30.9.14

Το Ήξερες; Ποια ώρα βλέπουμε τα πιο περίεργα όνειρα

sleepΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bedfordshire σε μία ασυνήθιστη θα μπορούσαμε να πούμε μελέτη, θέλησαν να εξετάσουν σε ποια φάση του ύπνου μας και ποια ώρα της νύχτας τα όνειρά μας γίνονται πιο απίθανα και περίεργα. Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε με ειδικούς αισθητήρες 16 άτομα την ώρα που κοιμόντουσαν, ενώ τους ξύπνησαν τέσσερις φορές μέσα στη νύχτα, προκειμένου να θυμηθούν το θέμα των ονείρων τους.
«Βρήκαμε ότι αυξάνεται η παραδοξότητα των ονείρων από τις αρχές έως αργά το βράδυ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Τζοσί Μαλινόφσκι, συμπληρώνοντας ότι λίγο πριν ξυπνήσουμε, τα όνειρά μας κλιμακώνονται σε ένα επίπεδο αδύνατο. Βλέπουμε δηλαδή πράγματα που δεν είναι πιθανό να συμβούν στην πραγματική
ζωή.
Πιο συγκεκριμένα, στα πρώτα στάδια του ύπνου τα όνειρα έτειναν να σχετίζονται περισσότερο με τους ανθρώπους που συνάντησαν εκείνη την ημέρα, με κάτι που είδαν ή κάτι που διάβασαν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν δύο στάδια του ύπνου, ο «REM» και «μη REM» ύπνος. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου, βιώνουμε τον ύπνο βραδέων κυμάτων, όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα επισκευάζεται και ενισχύεται, με αποτέλεσμα τα όνειρά μας να είναι ακατάληπτα.
Ωστόσο, μπορούν να υπάρξουν και άλλες συνθήκες ικανές να προκαλέσουν περίεργα όνειρα και εφιάλτες, λένε οι ειδικοί. Ενδεικτικά, οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, από μια σοβαρή γρίπη έως μια λοίμωξη των νεφρών, μπορεί να προκαλέσει κακά όνειρα, εξηγεί ο Πάτρικ Μακναμάρα, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Harvard Medical School.

 neolaia.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου