15.5.15

Η Εμβληματική Κορώνη στο Ιταλικό National Geographic

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ιταλίας, έκανε τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να φιλοξενηθεί κλιμάκιο του National Geographic στην Κορώνη την περίοδο 14-21 Ιουνίου 2014, με σκοπό να ετοιμαστεί αφιέρωμα στην ανακηρυγμένη Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή (απόφαση UNESCO, 16/11/2010)
Το αφιέρωμα κυκλοφόρησε στο τεύχος Μαΐου του ιταλικού National Geographic.
Ο δημοσιογράφος Antonio Politano και η γεωγράφος Elena Ceccarelli, εξωτερικοί συνεργάτες του National Geographic, ταξίδεψαν στην Κορώνη προκειμένου να κάνουν αφιέρωμα στην Εμβληματική Κοινότητα. Το αφιέρωμα ενσωματώθηκε σε ένα ευρύ ρεπορτάζ που αφορά στις τέσσερις Εμβληματικές Κοινότητες των χωρών που υποστήριξαν την πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς της UNESCO.
Σκοπός του ρεπορτάζ ήταν η ανάδειξη των περιοχών και των πολιτισμών αυτής της ιδιότυπης κοινής κουλτούρας που μοιράζονται οι λαοί που ζουν γύρω από την λεκάνη της Μεσογείου. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν το αγροτικό τοπίο, το κλίμα και το έδαφος, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μέθοδοι παραγωγής, οι διατροφικές συνήθειες, όλες οι εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ο πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα, η παράδοση.
Ο δημοσιογράφος και η γεωγράφος ακολούθησαν το πρόγραμμα που έχει προετοιμάσει το Μανιατάκειον Ίδρυμα και η Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Πελαγία Λευτάκη ώστε να «ψηλαφίσουν» το διατροφικό πολιτισμό της πρέσβειρας της Μεσογειακής Διατροφής. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ψάρεμα αστακών, γνωριμία με τα μεσσηνιακά βότανα, επίσκεψη στο παραδοσιακό
ελαιοτριβείο-μουσείο στο Χαρακοπιό και στον υπεραιωνόβιο ελαιώνα του Αγίου Μάρκου, γνωριμία με τα προϊόντα που παράγονται στις εγκαταστάσεις της εργοστασιακής μονάδας Κ. Παπαδημητρίου στη Θουρεία, γευσιγνωσία μοναστηριακής διατροφής στο Μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού στην Κορώνη, παρακολούθηση του δρώμενου «σίτος» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας στη Γλυφάδα, γευσιγνωσία παραδοσιακών φαγητών στο Κτήμα Μανιατάκη κ.α.
Στο αφιέρωμα γίνεται ειδική μνεία στο Μανιατάκειον Ίδρυμα που είναι αφοσιωμένο στην ανάδειξη της Κορώνης και της ευρύτερης περιοχή καθώς και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη, ο οποίος τονίζει την κοινή κληρονομιά που μοιράζονται οι Εμβληματικές Κοινότητες και καταλήγει με μια αναφορά στον Πλούταρχο λέγοντας ότι «Δεν καθόμαστε στο τραπέζι απλά για να φάμε, αλλά για να φάμε όλοι μαζί».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου