7.3.10

ΤΟ ΒΗΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Ένα Μέγαρο για τον χορό στην Καλαμάτα

Η σημαντικότερη χορευτική διοργάνωση της χώρας, με διεθνή απήχηση, βρίσκει οριστική στέγη σε ένα σύγχρονο κτίριο με βιομηχανικό ύφος
Ενα κτίριο σε σχήμα ανάποδου «Τ» που αναπτύσσεται σε τρεις όγκους (υψηλότερο- μεσαίο- χαμηλότερο), συνολικού εμβαδού 7.000 τ.μ., από μπετόν, γυαλί και σίδερο είναι το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Αρτέμιδος, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας παραπέμπει σε βιομηχανικό κτίριο, σεβόμενος το «παρελθόν» του οικοπέδου, το οποίο «φιλοξενούσε» ένα εργοστάσιο. Στο τέλος της άνοιξης ή το πολύ στις αρχές καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της κατασκευής του, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την απόδοσή του προς χρήση. Δεν αποκλείεται μάλιστα ήδη από εφέτος να φιλοξενηθεί εκεί κάποια παράσταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας...
Στο εσωτερικό του κτιρίου έχουν προβλεφθεί ειδικές επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη ηχομόνωση και ακουστική, ενώ τα υπόλοιπα υλικά των κύριων χώρων (σκηνής, παρασκηνίων, κύριας αίθουσας εκδηλώσεων) είναι από ξύλο. Τα καθίσματα έχουν επιλεγεί στις αποχρώσεις του μπορντό, ενώ το πάτωμα θα επενδυθεί με μοκέτα σε απόχρωση του γκρι. Το κτίριο περιλαμβάνει επίσης δύο υπόγεια, διάφορους άλλους αποθηκευτικούς χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν με ποικίλους τρόπους, το φουαγέ έκτασης 750 τ.μ. προσφέρει και τη δυνατότητα λειτουργίας ως εκθεσιακού χώρου, ενώ προβλέπονται επίσης ένα κυλικείο-εστιατόριο που θα λειτουργεί και ανεξάρτητα, χώροι διοίκησης αλλά και βιβλιοθήκη. Η ιδέα της ανέγερσης του Μεγάρου Χορού της Καλαμάτας γεννήθηκε πριν από 16 χρόνια, παράλληλα με την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ και με σκοπό να αποτελέσει στέγη του. Οι εργασίες κατασκευής του- σε οικόπεδο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης- άρχισαν πριν από τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 2007. Ο δε προϋπολογισμός για την πρώτη φάση κατασκευής η οποία εν προκειμένω βαίνει προς ολοκλήρωση ανέρχεται στα 12.260.164,43 ευρώ, ποσό προερχόμενο από το Γ Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Οπως εξηγεί ο δήμαρχος Καλαμάτας κ.Παναγιώτης Νίκας, η πρώτη αυτή φάση περιλαμβάνει«τη βασική αίθουσα εκδηλώσεων, χωρητικότητας 650 θέσεων με δυνατότητα επέκτασης στις 750 θέσεις,μία ακόμη δεύτερη αίθουσα η οποία θα φιλοξενεί πειραματικά θεάματα και έχει δυναμικότητα περί τις 150 θέσεις, τα καμαρίνια, το φουαγέ, μέρος των διοικητικών υπηρεσιών και, ίσως,τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου».
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και σκηνογράφοΑπόστολο Βέττα, σύμβουλο στο έργο της αρχιτεκτονικής ομάδας «Τeam 4» η οποία εκπόνη σε την προμελέτη βάσει της οποίας επελέγη ο κατασκευαστής, πρόκειται για ένα κτίριο«με καθαρές,λιτές γραμμές,χωρίς τίποτε εξεζητημένο και υπερβολικό και σε κάθε περίπτωση φιλόξενο προς τον επισκέπτη-θεατή».
Παρ΄ ότι ο ίδιος επισημαίνει τις πολλαπλές δυνατότητες του κτιρίου λέγοντας ότι επί της ουσίας αποτελεί ένα Μέγαρο Τεχνών αφού θα μπορεί να φιλοξενεί παραστάσεις όπερας, θεάτρου, συμφωνικές συναυλίες αλλά και συνεδριακές δραστηριότητες, ξεκαθαρίζει πως τόσο η σκηνή όσο και οι παρασκηνιακοί και λοιποί χώροι έχουν σχεδιαστεί πρωτίστως βάσει των αναγκών του χορού.«Ευκταίο είναι το κτίριο αυτό να δώσει ευρύτερη ώθηση στην τέχνη του χορού στη χώρα μας όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις παραστάσεις αλλά παράλληλα και σε ό,τι αφορά τις σπουδές. Καιρός είναι πλέον να μπει και ο χορός στην ανώτατη εκπαίδευση... Παράλληλατο Μέγαρο θα δώσει τη δυνατότητα στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και τον χειμώνα, πράγμα το οποίο ως σήμερα δεν ήταν φυσικά δυνατόν». Την απόλυτη ικανοποίηση και την αισιοδοξία της για τις δυνατότητες που προσφέρει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το Μέγαρο εκφράζει από την πλευρά της και η διευθύντρια της διοργάνωσης κυρία Βίκυ Μαραγκοπούλου.
Η ίδια παραδέχεται πως η μέχρι τούδε ανυπαρξία μιας αντίστοιχης στέγης σαφώς περιόρισε σε κάποιο βαθμό τις επιλογές του προγραμματισμού. «Κάποιες παραστάσεις τουΓίρζι Κίλιανή της Πίνα Μπάους, ας πούμε,δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να παρουσιαστούν στους χώρους τους οποίους διέθετε προς χρήση το φεστιβάλ»λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επισημαίνει:«Μια διοργάνωση όσο περισσότερους χώρους έχει στη διάθεσή τηςτόσο το καλύτερο.Το Μέγαρο Χορού έχει τη δυνατότητα να παίξει ρόλο τοπικό,εθνικό και διεθνή ακριβώς όπως έκανε και το ίδιο το φεστιβάλ από την ίδρυσή του ως σήμερα. Δεν θα αποτελέσει όμως την αποκλειστική μας στέγη.Το Αμφιθέατρο του Κάστρου,ας πούμε,διαθέτει μια ενέργεια εκπληκτική».
«Αγκάθι» το ιδιοκτησιακό καθεστώς
Ο δρόμος προς την έναρξη της λειτουργίας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας φαίνεται ότι περνά από τις αίθουσες του δικαστηρίου. Το κτίριο ανεγέρθη σε οικόπεδο όπου στο παρελθόν υπήρχε το Πυρηνελαιουργείο- Σαπωνοποιείο της Γεωργικής Βιομηχανίας. Η επιχείρηση πτώχευσε και τις διαδικασίες εκποίησης χειρίστηκε η Εθνική Τράπεζα.
Ο Δήμος Καλαμάτας τροποποίησε το σχέδιο πόλης στο σημείο αυτό, χαρακτηρίζοντάς το «Μέγαρο Χορού», και απέκτησε το οικόπεδο με ευνοϊκούς όρους. Οι κληρονόμοι της βιομηχανίας κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη, το θέμα έφθασε στον Αρειο Πάγο ο οποίος και παρέπεμψε εκ νέου την υπόθεση στο Εφετείο Καλαμάτας. Η απόφαση του τελευταίου αναμένεται μέσα στο 2010.
Ενα ακόμη σημαντικό ζήτημα πάντως είναι κι αυτό της διοίκησης του Μεγάρου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης,«το θέμα αυτό ξεπερνά τον δήμο. Γι΄ αυτόέχουμε ζητήσει να λειτουργεί ως ΝΠΙΔ με προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και υπουργείου Πολιτισμού και να συμμετάσχουν σε αυτό άνθρωποι με εγνωσμένο κύρος, αγάπη για την πόλη και τον πολιτισμό».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου