11.11.18

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τη Γερμανία

Σοβαρή ξηρασία παρατηρείται στην Κεντρική Ευρώπη. 
Η ξηρασία ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, και έχει προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του ύψους των υδάτων στους ποταμούς, όπως για παράδειγμα ο Ρήνος στη Γερμανία. 
Τα φορτηγά πλοία δεν μπορούν πλέον να διασχίσουν εύκολα το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού.
Στην ψηλότερη κορυφή των γερμανικών Άλπεων, ονόματι Τσουγκσπίτσε κάνει ασυνήθιστα καλό καιρό για φθινόπωρο. 
Τριάντα χρόνια, από τον Σεπτέμβριο, είχε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς χιόνι . Οι τουρίστες, που αντικρίζουν γυμνές τις πλαγιές, χωρίς χιόνι, υποστηρίζουν πως πρόκειται για τοπίο που μοιάζει σεληνιακό.
Πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Τόνι Τσίνγκερ, γέννημα θρέμμα της περιοχής. Η οικογένειά του έχει ένα πανδοχείο στις βαυαρικές άλπεις από το 1925. Ο 33 ετών σήμερα Τόνι θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν έπαιζε στις παγωμένες πλαγιές των Άλπεων. Σήμερα οι πάγοι αυτοί δεν υπάρχουν πια.
«Φέτος ήταν η θερμότερη χρονιά που έχουμε ζήσει εδώ και 25 χρόνια. Mπορεί κανείς να το καταλάβει αυτό από τους πάγους που έχουν λιώσει» ανέφερε ο ίδιος στη DW.
Πράγματι με την άνοδο της θερμοκρασίας το μόνιμο στρώμα πάγου που βρίσκεται κάτω από το χιόνι των Άλπεων και λειτουργεί σαν σταθεροποιητικό στοιχείο του εδάφους στο ορεινό αυτό περιβάλλον έχει αρχίσει να υποχωρεί. Το γεγονός αυτό μαζί με την αύξηση των βροχοπτώσεων οδηγούν σε διάβρωση του εδάφους και συχνές κατολισθήσεις, όπως εξηγεί ο Μίχαελ Κραουτμπλάτερ, ειδικός στη μελέτη κατολισθήσεων από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. «Η κλιματική αλλαγή έχει φτάσει ήδη εδώ», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.


meteo.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου