4.6.15

Απαιτήσεις - ΣΟΚ των δανειστών - «Αγρια» νύχτα στις Βρυξέλλες !


«Αγρια» νύχτα στις Βρυξέλλες - Στο χείλος της ρήξης μετά τις απαιτήσεις - σοκ των δανειστών

Με σκληρή γραμμή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη τροπή τις διαπραγματεύσεις, παρουσιάστηκε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα η οποία ξεκίνησε στις 9.30 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο παρουσία και του Γ. Ντάισελμπλουμ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές, μέσω του κ. Γιούνκερ επιμένουν στην κατάθεση πολύ δύσκολων μέτρων τα οποία είναι αδύνατον να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Από τα μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και θα συνεχιστεί η προσπάθεια να μειωθεί η χαώδης, προς ώρας, διαφορά με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε την πρόταση των δανειστών που περιέχει και νέες απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, ζητούν ΦΠΑ 11% και 23% και μάλιστα τα τομολόγια της ΔΕΗ να πάνε στον υψηλό συντελεστή, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην υπάρξουν αυξήσεις βασικών μισθών. Επίσης, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τους FT προτείνεται η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος, στην Ελλάδα θα ζητηθεί να πετύχει πλεόνασμα 2% για το 2016, και 3,5% το 2017.
«Αγρια» νύχτα στις Βρυξέλλες - Στο χείλος της ρήξης μετά τις απαιτήσεις - σοκ των δανειστών«Μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό με στόχο ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) ζητούν στην πρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει «μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από τον Ιούλιο, το οποίο θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% ως 0,50% του ΑΕΠ εφέτος και 1% του ΑΕΠ του χρόνου».
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε αποδεκτές τις προτάσεις αυτές, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν στο δείπνο και θα υπήρχε και νέος γύρος διαβουλεύσεων τις επόμενες ώρες προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.
Ωστόσο, αν μείνουν αυτές οι απαιτήσεις θα επανέλθουν τα σενάρια εκλογών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Τι δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας
«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, αργότερα και με το επιτελείο του. Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Βεβαίως από τις προτάσεις που ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα. Και, βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν, όμως, και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, διότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

Προτάσεις, λοιπόν, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρόλα αυτά υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.

Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν, τουλάχιστον -των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική. Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».

Γιούνκερ: Επικοδομητική συνάντηση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, είπε, "Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων".
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα συναντηθούν ξανά και ότι η εντατική εργασία θα συνεχιστεί.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου