20.8.15

Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση παραίτησης της κυβέρνησης

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και πριν την προσφυγή στις κάλπες θα υπάρξουν διερευνητικές εντολές.

Σύμφωνα με την 4η παράγραφο του άρθρου 41 του Συντάγματος, η Βουλή που εκλέχθηκε μετά από διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσουν 12 μήνες. 
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε στις 31.12.2014 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μεταφέρεται στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να διερευνά τις δυνατότητες σχηματισμού νέας κυβερνήσεως από την παρούσα Βουλή. 
Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι θεσμικά και πολιτικά πρέπει να υπάρξει άμεση προσφυγή σε κάλπες και αποφυγή των διερευνητικών καθώς χωρίς την υποστήριξη των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι μαθηματικά αδύνατος ο σχηματισμός άλλης κυβέρνησης. 
Το Σύνταγμα όμως ορίζει την τυπική διαδικασία σύμφωνα με την οποία η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη δηλαδή τον κ. Ευαγγελο Με'ι'μαρακη και αν δεν τελεσφορήσει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.  Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να καταστεί ρυθμιστής ο υπόδικος αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί εως και τρεις ημέρες. 

Πάντως, το πιθανότερο ειναι να πραγματοποιηθούν με ταχύτατους ρυθμούς όλες οι διαδικασίες - ενδεχομένως μεσα σε ενα 24ωρο. Δηλαδή, Μεϊμαρακης και Μιχαλολιάκος να επιστρέψουν αμέσως την εντολή και ο Προεδρος της Δημοκρατίας να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβερνηση για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών μετά το πέρας 21 ημερών.

Όμως, βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου) οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι «σταυροδοσία».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου