Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας
και Κοινωνικής Μέριμνας δίνονται οδηγίες
για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης,
που προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών.
Όμως από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου
κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι,
τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν
από χρόνια νοσήματα.
Η γρίπη ανήκει στα υποχρεωτικώς
δηλούμενα νοσήματα που επιτηρείται και
παρακολουθείται διαχρονικά στην Ελλάδα
από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Κάθε επιδημική έξαρση
της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται
ανάλογα και με τους τοπικούς εποχικούς
παράγοντες που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσής
της, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προβλεφθεί
με ακρίβεια. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία
την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα
μέτρα πρόληψης.
Τα προληπτικά μέτρα για την
εποχική γρίπη πρέπει να εντείνονται,
με κορυφαίο μέτρο πρόληψης τον αντιγριπικό
εμβολιασμό. Σημαντικά μέτρα περιορισμού
της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική
εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής, π.χ.
το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη
του βήχα και του φταρνίσματος, ο καλός
αερισμός των χώρων, η αποφυγή συγχρωτισμού
σε κλειστούς χώρους, όπως στα μέσα μαζικής
μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ, καθώς
και η οικιοθελής απομόνωση των πασχόντων,
ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος
πρόληψης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός,
ο οποίος πρέπει να χορηγηθεί σωστά και
έγκαιρα, ώστε να είναι αποτελεσματικός
και να προσφέρει, εκτός από την προστασία
από τις σοβαρές επιπλοκές, και στον περιορισμό
μετάδοσης της γρίπης.
Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται
σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου
Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως προς τη σύνθεση
του εμβολίου, επειδή ο ιός της γρίπης
μεταλλάσσεται κάθε χρόνο. Παρ’ όλο που
ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα,
είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πρέπει
να εφαρμόζεται στις ομάδες αυξημένου
κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα, πριν την
εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της
γρίπης, αλλά και σε όλη την διάρκεια του
φετινού κύματος.
Ομάδες αυξημένου κινδύνου
θεωρούνται:
οι εργαζόμενοι σε δημόσιες
και ιδιωτικές μονάδες υγείας,
οι επαγγελματίες υγείας γενικά,
άτομα άνω των 60 ετών,
άτομα οποιασδήποτε ηλικίας
με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυντικούς
παράγοντες (π.χ μεταμοσχευμένοι, κτλ.),
έγκυες και θηλάζουσες.
Επίσης, στις ομάδες αυξημένου
κινδύνου συγκαταλέγονται και επαγγελματίες,
όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι,
σφαγείς και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή
με πουλερικά και οι κλειστοί πληθυσμοί
(στρατευμένοι, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι
και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ).