3.9.09

Δημοσίευμα για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα


Στο «αρχιτεκτονικό επίτευγμα» του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αναφέρεται το αμερικανικό περιοδικό «ARCHAEOLOGY».
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως ένας από τους κύριους στόχους του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι να υποχρεωθεί το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα». Επίσης, επισημαίνεται ότι «αφότου τα γλυπτά αφαιρέθηκαν, οι Έλληνες προσπαθούν να τα πάρουν πίσω», υπογραμμίζοντας επίσης ότι «ένα από τα σταθερά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για να κρατεί τα Μάρμαρα στο Λονδίνο είναι ότι δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος για να εκτεθούν στη Αθήνα. Υπάρχει τώρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του περιοδικού, Jarrett A. Lobell.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται με θαυμασμό το «αρχιτεκτονικό επίτευγμα» που ολοκληρώθηκε ύστερα από «προκλήσεις, δυσκολίες και δοκιμασίες ετών», ενώ όταν αναφέρεται στον τελευταίο όροφο - χώρο έκθεσης των γλυπτών του Παρθενώνα - διατυπώνεται «θερμή συνηγορία» για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «εδώ συγκρούονται η τέχνη και η πολιτική» και «ο χώρος αυτός εν μέρει μόνο αποτελεί χώρο έκθεσης γλυπτών. Αποσκοπεί επίσης στην προβολή των ελληνικών απαιτήσεων για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».
Σε αναφορά για την παράθεση των πρωτότυπων μαρμάρινων τμημάτων δίπλα στα γύψινα εκμαγεία των τμημάτων που απουσιάζουν - τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο - ο αρθρογράφος κάνει λόγο για «αντίθεση που προκαλεί ανησυχία και ενόχληση», ανακαλώντας τα λόγια του υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά ότι «τα Μάρμαρα έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι σε επιβεβλημένη εξορία».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου