26.7.19

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης βιώνει τη θερμότερη περίοδο των τελευταίων 2.000 ετών

SOS από έρευνα του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία - Για πρώτη φορά στην ιστορία επηρεάζεται το 98% του πλανήτη

Κλιματική αλλαγή... Δύο λέξεις που ακούγονται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Μάς αφορά; Ναι, άπαντες, είναι η απάντηση. Καύσωνες με 40 και 42 βαθμούς στην Ευρώπη. Τυφώνας στη Χαλκιδική. Κυκλώνας στη Φθιώτιδα. Πλημμύρες, νεκροί, κατεστραμμένες υποδομές. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μία αφηρημένη έννοια, ούτε συμβαίνει... στην άλλη άκρη του πλανήτη. Επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη, ως εκ τούτου και την Ελλάδα. Οφείλουμε, λοιπόν, να δώσουμε μεγαλύτερη βάση. Να ενημερωθούμε, να αφυπνιστούμε, να ενεργήσουμε. Νέα έρευνα από Πανεπιστήμιο στην Ελβετία, όχι απλώς επιβεβαίωσε τις αρνητικές προβλέψεις, αλλά πρόσθεσε ορισμένα άκρως ανησυχητικά δεδομένα. Ο πλανήτης βιώνει τη θερμότερη περίοδο των τελευταίων 2.000 χρόνων. Η περίοδος είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά τα ιστορικά στοιχεία φτάνουν σε αυτό το βάθος χρόνου.
Το πλέον ανησυχητικό είναι το εξής. Θερμοί περίοδοι υπήρξαν και κατά την αρχαιότητα. Ουδέποτε όμως, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάλυπτε το 98% του πλανήτη, αναφέρει η έκθεση της έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. «Βρήκαμε ότι η πιο θερμή περίοδος των τελευταίων δύο χιλιετιών συνέβη κατά τον 20ό αιώνα και μάλιστα για περισσότερο από 98% του πλανήτη», δήλωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχε στην έρευνα.

Τι έδειξε η «ιστορία» των θερμών περιόδων
Οι ερευνητές επανεξέτασαν πολυάριθμες κλιματικές ανωμαλίες στην ιστορία, από τη «Ρωμαϊκή Ζεστή Περίοδο» (250 έως 400 μ.Χ.) τη «Μεσαιωνική Ζεστή Περίοδο» (950 μ.Χ. έως 1250 μ.Χ.) και τη «Μικρή Εποχή των Παγετώνων» (1300μ.Χ. έως 1870 μ.Χ. ).
Τα επιχειρήματα που βασίζονται στη φυσική διαδικασία αλλαγής κλίματος του πλανήτη, δεν συνάδουν με όσα διαδραματίζονται στον πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια. Εδώ συμβαίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο και εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα, από τη θεωρία της συνεχούς και ακραίας διακύμανσης των θερμοκρασιών ως φυσιολογικό φαινόμενο.

Χρησιμοποιώντας 700 εγγραφές αλλαγών θερμοκρασίας, από τα κοράλλια έως τους δακτυλίους δέντρων και τα ιζήματα των λιμνών , οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα νέο γράφημα των γνωστών κλιματικών συνθηκών που συνέβησαν τα τελευταία 2.000 χρόνια. Ακόμα και η πιο ακραία περίπτωση, η «Μεσαιωνική Ζεστή Περίοδος», επηρέασε μόνο το 40% του κόσμου. Σήμερα, το 98% του κόσμου βιώνει θερμότερες θερμοκρασίες.
Βασικός παράγοντας η ανθρώπινη δραστηριότητα
Παρόλο που η έκθεση ουδέποτε σκόπευε να διερευνήσει την αιτία αυτών των μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών, η εκβιομηχάνιση και οι εξελίξεις αποδείχθηκε πως είχαν αντίκτυπο στο περιβάλλον. «Αυτό παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μόνο απαράμιλλη από απόψεως απόλυτων θερμοκρασιών, αλλά και πρωτοφανής για τα τελευταία 2.000 έτη», καταλήγει η έκθεση του ελβετικού Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι το κλίμα ναι μεν αλλάζει στο πλαίσιο μίας φυσικής διαδικασίας, ενός κύκλου διεργασιών του πλανήτη, αλλά ο άνθρωπος κατάφερε να... πατήσει το γκάζι και να επιταχύνει σε σημείο ανεξέλεγκτο την αλλαγή. Μία αλλαγή στο κλίμα, που αποβαίνει εις βάρος της ανθρωπότητας και που στο άμεσο μέλλον, τις αμέσως επόμενες 10ετίες, θα προκαλέσει τεράστιες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά στη ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων; Έχουμε το δικαίωμα να μην παλέψουμε για μας και για τις επόμενες γενεές; Όχι, είναι η απάντηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τη μάχη. Για να αφήσουμε... έναν πλανήτη, ίσως όχι καλύτερο, αλλά πάντως έναν πλανήτη στις επόμενες γενεές ανθρώπων. Όσο το αρνούμαστε, χάνουμε χρόνο. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Τώρα. Συμβαίνει...

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου