11.6.14

ΑΦΙΕΡΩΜΑ MUNDIAL 2014:ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ:ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

ΜΕΡΟΣ 3ον

Γράφει: Ο Αντώνης. Α. Αντωνόπουλος
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
Α΄ Αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας μετά την ταπείνωση της Αμερικής επιχείρησε να ανασυγκροτηθεί. Στο πάγκο ο χαμηλών τόνων και σε καλή σχέση με τους παίκτες Κώστας Πολυχρονίου, κατά κάποιο τρόπο ως… «υπηρεσιακός» μέχρι να βρεθεί λύση έκανε πολύ καλή πορεία στη προκριματική φάση για το mundial της Γαλλίας το 1998,με Σλοβενία, Βοσνία, την Κροατία της παρέας του Νταβόρ Σούκερ, και την Δανία του γίγαντα Πέτερ Σμάιχελ που στο κατάμεστο ΟΑΚΑ στις 11 Οκτωβρίου του 1997,που η εθνική μας ήθελε ένα γκολ για να πάει στη Γαλλία ,σε ένα μοναδικό τετ-α-τετ με τον Αλέκο Αλεξανδρή άνοιξε τις «Φτερούγες» του και έκρυψε την μπάλα. Ο Ρουμάνος Ανγκελ Ιορντανέσκου, παλιός γνώριμος από την καριέρα του στον ΟΦΗ αναλαμβάνει αν θυμάμαι καλά για 4 ματς προπονητής της Εθνικής. Πέρασε και δεν ακούμπησε που λέμε.
Ακολούθησε στο πάγκο ο «Είμαι 100 χρόνια μπροστά…» Βασίλης Δανιήλ. Με αντιπάλους την Αγγλία και την Γερμανία μάλλον θα ήταν ποδοσφαιρική ασέβεια να είχαμε την απαίτηση τότε να πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κορέας Ιαπωνίας. Η Εθνική αγωνιζόταν μόνη σε άδειες εξέδρες και σε άνευ προηγούμενου κρύες νύχτες στο ΟΑΚΑ. Τις θυμάμαι εκείνα τα χρόνια στην αβάσταχτη μοναξιά και την… σιωπή του άδειου Ολυμπιακού σταδίου ως ρεπόρτερ της Εθνικής στην πάλε ποτέ ΕΡΤ.
Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Μετά την αποτυχία το καλοκαίρι του 2001 η ΕΠΟ κλείνει την συμφωνία συνεργασία-ορόσημο με τον Γερμανό τεχνικό Οττο Ρεχάγκελ. Για φανταστείτε όμως, ο άνθρωπος που έκανε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο  παγκοσμίως γνωστό και ευυπόληπτο στην πρεμιέρα του στο πάγκο της Εθνικής στο παγωμένο Ελσίνκι στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001 ένοιωσε την ψυχρολουσία της βαριάς ήττας 5-1 από τους «Ξυλοκόπους».
Τι έγινε από εκεί και πέρα; Έχουν γραφτεί τόσα μα τόσα πολλά, για το τι έκανε αυτός ο άνθρωπος που στην κυριολεξία τα ξήλωσε όλα, από συνήθειες ,πρακτικές, νοοτροπίες και ότι άλλο και κατάφερε όχι μόνο να πετύχει το απίστευτο με την κατάκτηση του EURO 2004,αλλα κυρίως να προσδώσει ταυτότητα με κύρος, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια στην Εθνική μας ομάδα. Την μοναδική «Προίκα» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, πέρα από την δόξα και τα ευρωπαϊκά διαβατήρια που κατέκτησαν αρκετοί παίκτες. Μετά την ήττα από την Ουκρανία στο Κίεβο με 2-0 για την προκριματική φάση της Πορτογαλίας, ο τότε πρόεδρος Βασίλης Γκαγκάτσης είχε δημόσια μιλήσει για συμπτώματα… συνοικιακής ομάδας. Ο Ρεχάγκελ ήταν με τις βαλίτσες στο χέρι να επιστρέψει στη Γερμανία και στο πάγκο της Λεβερκούζεν. Ο Έλληνας βοηθός του γνώστης της νοοτροπίας του Γερμανού, που ήξερε τα … «Κουμπιά» του έσωσε την παρτίδα. Ήταν φαίνεται γραφτό. Τι ακολούθησε;
Ένα νικηφόρο σερί 15 αγώνων της Εθνικής ομάδας μέχρι να σφραγίσει το εισιτήριο της τελικής φάσης του Εuro 2004.Ο Ρεχάγκελ έκανε τις επιλογές του και πορεύτηκε μέχρι το τέλος με αυτές. Ο Γερμανός καταγραφεί ως ο μακροβιότερος μέχρι στιγμής προπονητής της εθνικής Ελλάδος, με 6 χρόνια θητείας. Και σίγουρα πολύ δύσκολα άλλος θα επαναλάβει τα κατορθώματα του. Μακάρι να διαψευστώ.
ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Έτσι για την Ιστορία, θυμίζω το φιλμ της δόξας για την Εθνική ομάδα στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Και όπως θα λέγαμε στη ραδιοφωνική μετάδοση, λεπτό και σκορ, εδώ θα θυμηθούμε παιχνίδι σκορ και σκόρερ.
1)Στη πρεμιέρα το πρώτο σοκ για τους οικοδεσπότες πορτογάλους.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ:1-2 Τα γκολ: Καραγκούνης 7΄,Μπασινάς 51΄,Ρονάλντο 90+.
2)ΕΛΛΑΔΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ:1-1 Τα γκολ: Μοριέντες 28΄,Χαριστέας 66΄.
3)ΡΩΣΙΑ –ΕΛΛΑΔΑ:2-1 Τα γκολ: Κιριτσένκο 2΄,Μπουλίκιν 17΄,Βρύζας 43΄.
4)ΓΑΛΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ:Ο-1 Το γκολ ο Χαριστέας στο 65΄.
5)ΕΛΛΑΔΑ-ΤΣΕΧΙΑ:0-1 Το γκολ ο Δέλλας στο 105+.
6)ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ:Ο-1 Το γκολ ο Χαριστέας στο 57΄.
Το κλάμα του Κριστιάνο Ρονάλντο κάνει το γύρο του κόσμου μέσα από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Η Εθνική Ελλάδας Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Εθνική ποδοσφαιρική αξιοπρέπεια της χώρας είχε αποκατασταθεί στους αιώνας των αιώνων.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Το 2010, στη δεύτερη παρουσία της Ελλάδας σε Μουντιάλ, τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα σε όλους τους τομείς. Αρχικά, οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ (στην τελευταία διοργάνωση, στην οποία κράτησε τα τεχνικά ηνία της ομάδας) τερμάτισαν στον προκριματικό όμιλο πίσω από την Ελβετία και μπροστά από τη Λετονία, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο και τη Μολδαβία. Έτσι, συμμετείχαν στα "μπαράζ" της ευρωπαϊκής ζώνης, όπου και απέκλεισαν την Ουκρανία μετά από "λευκή" ισοπαλία στο ΟΑΚΑ και θριαμβευτικό "διπλό" στην έδρα της (0-1).
Στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, η Ελλάδα όχι μόνο σημείωσε το πρώτο της γκολ στην τελική φάση, αλλά έφτασε και στην πρώτη της νίκη. Στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε από τη Ν. Κορέα με 0-2 (αποτέλεσμα που ουσιαστικά οδήγησε στον αποκλεισμό από την επόμενη φάση), στον δεύτερο νίκησε τη Νιγηρία με 2-1 (Σαλπιγγίδης 44', Τοροσίδης 71' - Ούτσε 16'), και στον τελευταίο έχασε δύσκολα 2-0 από την Αργεντινή και μαζί και κάθε μαθηματική ελπίδα για τη δεύτερη "προνομιούχο" θέση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κανένας δεν μίλησε για αποτυχία, καθώς οι συγκρίσεις με τους 0 βαθμούς και το συντελεστή 0-10 του 1994 ήταν αναφανδόν υπέρ της ομάδας του 2010...

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ:ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΟΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΝΤΡΑ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου