώρους όπου σερβίρεται φαγητό.
Τονίζεται ότι ο δήμος Monash εισπράττει 180 δολάρια τον χρόνο, για τις πρώτες 10 καρέκλες που βρίσκονται έξω και 345 δολάρια για κάθε έξτρα καρέκλα από εκεί και πάνω!
Ο συγκεκριμένος ελληνικός πεζόδρομος έδωσε ζωή σε όλη την αγορά του Όκλι, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μισοπεθαμένη και τα περισσότερα μαγαζιά έβγαζαν με το ζόρι τα έξοδά τους. Οι καταστηματάρχες λένε πως θα βάλουν λουκέτο αν απαγορευτεί το τσιγάρο, αλλά οι αρχές μάλλον θα μείνουν ασυγκίνητες.
Σημειώνεται ότι σε άλλους πεζόδρομους, που απαγορεύτηκε το τσιγάρο, η κίνηση αυξήθηκε αντί να μειωθεί. Αλλά εκεί δεν σύχναζαν Έλληνες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου