4.9.09

Η πρώτη ρομποτική θυρεοειδεκτομή σε Ελλάδα και Ευρώπη


Η πρώτη θυρεοειδεκτομή με το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci στην Ελλάδα και την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο "Υγεία", σε μια 25χρονη ασθενή.
Η τεχνική πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή της Α΄Χειρουργικής Κλινικής καθηγητή Δημήτρη Λινό, σε συνεργασία με τον Κορεάτη καθηγητή W.Y.Chung, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε τη ρομποτική θυρεοειδεκτομή στην Κορέα πριν δύο χρόνια.
Η τεχνική επιτρέπει τη δημιουργία πολύ μικρής τομής όχι στον λαιμό, αλλά στην περιοχή της μασχάλης και επεκτείνεται προοδευτικά, δημιουργώντας ένα "τούνελ" μέχρι τον λαιμό και τον θυρεοειδή. Εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς με μικρό μέγεθος, καθώς και σε όζους που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται η ακρίβεια των κινήσεων, η καλύτερη οπτική κάλυψη, η σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος και η μείωση των επιπλοκών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι, ο Δημήτρης Λινός τόνισε ότι η επέμβαση ανοίγει νέους δρόμους στη χειρουργική θεραπεία του θυρεοειδούς αδένα. "Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για αυτή τη μέθοδο, αλλά και κάποιες αντενδείξεις που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνεκτιμώνται", ανέφερε ο κ. Λινός.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Ανδρέας Καρταπάνης δήλωσε ότι το νοσοκομείο "Υγεία" "ηγείται των ιατρικών εξελίξεων, καθώς συνδυάζει με επιτυχία το έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό με την εξέλιξη της τεχνολογίας".
Ο κ. Λινός σε συνεργασία με τον κ. Chung θα πραγματοποιήσει αύριο "ζωντανές" ρομποτικές θυρεοειδεκτομές παρουσία περισσότερων από 30 Ευρωπαίων χειρουργών με εξειδίκευση στους ενδοκρινείς αδένες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου