Οι μεταμεσονύκτιες λιγούρες χτυπάνε έναν στους δύο ανθρώπους καθημερινά. Μην ντρέπεσαι, συμβαίνει σε όλους. Κανένας δεν θέλει να πέφτει για ύπνο με το στομάχι του να γουργουρίζει ασύστολα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να φας ένα πιάτο μακαρόνια ή μισό κοτόπουλο ή δυο τυλιχτά με γύρο απ’ όλα. Γιατί πάλι θα έχεις στομάχι που γουργουρίζει –αυτή τη φορά από δυσπεψία (αν βέβαια έχεις πιει ό,τι πίνεται σε αλκοόλ δεν έχεις και πολλά να ανησυχείς, το στομάχι σου θα είναι χάλια όπως και να έχει). Για να τα βρούμε κάπου στη μέση, λοιπόν, σου προτείνουμε 21 υγιεινά σνακ που μπορείς να απολαύσεις, με τα οποία μπορείς να ικανοποιήσεις τη νυχτερινή σου λιγούρα χωρίς ενοχές.
1. Κεράσια
Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, η οποία είναι η ορμόνη που ουσιαστικά ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι. Τα υψηλά επίπεδα μελατονίνης στο αίμα τη νύχτα ενημερώνουν τον οργανισμό ότι είναι ώρα για ύπνο. Μια μερίδα κεράσια θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα.
2. Ζεστό γάλα
Κάτι ήξερε η μαμά που σου έδινε γάλα το βράδυ. Το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ με καταπραϋντικές ιδιότητες, καθώς και ασβέστιο που βοηθά τον εγκέφαλο να χρησιμοποιήσει την τρυπτοφάνη. Επιπλέον το γάλα λειτουργεί και ως γαστροπροστατευτικό με αποτέλεσμα να σε ηρεμεί και να σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα.
3. Ρύζι jasmine
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), όπως το ρύζι, σχετίζεται με καλή ποιότητα ύπνου.
4. Δημητριακά
Η βρώμη αποτελεί επίσης πλούσια πηγή μελατονίνης. Δοκίμασε ένα μικρό μπολ δημητριακών με λίγο σιρόπι σφενδάμου.
5. Μπανάνα
Το λες και υπνωτικό χάπι. Εκτός από μια μικρή ποσότητα μελατονίνης και σεροτονίνης, οι μπανάνες περιέχουν και μυοχαλαρωτικό μαγνήσιο που θα σε κάνει να κοιμηθείς σαν πουλάκι.
6. Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα αποτελεί ίσως την πιο διάσημη πηγή τρυπτοφάνης. Μη βιαστείς όμως να τη γαρνίρεις με πατάτες και κουκουνάρια γιατί η τρυπτοφάνη λειτουργεί καλύτερα όταν το στομάχι είναι άδειο και με υδατάνθρακες τριγύρω αντί για πρωτεΐνη. Βάλε μια ή δύο λεπτές φέτες γαλοπούλας σε ψωμί ολικής αλέσεως και έχεις το τέλειο υπνωτικό σνακ.
7. Γλυκοπατάτα
Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι η γλυκοπατάτα δεν έχει καμιά σχέση με την πατάτα. Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, Β καροτένιο, βιταμίνη Β6, είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία. Έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση και σταθεροποιεί το γλυκαιμικό δείκτη διευκολύνοντας τον ύπνο.
8. Τσάι τζίντζερ
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τσάγια, το τσάι τζίντζερ είναι ρόφημα το οποίο δεν προέρχεται από το φυτό Sinensis και για αυτό περιέχει ελάχιστη καφεΐνη. Επιπλέον, είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για το κρυολόγημα, τη γρίπη, τον πονόλαιμο και την ανακούφιση από τη δυσπεψία. Η κατευναστική του επίδραση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και τη γενική χαλάρωση του σώματος. 
9. Καρύδια/Αμύγδαλα
Όπως τα κεράσια, έτσι και τα καρύδια περιέχουν μελατονίνη, επομένως είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για ένα καλό και ελαφρύ ύπνο. Τα δε αμύγδαλα μπορεί να σε «νυστάξουν» αφού περιέχουν τρυπτοφάνη και μυοχαλαρωτικό μαγνήσιο.
10. Ποπ-κορν
Αντίθετα με τα υπόλοιπα τσιπς, μια μερίδα ποπ-κορν είναι χαμηλή σε θερμίδες, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά ενώ οι ίνες και η ολική άλεση βοηθούν το αίσθημα κορεσμού ώστε να μη τρως πολύ. Περιέχουν επίσης σεροτονίνη, η οποία σε βοηθάει να χαλαρώσεις. Αντί για βούτυρο ή αλάτι, μπορείς να τα γαρνίρεις με πιπέρι καγιέν ή κανέλα. 
11. Ψωμί ολικής άλεσης και βούτυρο αμυγδάλου
Μια φέτα μαύρου ψωμιού με βούτυρο αμυγδάλου θα απελευθερώσει ινσουλίνη, η οποία βοηθά την τρυπτοφάνη να φτάσει στον εγκέφαλο, όπου μετατρέπεται σε σεροτονίνη και ζζζζζζ....
12. Smoothie μπανάνας
Ένα μείγμα μπανάνας και γάλακτος light σου χαρίζει άφθονη βιταμίνη D και ασβέστιο, συστατικά που σχετίζονται άμεσα με τη μείωση διαταραχών ύπνου και αυπνίας, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες. Επιπλέον, είπαμε ήδη ότι η μπανάνα περιέχει μαγνήσιο και βιταμίνη B6 που βοηθάνε στην έκριση σεροτονίνης και άρα στη χαλάρση.
13. Ένα μπολ σούπα
Ευκολοχώνευτα και γευστικά, τα ζεστά υγρά ηρεμούν και χαλαρώνουν τον οργανισμό. Προτίμησε ένα μπολ βελουτέ σούπας το βράδυ και θα κοιμηθείς πολύ καλύτερα.
14. Αβοκάντο
Είπαμε ήδη ότι το μαγνήσιο έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας, οπότε καταλαβαίνεις γιατί το αβοκάντο που ξεχειλίζει από μαγνήσιο είναι ένα τέλειο νυχτερινό σνακ.
15. Γιαούρτι

Το αγαπημένο παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι στο οποίο ορκίζονται όλοι οι διαιτολόγοι του κόσμου. Guilty free αφού έχει ελάχιστες θερμίδες και σε συνδυασμό με λίγο μέλι είναι το ιδανικό σνακ να σου κόψει την πείνα και να σε ετοιμάσει για ύπνο. Προτίμησε το απλό παραδοσιακό και όχι αυτά με τις γεύσεις φρούτων, αφού περιέχουν έξτρα προσθετικά ζάχαρης.
16. Μέλι
Μπορεί η πολλή ζάχαρη να είναι διεγερτική, αλλά όταν λαμβάνεται σε μικρή ποσότητα, η γλυκόζη δίνει εντολή στον εγκέφαλο να απενεργοποιήσει την ορεξίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την εγρήγορση.
17. Passion fruit
Το passion fruit είτε στην αρχική του μορφή είτε ως ρόφημα-τσάι χρησιμοποιείται ευρέως ως καταπραϋντικό και ηρεμιστικό για τον ύπνο. Και είναι και γευστικότατο.
18. Χυμός κερασιού
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας ανακάλυψαν πρόσφατα ότι πίνοντας δύο ποτήρια χυμό κεράσι την ημέρα μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ύπνου κατά σχεδόν 90 λεπτά. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να γίνεται αυτό να σου θυμίσω ότι ισχύει για το χυμό ότι και για τα κεράσια. Χελόοου!
19. Βaby καρότα
Πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά καταλαβαίνεις γιατί τα καρότα είναι από τα πιο υγιεινά βραδινά σνακ. Στο μπαρ λοιπόν τσιμπολόγα άφοβα το πιατάκι με τα καροτάκια-αγγουράκια και πίνε λιγότερο αλκοόλ.
20. Τυρί
Cheeeeese για όνειρα γλυκά! Νομίζεις ότι κάνουμε πλάκα; Σε μια έρευνα που έγινε πριν λίγα χρόνια στη Βρετανία, δόθηκαν σε 200 συμμετέχοντες λίγο τυρί πριν κοιμηθουν. Την επόμενη μέρα κατέγραψαν τα όνειρα όσων τα θυμόντουσαν. Από αυτούς ούτε ένας δεν είδε εφιάλτες. Το γεγονός αυτό οι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται στην τρυπτοφάνη που περιέχεται στο τυρί. 

athensvoice.gr