26.3.16

O ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΪΦ

Του: ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Real fm-pamesports.gr

 «Έφυγε» ο Γιόχαν Κρόϊφ, πέταξε στη γειτονιά των Αγγέλων ο «Ιπτάμενος» Ολλανδός για να συνεχίσει να μοιράζει μπάλα στο ποδοσφαιρικό  Παράδεισο.
-1971,μαθητής του δημοτικού σχολείου θυμάμαι ότι είχα δει σε ασπρόμαυρη τηλεόραση, την μοναδική εκείνα τα χρόνια στο χωριό ,στο τελικό του Ουέμπλεϊ Αγιαξ-Παναθηναϊκός, τον «Ιπτάμενο Ολλανδό», τον γητευτή της μπάλας Γιόχαν Κρόίφ. Και την επόμενη χρονιά ,είχα ξενυχτήσει  για να δω σε μαγνητοσκόπηση και σε περιγραφή του  Γιάννη Διακογιάννη τον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών Αγιαξ-Μπάγιερν Μονάχου με τους γερμανούς να έχουν κερδίσει τους Ολλανδούς με το… πονηρό σκορ του 2-1 .
Εκείνο το βράδυ έγινε… πάρτι. Εκείνο το βράδυ η ποδοσφαιρική Ορχήστρα του Αγιαξ με ενορχηστρωτή τον ανεπανάληπτο Γιόχαν Κρόιφ έδωσε ρεσιτάλ. Εκείνο το βράδυ αγάπησα το ποδόσφαιρο, εκείνο το βράδυ λάτρεψα τον Γιόχαν Κροϊφ .Τον «Ιπτάμενο» γητευτή της μπάλας, που εκείνο το βράδυ στο καταιγιστικό 4-0 επί των Γερμανών στη κυριολεξία οργίασε μέσα στο γήπεδο. Έκανε ότι ήθελε πετυχαίνοντας και δυο γκολ .
Ο μεγάλος ,ο ανεπανάληπτος ,ο μοναδικός Γιόχαν Κρόίφ. Ο εγκέφαλος της ποδοσφαιρικής μηχανής που είχε δημιουργήσει ο Ρίνους Μίχελς .Το περιβόητο Total football,το σύστημα που οι παίκτες ο ένας κάλυπτε τον άλλο αλλά και έπαιζε το ρόλο του άλλου μέσα σε όλο το γήπεδο καλύπτοντας και δημιουργώντας χώρους. Μόνο ο τερματοφύλακας δεν άλλαζε ρόλο, όλοι οι άλλοι ακόμη και οι αναπληρωματικοί γινόταν ρολίστες.
Ο Κρόιφ  ήταν ο απόλυτος εκφραστής του ,ήταν ο  άνθρωπος που του έδωσε αίγλη ,αυτός που το καθιέρωσε ,αυτός που το επέβαλε.
Το ελάφι ,που κένταγε ,ζωγράφιζε άμεσα στο γήπεδο, μοίραζε μπάλα με ακρίβεια διαβήτη και στα δύο πόδια, είχε εκπληκτική ντρίπλα, και κυρίως αυτό που είχε ο αείμνηστος Γιόχαν ήταν η επιτάχυνση ,η αλλαγή ρυθμού με απίστευτη έκρηξη ,μοναδική.
-Θα σεβαστώ αυτούς που επιλέγουν Πελέ και Μαραντόνα αλλά θα προσθέσω δίπλα τους και τον Κρόϊφ, τον πληρέστερο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Και για να είμαι δίκαιος στον αιώνα που έφυγε θα προσέθετα τους Ντι-Στέφανο και Πούσκας.
Ο Κρόϊφ ήταν ιδιαίτερος ,ξεχωριστός μέχρι παρεξηγήσεως, για αυτό και ήταν μεγάλος. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του επίσης αείμνηστου Φέρεντς Πούσκας ,προπονητής του Παναθηναϊκού στο τελικό του Πρωταθλητριών το 1971 , που θυμήθηκε ο Αριστείδης Καμάρας ,που είχε πει στα αποδυτήρια στους παίκτες του «Θα παίξουμε ζώνη, διότι είναι ένας παίκτης που απλά δεν μαρκάρεται. Τον χάνεις από τα μάτια σου, χωρίς να το καταλάβεις…» Τον έχασαν αρκετές φορές  σε εκείνο το ματς, το δε μεγαλύτερο ΣΟΚ ήταν αυτό του Δομάζου που τον είδε να καπνίζει στο ημίχρονο!!!Το τσιγάρο που ήταν και μοιραίο πάθος του.
1974 .Έγχρωμη πλέον τηλεόραση και οι «Οράνιε» με τους οποίους ο Κρόϊφ  σημειωτέον δεν πήρε τίτλο, έχουν πάρει φόρα για να κατακτήσουν επιτέλους το παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. Ο Κροϊφ οδηγεί την Ολλανδία του Μίχελς σε νίκες επί της Ουρουγουάης 2-0,επί της Ανατολικής Γερμανίας 2-0 με την Αγγέλα Μέρκελ τότε 20χρονη στην εξέδρα, επί της Αργεντινής 4-0.Τρεις ημέρες πριν το ματς με την Βραζιλία πριν το τελικό την οποία νίκησαν με 2-0 ,οι Ολλανδοί κάνουν πάρτι με γυναίκες στο ξενοδοχείο και γίνονται πρωτοσέλιδο στη BILD” .O ΚρόΙφ για να γλυτώσει το διαζύγιο υπόσχεται στην γυναίκα του Ντάνι Κρόστερ ότι δεν θα πάει στο Mudial της Αργεντινής. Έτσι χάνοντας τον τελικό του 74 από τους Γερμανούς με 2-1 ,ο ΚρόΪφ ,θα βγάλει την πορτοκαλί φανέλα χωρίς να σηκώσει κούπα.
Κέρδισε κούπες με τον Αγιαξ και την Μπαρτελόνα, στην οποία μετέφερε την ποδοσφαιρική τεχνογνωσία των Ολλανδών. Ο Αναμορφωτής της Μπαρτελόνα ,ο Γίοχαν Κρόιφ, ο δημιουργός της «Μασία», ο άνθρωπος που συνέβαλε όπως είπε και ο Λιονέλ Μέσι τα μέγιστα στο να είναι αυτό που είναι σήμερα η «Μπάρτσα»
Με τον απόλυτο σεβασμό ,το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποχαιρετά ένα μεγάλο μεταρρυθμιστή του .Αποχαιρετά μια ξεχωριστή ,ιδιαίτερη, μοναδική και πρωτοποριακή προσωπικότητα που σημάδεψε την εξέλιξη του αθλήματος και μας χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές ψυχικής αγαλλίασης.
Ευγνωμονώ το διαδίκτυο ,γιατί έτσι θα μπορώ να συντηρώ τις παιδικές και εφηβικές μου μνήμες, με τις μαγικές εικόνες του «Ιπτάμενου» γητευτή της μπάλας.
Γιόχαν ΚρόΙφ δεν θα σε ξεχάσουν ποτέ οι ποδοσφαιρόφιλοι του κόσμου. Γιατί τους χάρισες ξεχωριστές και ιδιαίτερες στιγμές.
«Καλό ταξίδι» στο ποδοσφαιρικό παράδεισο Γιόχαν Κρόϊφ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου