27.12.14

Εκτακτο δελτίο για την επέλαση του χιονιά - Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Εκτακτο δελτίο για την επέλαση του χιονιά - Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Πολύ κρύο. Αυτό υπόσχονται για τις τελευταίες ημέρες της νέας χρονιάς οι μετεωρολόγοι οι οποίοι μιλούν για επέλαση του χιονιά ακόμη και μέσα στην Αττική. Τα χιόνια δεν θα πέσουν μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο.
Η επιδείνωση του καιρού, ωστόσο, αναμένεται να κορυφωθεί τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, οπότε θα επικρατήσει τσουχτερό κρύο, ενώ θα πέσουν και τα πρώτα χιόνια. Η πρώτη επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τη νύχτα και κυρίως το Σάββατο, οπότε θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 ως 9 βαθμούς στη Μακεδονία και τη Θράκη (στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη), από 4 έως 13 βαθμούς στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, αλλά και στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο. Σε Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 ως 16 βαθμούς Κελσίου, στην Αττική από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Μικρή παύση από το κρύο την Κυριακή με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, αλλά και χιόνια σε ορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.

Τη Δευτέρα θα αρχίσει νέα πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια, που τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς θα δώσει τη θέση της σε μεγάλη επιδείνωση του καιρού.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μετεωρολόγος του Τμήματος Προγνώσεων της ΕΜΥ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται να είναι οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, που θα φτάσουν τα 7-8, ίσως και 9 μποφόρ, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ο ισχυρός παγετός στα βόρεια και τα χιόνια ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο καιρός προβλέται στα βόρεια με λίγες νεφώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Για την Αθήνα προβλέπονται χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ από την παραμονή μέχρι και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς αναμένονται και χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και την Πεντέλη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο:
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν το απόγευμα στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι αργά το βράδυ και στα Δωδεκάνησα.
2. Αύριο Κυριακή από τις πρωινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά αυτών των ηπειρώτικων περιοχών και πιθανόν πρόσκαιρα σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο περίπου στα 700 μετρά.
Από το απόγευμα σταδιακά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νύχτα στις ανατολικές νησιώτικες περιοχές. Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.
Παράλληλα θα επικρατήσουν νοτιάδες στα πελάγη, που το πρωί πρώτα στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 και πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ.

3. Τη Δευτέρα (29/12) τα ισχυρά φαινόμενα από τις πρωινές ώρες θα περιοριστούν στα δυτικά, τα βόρεια (κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου