Η ώρα που διαθέτει κανείς στους οικείους του με άνοια είναι σημαντική, ακόμα κι αν εκείνοι έχουν πάψει προ πολλού να τον αναγνωρίζουν, αναφέρει η βρετανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε σε περισσότερους από 4.000 εθελοντές ανακάλυψε ότι το 42% πίστευαν πως δεν έχει νόημα να διατηρούν επαφή με τους πάσχοντες από προχωρημένη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, η Εταιρεία λέει πως οι επισκέψεις συγγενών και φίλων προκαλούν αισθήματα ευτυχίας, ανακούφισης και ασφάλειας στους ασθενείς, διότι μπορεί η νόσος να τους στερεί τη ανάμνηση γεγονότων, δραστηριοτήτων και προσώπων, αλλά όχι και την συναισθηματική μνήμη τους.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο εξακολουθούν να νιώθουν χαρά όταν βλέπουν οικεία πρόσωπα, αλλά το συναίσθημα αυτό διαρκεί ακόμα κι όταν ξεχνούν την συνάντηση.

Η Εταιρεία ζητά από τους οικείους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ να επισκέπτονται τακτικά τους ασθενείς και να τους ενθαρρύνουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απολαμβάνουν.

Σε μία ξεχωριστή δημοσκόπηση, αυτή τη φορά μεταξύ 300 ασθενών, η Εταιρεία διαπίστωσε πως περισσότεροι από τους μισούς δεν λαμβάνουν πλέον μέρος σε καμία ή σχεδόν καμία κοινωνική δραστηριότητα, ενώ το 64% δήλωσαν πως νιώθουν απομονωμένοι έπειτα από τη διάγνωση.

«Αν και την περίοδο των εορτών πολλοί ασθενείς ξαναείδαν αγαπημένα πρόσωπα, τώρα αρχίζει πάλι η εποχή της μοναξιάς τόσο για τους ίδιους όσο και για τους φροντιστές τους», δήλωσε ο κ. Τζέρεμι Χιουζ, εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής Εταιρείας.

«Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό για όλους να μην νιώθουν απομονωμένοι καμία εποχή του χρόνου.

Το να περνούν οι ασθενείς χρόνο με αγαπημένους ανθρώπους και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που έχουν νόημα γι’ αυτούς, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο ακόμα κι αν ξεχάσουν το γεγονός καθ’ εαυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.



  tanea.gr