22.2.17

Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας – ΤΕΙ Πελοποννήσου Εκπαιδευτικό Σεμινάριο : Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς

Λακωνία
Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Μεσσηνία
Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Κλάδεμα Ελιάς
·         Πότε και πώς πρέπει να κλαδεύονται τα ελαιόδεντρα για μέγιστη απόδοση και ποιότητα;
·         Μπορεί το κλάδεμα να μειώσει την παρενιαυτοφορία;
·         Πως επαναφέρεται ένας παραμελημένος ελαιώνας;
·         Πώς κλαδεύονται τα παγετόπληκτα δένδρα;
·         Κλαδεύονται με τον ίδιο τρόπο οι ξηρικές και οι ποτιστικές ελιές; 
·         Ποιο είναι το κόστος του κλαδέματος;

Θρέψη Ελιάς
·         Γιατί χρειάζεται η ανάλυση εδάφους και φύλλων;
·         Ποιος είναι ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής των ελαιοδέντρων;
·         Ποια είναι η συνεισφορά των θρεπτικών στοιχείων στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;

Λίπανση Ελιάς
·         Πότε και πώς πρέπει να πέσουν τα λιπάσματα;
·         Ποια είναι τα αποτελέσματα της υπολίπανσης και της υπερλίπανσης;
·         Τι ρόλο παίζει η λίπανση στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;
·         Ποιο είναι το κόστος της λίπανσης;
·         Η εφαρμογή των λιπασμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή;

Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες θα δοθούν στο βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο

Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς

που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Εκπαιδευτής του σεμιναρίου είναι ο Δρ. Αναστάσιος Κώτσιρας, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας και υπεύθυνος για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας.

Ο κ. Αναστάσιος Κώτσιρας είναι γεωπόνος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου και έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την θρέψη/λίπανση των δενδρωδών καλλιεργειών και των λαχανικών σε συμβατικές και υδροπονικές καλλιέργειες, καθώς και με την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών. Τα επιστημονικά, καθώς και τα ερευνητικά του πεδία προσφέρονται σε μορφή σεμιναρίων και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παραγωγούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, καθώς όντας και ο ίδιος παραγωγός/καλλιεργητής καταλαβαίνει πως η έρευνα για να έχει νόημα, θα πρέπει να συνδέεται με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς.
Ταυτόχρονα, για περίπου 20 χρόνια, δραστηριοποιείται στον τομέα των αναλύσεων εδάφους, νερού και φυλλοδιαγνωστικής καθώς και στην συμβουλευτική θρέψης και λίπανσης των ελαιοδέντρων. Στο κλάδεμα των ελαιοποιήσιμων και των επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς, έχει προσαρμόσει τις αρχές και τις τεχνικές κλαδέματος στην ελληνική πραγματικότητα.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Λακωνία την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 και στην Μεσσηνία την Κυριακή 9 Απριλίου.

Τόποι διεξαγωγής:
Λακωνία – Ευμέλεια Επισκέψιμο Βιολογικό Αγρόκτημα & Ξενώνας
Μεσσηνία - Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου

Ώρες διεξαγωγής:
9:30 – 18:30

Κόστος συμμετοχής:
100 ευρώ

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει πρωινό και μεσημεριανό.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 15


Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε στο kalamataoliveoil@hotmail.com και στο τηλέφωνο 27210-45304.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου