27.7.19

Το φιλί ένοχο για το δεύτερο πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Ανησυχία προκαλεί παγκοσμίως η αύξηση των ποσοστών της γονόρροιας, που το 2016 διαγνώστηκε σε 87 εκατομμύρια άτομα. Μάλιστα, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι αποτελεί το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα με την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Οι ερευνητές ανά τον κόσμο προσπαθούν να αιτιολογήσουν την διαμορφωθείσα κατάσταση χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχουν καταλήξει κάπου.
Ο καθηγητής Christopher Fairley, διευθυντής της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης, βάσει στοιχείων που παρουσίασε πρόσφατα σε επιστημονική συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των ΣΜΝ (International Society for Sexually Transmitted Disease Research) στο Βανκούβερ του Καναδά, αναδεικνύει μια σημαντική και μέχρι πρότινος παραγνωρισμένη οδό μετάδοσης της βακτηριακής λοίμωξης, το φιλί, που εν μέρει αιτιολογεί την υψηλή συχνότητα της γονόρροιας παγκοσμίως.
Τα στοιχεία του Δρ. Fairley αναμένεται να δημοσιευθούν και στο The Lancet Infectious Diseases.
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 μήνες παραπάνω από 3.600 άνδρες που έκαναν σεξ με άνδρες.
Αξιολογώντας αυτούς που ανέφεραν ότι φιλούσαν μόνο τον σύντροφό τους, συγκριτικά με όσους έκαναν σεξ, οι ειδικοί κατάφεραν να καθορίσουν ότι η μετάδοση της νόσου ήταν συχνότερη μεταξύ όσων φιλούσαν μόνο και όσο έκαναν σεξ και αντάλλασσαν φιλιά, συγκριτικά με όσους έκαναν μόνο σεξ χωρίς ανταλλαγή φιλιών.
«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η γονόρροια είναι σε διαρκή αύξηση και θα πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι το φιλί είναι μια οδός μετάδοσης της», σημειώνει ο Δρ. Fairley συμπληρώνοντας ότι «η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης είναι το κλειδί για τον έλεγχο της και την ανάπτυξη νέων μεθόδων ελέγχου της, ίσως μέσω ειδικών αντιβακτηριακών στοματικών διαλυμάτων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου