12.2.17

ΠΥΛΟΣ - ΙRENES SERENADE ! Μία έρευνα του Δημήτρη Πανοσκάλτση για το newsmessinia

Γελοιογραφία του Κωστα Μητρόπουλου από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 24/2/1980
 Για Πρώτη φορά μετα από 37 χρονια βλέπει το φως της δημοσιότητας ο Φάκελος και το Πόρισμα του ΙRENES SERENADE ! του δεξαμενόπλοιου που εξερράγη και στην συνέχεια εβυθίσθη στο λιμανι της Πυλου φορτωμένο με 102,600 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου (Crude oil).
Το πλοιο ειχε αποπλεύσει από το Τουρκικό λιμανι Ceyhan με προορισμό το Ιταλικό λιμάνι Trieste, στις 23/2/1980 κατέπλευσε στο λιμανι της Πυλου (Ναυαρινο) για ανεφοδιασμό ,επέβαιναν σε αυτό 13 Έλληνες ναυτικοί και 17 αλλοδαποί καθως και η σύζυγος του πλοιάρχου.
 Όπως διαπιστώθηκε από τα αρμόδια όργανα που διερεύνησαν το ατύχημα η έκρηξη οφειλόταν σε ανάφλεξη αερίων από σπινθήρα ,ο οποίος φαινεται
Είχε υπολογιστεί τότε ότι είχαν καεί περί τους 40.000 τόνους φορτίου ,περί τους 35.000 τόνους είχαν διασκορπιστεί και περί τους 25.000 τόνους εξατμιστεί !!!
να προήλθε από την τριβή της αλύσου της άγκυρας στην πλευρά του οφθαλμού εξόδου της αλύσου από το φρεάτιο της άγκυρας .
 , Το αρχειακό υλικό προέρχεται από το αρχείο του συγγραφέα Δημητρίου Πανοσκάλτση  και είναι μια προδημοσίευση από το Βιβλιο 190 χρονια από την ναυμαχία του Ναβαρίνου άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Πυλου ο φακελος του δεξαμενοπλοιου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου