3.10.14

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Γράφει η Αναστασία Μήλιου
Δικηγόρος Παρ’Εφέταις* 

Τα Ελληνικά Δικαστήρια συνεχίζουν να δικαιώνουν  τους δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο σε ελβετικό φράγκο με αποτέλεσμα  ακόμα κι αν καταβάλουν κανονικά τις δόσεις τους, να χρωστούν ακόμα και μεγαλύτερο ποσό από το αρχικώς ληφθέν.
Τα δικαστήρια υποχρεώνουν  τις τράπεζες να ρυθμίσουν τις δόσεις του δανείου  με την αρχική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου αντί της ισοτιμίας που έχουν τα δύο νομίσματα την ημέρα καταβολής της μηνιαίας δόσης. 
Ένα ακόμα βήμα προς την καλύτερη προστασία των δανειοληπτών έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης που δίκασε κατά την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και υποχρέωσε την τράπεζα να δεχθεί την αρχική ισοτιμία  για τις δόσεις που θα καταβληθούν μέχρι την συζήτηση της κύριας αγωγής και εν συνεχεία μέχρι την έκδοση της απόφασης επ’αυτής.
Η υπόθεση της Κοζάνης αφορά στεγαστικό δάνειο σε ευρώ το 2006, που μετατράπηκε  με παρότρυνση της τράπεζας, σε ελβετικό φράγκο.
Το δάνειο ξεκίνησε με  δόση τα 1.140 ευρώ το μήνα και με τις ανατιμήσεις έφτασε  1.800 ευρώ.
Όταν η τράπεζα κατήγγειλε το δάνειο, ζητώντας την καταβολή του ποσού των 155.000 ευρώ, μετέτρεψε  το υπόλοιπο του δανείου με ισοτιμία 1,215 .
Οι υπολογισμοί της τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα ο δανειολήπτης, που για ένα δάνειο 141.000 ευρώ είχε πληρώσει 63.000 ευρώ, να βρεθεί να χρωστάει το αρχικό ποσό της εκταμίευσης επιβαρημένο επιπλέον κατά 14.000 ευρώ.
Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τόσο τα ενήμερα όσο και τα κόκκινα δάνεια .

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  ΧΡ.  ΜΗΛΙΟΥ
 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΕΦΕΤΑΙΣ ΑΘΗΝΩΝ
Τηλ.  6945-028153
e-mail :natmil@otenet.gr, fb: Αναστασία Μήλιου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου