ρεπορτάζ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ
ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για τις τεχνικές Γευσιγνωσίας που αφροά το
χρυσάφι της Μεσσηνίας, που διεξήχθη στην Κυπαρισσία, για το ελαιόλαδο
που αποτελεί μια κύρια πηγή τόνωσης του πρωτογενούς τομέα στο τόπο μας.
Την ημερίδα στο Αμφιθέατρο Αλέκος Παπαδόπουλος παρακολούθησαν εκτός από
γευσιγνώστες, ελαιτοριβείς, παραγωγοί και κοινό.
Εισηγητής
ήταν ο κ.Νίκος Κουτσούκος χημικός ο οποίος ανέπτυξε τους στόχους της
ημερίδας ενώ τοποθετήσεις έγιναν από τον κ. Γεώργιο Κουτέλα γευσιγνώστη,
επιχειρηματία, κ. Αριστείδη Παπανικολάου γεωπόνο από το τμήμα της ΔΑΟΚ
Μεσσηνίας, την κα Βελούδω Βελισσάρη γευσιγνώστρια, τεχνολόγος γεωπόνος
καθώς και τον Διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο.
Η
κα Βελισσάρη ανέλυσε διεξοδικά την οργανοληπτική ανάλυση του ελαιολάδου
κατά την διάρκεια έκθλιψης στο ελαιοτριβείο μαζί με σημαντικά στοιχεία
που αφορούν τις κατηγορίες γεύσης του προιόντος όπως το κρασώδες, καθώς
και τους εχθρούς της ελιάς όπως είναι ο δάκος και το γλοιοσπόριο για το
οποίο έχει γίνει αρκετός λόγος.
Ο
κ. Κουτέλας απαρίθμησε την διαδικασία που ακολουθούν με βάση διεθνείς
πρακτικές οι ομάδες γευσιγνωσίας που έχουν συγκροτηθεί στο Νομό
Μεσσηνίας, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα για την διάκριση των ειδών
ελαιολάδου και την ταξινόμησή τους ανά κατηγορία.
Ο
κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στην υπεροχή του Μεσσηνιακού ελαιολάδου με
τις βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στο τόπο μας κάνοντας αναφορά
στην αποθήκευση των ελαιοσάκων καθώς η Τριφυλία στο τομέα αυτό βρίσκεται
πολύ καλά, επισημαίνοντας ότι η καλύτερη λύση για μεταφορά και
αποθήκευση αποτελούν οι ανοξείδωτες καρότσες των γεωργικών ελκυστήρων σε
κλούβες εδικά προορισμένες για τον καρπό ώστε να παραχθεί το καλύτερο
ελαιόλαδο. Επίσης έκανε αναφορά στα διεθνή βραβεία που συγκεντρώνουν
παραγωγοί του Νομού, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Ο
κ. Παρασκευόπουλος αποκάλυψε μεταξύ άλλων τα προβλήματα για το
ελαιόλαδο στο Νομό. Το πρώτο θέμα είναι η ανίχνευση ορυκτέλειων σε
ελαιόκαρπο απο διαπιστευμένο εργαστήριο σε ποσοστό 60% μεγαλύτερη απο το
κανονικό, με κύριο ύποπτο να θεωρείται μέχρι να τεκμηριωθεί η ανάλυση
αυτή, ότι ευθύνονται τα πάνινα σακκιά από το εξωτερικό που ραφινάρονται
πιθανώς με ορυκτέλαιο.
Το
δεύτερο πρόβλημα είναι η επιλογή δειγμάτων από ομάδες γευσιγνωσίας να
γίνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς υπάρχουν
διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά οι περιοχές παραγωγής όπως είναι ο μέσος
όρος λαδιών από Τερψιθέα και τους Χριστιάνους καθώς τελικά συμπεράσματα
δεν είναι εφικτά αν δεν υπάρχει ποικιλία δειγμάτων.
Το
τρίτο θέμα είναι ότι υπάρχει αρνητική κριτική από άλλες περιοχές για
την υπεροχή του Μεσσηνιακού ελαιολάδου το οποίο με βάση επιστημονικές
μετρήσεις είναι άριστο. Ωστσό χαρακτήρισε σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι
δημιουργούνται εντυπώσεις από δημοσιεύσεις αλλά και ημιμαθείς που δεν
έχουν τεμκηριωμένα στοιχεία για την περιεκτικότητα των ελαιολάδων μας.
Τέλος υπογράμμισε την σημασσία του ΠΟΠ Ελαιολάδου για το Νομό καθώς
κινδυνέυει σε περίπτωση που λάβει πανελλαδική αναγωνρισιμότητα να χάσει
στο τέλος την ταυτότητά του...
ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
η 19η συνεδρίασης της οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας η οποία έβγαλε
μια είδηση καθώς ιδιωτικοί φορείς ενέργειες οφείλουν συγκεκριμένα ποσά
στο Δήμο. Πιο αναλυτικά ορίστηκε δικηγόρος για τον χειρισμό των
ακολούθων διαδικασιών σε σχέση με την υπόθεση «ENERGAKAIHELLASPOWER»: 1)
διαδικασία απόδοσης συνολικού χρηματικού ποσού 282,47 ευρώ σύμφωνα με
το Ν. 4312/2014, 2) άσκηση Αγωγής κατά των κατηγορουμένων και των
εταιριών τους, για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του Δήμου,
καθώς και για την περαιτέρω αποζημίωση της προκληθείσας περιουσιακής
ζημίας του Δήμου (τόκοι, προσαυξήσεις, δικαστικά έξοδα κ.λπ.), 3) λήψη
ασφαλιστικών μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης κ.λπ. κατά των αντιδίκων και
4) εκπροσώπηση του Δήμου ως πολιτικώς ενάγοντος στην κατ’ έφεση ποινική
δίκη, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.
Τα
υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν και ελήφθη απόφαση ήταν η Επικύρωση
πρακτικού του συνοπτικού διαγωνισμού «Επέκταση – Επισκευή Νεκροταφείων
ΔΕ Φιλιατρών», η Σύνταξη τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης
προϋπολογισμού, Δήμου Τριφυλίας, Α΄ τρίμηνο οικ. έτους 2017 καθώς
και η Έγκριση πρακτικού ελέγχου των δικαιολογητικών του προσωρινού
αναδόχου του έργου «Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων Τ.Κ. Καλού Νερού»
Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ
Ο
Δήμος Τριφυλίας συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στην Έκθεση «Ελλάδος
Γεύση» στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου από τις 18 έως 21 Μαΐου 2017, με
δικό του περίπτερο.
Η Έκθεση «Ελλάδος Γεύση» είναι μια έκθεση
που περιλαμβάνει την προβολή της επιχειρηματικότητας, της γαστρονομίας
& της ελληνικής κουλτούρας, μέσα από τη γαστρονομία, τον τουρισμό
& τον πολιτισμό της.
Ελάτε να ταξιδέψουμε την Ελλάδα στην
Τριφυλία … ως ευλογημένο τόπο αγροτικής παραγωγής, ως τόπο με
πολιτιστική ταυτότητα, ως περιοχή με γαστρονομική γευστική αναφορά και
ως εξαιρετικό τουριστικό προορισμό.
Όσοι παραγωγοί (με
ετικέτα) επιθυμούν να συμμετέχουν στην έκθεση και να προβάλουν τις
υπηρεσίες τους και τα προϊόντα τους στο περίπτερο του Δήμου, θα
πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 5 Μαΐου 2017.
Μπορούν να συμμετέχουν εμπορικοί σύλλογοι, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης.
Διάθεση χώρου : ράφια και πάγκος σε χώρο 3 τ.μ. ανά συμμετέχοντα.
Για
την καλύτερη προβολή τους, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποστηρίζουν
τα προϊόντα τους στο χώρο του περιπτέρου. Θα έχουν δε τη δυνατότητα να
συμμετέχουν σε επαγγελματικές συναντήσεις Β2Β με ενδιαφερόμενους
εμπορικούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ειδικά
διαμορφωμένους χώρους