16.6.17

Στο τέλος χάνουν οι κάλοι

Το eurogroup τελείωσε και, όπως είπε χτες ο κ Τσίπρας, «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί». Ίσως δεν έχει σκεφτεί ποτέ ότι οι καλοί κερδίζουν πάντα! 
Αρκεί να είσαι με τη μεριά του νικητή. Οι καλοί κέρδισαν και χτες. Μόνο που ο κ Τσίπρας δεν μας είπε ποιοι ήταν οι καλοί.
Σύμφωνα με τη δική του συλλογιστική λοιπόν:
Οι καλοί ήταν αυτοί που πέτυχαν να δοθούν 8,5 δις στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τις αντίστοιχες λήξεις ομολόγων του καλοκαιριού, αντί για 9,5 δις που ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.
Οι καλοί ήταν αυτοί που πέτυχαν να διαιωνιστεί κατά 15 χρόνια ακόμα ένα ποσό 130 δις από το ελληνικό χρέος, δηλαδή να το πληρώνει ακόμα μια γενιά Ελλήνων, αν η χώρα πετύχει τους στόχους μετά το 2018, αντί να κουρευτεί, όπως ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.
Οι καλοί ήταν αυτοί που πέτυχαν να έχει ο
ελληνικός προϋπολογισμός πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και πάνω από 2% μέχρι το 2060 αντί να έχει 3,5% μέχρι το τέλος του 2018 και 1,5% από κει και πέρα που ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.
Οι καλοί είναι αυτοί που πέτυχαν να επιβάλουν στην ελληνική κυβέρνηση την ψήφιση των πιο σκληρών φορολογικών και μισθοκτόνων μέτρων εδώ και 7 χρόνια, καθώς και τη μείωση των συντάξεων κατά επιπλέον 25%, χωρίς η κυβέρνηση να έχει σαφή και έντονη αντίδραση σ αυτά.
Οι καλοί είναι αυτοί που πέτυχαν να επιβάλουν την τελική επικράτηση των εργοστασιακών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας, που κατακερματίζουν τη δύναμη των εργαζόμενων και τους αφήνουν πιο εύκολη βορρά στα ορέξεις των εργοδοτών, ενώ η κυβέρνηση ζητούσε τις παλιές συλλογικές συμβάσεις που υποβαμίστηκαν.
Οι καλοί είναι αυτοί που πέτυχαν να παραμείνει στην ελληνική επιτροπεία ο πιο σκληρός δανειστής σε απαιτήσεις μέτρων, το ΔΝΤ, υπό τους όρους που είχε θέσει, χωρίς να βάλει λεφτά κατ αρχήν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε να συμμετάσχει με χρηματοδότηση.
Οι καλοί είναι αυτοί που πέτυχαν να επιβάλουν και νέο, μεγάλο αριθμό προαπαιτούμενων, κατά τον κ Ρεγκλινγκ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε να γίνει παραδεκτό ότι έχει ήδη ψηφίσει υπέρμετρο αριθμό μέτρων.
Οι καλοί είναι αυτοί που επέβαλαν την κατάργηση κάθε προνοιακού επιδόματος όχι σε λαμόγια, αλλά σε φτωχούς και ανάπηρους, «με ένα νόμο και ένα άρθρο», κατά τη μνημειώδη συνθηματολογία του πρωθυπουργού, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για να τους υπερασπιστεί.
Οι καλοί πέτυχαν να απορριφθεί η πρότασή τους για πολιτική χαμηλών πλεονασμάτων και υψηλότερης ανάπτυξης που είχαν βάλει στο τραπέζι, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να γίνει δεκτή η πρότασή της για πολιτική υψηλών πλεονασμάτων κατ αρχήν και δευτερευόντως ανάπτυξης, προκειμένου να έχει στο ταμείο της πλεόνασμα για να διορίζει ψηφοφόρους.
Οι καλοί είναι αυτοί που πέτυχαν να κλείσει χτες η αξιολόγηση με επιπλέον 15 δις μέτρα σε φόρους και περικοπές σε βάρος του ελληνικού λαού, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε να κλείσει η αξιολόγηση με χάρισμα επί του χρέους.
Οι καλοί είναι αυτοί που συμφώνησαν στον γολγοθά των Ελλήνων πολιτών μέχρι το 2023 και στον ανήφορο μέχρι το 2060 με δεσμευμένη όλη την περιουσία της χώρας μέχρι το 2107 και στην «επαναδιατύπωση για το ΧΡΕΟΣ μετά το 2018 με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος και εάν κριθεί αναγκαίο», ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε διατύπωση εδώ και τώρα χωρίς όρους.
Οι καλοί είναι τελικά αυτοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της τσέπης τους και της τσέπης των λαών τους και των εταιριών τους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται απλώς και μόνο τη διατήρησή της στην εξουσία.
Μ αυτά τα μυαλά, δεν ξέρω αν στο τέλος κερδίζουν οι καλοί. 
Ξέρω όμως ότι στο τέλος χάνουν οι κάλοι. 
 
 
Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης
liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου