10.4.14

ΠΥΛΟΣ - «Η χαρμολύπη στη Θρησκευτική Λαογραφία»

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε σε αίθουσα του Ινστιτούτο Πύλου «Νέστωρ», στις 9 Απριλίου 2014, η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυριών Πύλου, με τίτλο: «Η χαρμολύπη στη Θρησκευτική Λαογραφία», υπότιτλος «Το πένθος του Σταυρού και η χαρά της Ανάστασης».

Οι δύο κεντρικοί ομιλητές, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, Ιατρός, κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος και η Θεολόγος-Φιλόλογος, Διδάκτωρ Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, ανέπτυξαν τα θέματα της ημερίδας, κρατώντας το ενδιαφέρον του κοινού σε υψηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος μίλησε για τον «Θρήνο στην Ορθόδοξη Υμνολογία» παραθέτοντας λαογραφικά, ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία, ενώ η κ.  Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού ανέπτυξε το θέμα «Η Παναγιά μας, Υπέρμαχος Στρατηγός», αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Μαζί Εκκλησία και πολιτεία, αντιστάθηκαν σε πλείστους κινδύνους και σε περιόδους κρίσης με την χάρη και την προστασία της Υπερμάχου Στρατηγού της Παναγιάς μας, βγήκαν θριαμβευτές, τόσο που ταυτίσθηκε στη συνείδηση των Ρωμηών, η αγάπη προς το Χριστό με την αγάπη προς την Πατρίδα».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών, κ. Νίκη Κωνσταντακοπούλου ευχαριστώντας τον Δήμαρχο για τη στήριξη του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, δήλωσε: «Η αποψινή ημερίδα συγκίνησε τους ακροατές, διότι η χαρά και η λύπη, είναι έννοιες που συμβαδίζουν στη ζωή μας.»

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που παρακολούθησε την ημερίδα τονίζοντας: «Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, με επίκαιρο θέμα. Η αποψινή εκδήλωση είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με το Σύλλογο Κυριών Πύλου, όπως και με όλους τους συλλόγους του Δήμου. Δράσεις σαν και αυτή, είναι δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και τιμούν τον Δήμο μας, οι οποίες και θα συνεχιστούν».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ευχές για Καλή Ανάσταση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου