17.12.09

Τι προβλέπει το ν/σ για τις οφειλές αγροτών


Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και την αντιμετώπιση των οφειλών φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους αγρότες.
Στις ρυθμίσεις αυτές, με βάση τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνονται:..

• Η ρύθμιση οφειλών για επιχειρηματικά επαγγελματικά αγροτικά δάνεια ή πιστώσεις, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μετά την 1.1.2008. Από το υπό ρύθμιση οφειλόμενο ποσό, θα αφαιρούνται και διαγράφονται οριστικά τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού. Η αποπληρωμή της προκύπτουσας οφειλής θα γίνεται σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απομένει ή θα απέμενε μέχρι τη λήξη της σύμβασης, προσαυξημένο κατά δύο χρόνια. Όταν πρόκειται για ληξιπρόθεσμη οφειλή από καταγγελθείσα σύμβαση, η διάρκεια της αποπληρωμής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από επτά χρόνια.
• Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2010, οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005. Προϋπόθεση για τη ρύθμιση αποτελεί η προκαταβολή ποσού ίσου με το 10% της οφειλής, αφαιρουμένων από αυτή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού.
• Από τη δημοσίευση του νόμου και μέχρι την 30/6/2010 καμία Τράπεζα δεν θα μπορεί να αρχίσει ή να συνεχίσει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, που μπορούν να ρυθμιστούν με τις διατάξεις του νόμου.
• Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους λήπτες επιχειρηματικών ή επαγγελματικών δανείων, που δυσκολεύονται στην καταβολή των δανειακών τους υποχρεώσεων, να επιτύχουν υπό προϋποθέσεις είτε μία ετήσια περίοδο χάριτος, είτε τη διετή αναστολή στην αποπληρωμή του κεφαλαίου, είτε την τριετή παράταση της διάρκειας του δανείου, με συγκεκριμένα καθοριζόμενα ανώτατα όρια. Για την περίπτωση των συνεταιριστικών οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών, που είχαν στην τελευταία οικονομική χρήση μέχρι τον Ιούνιο του 2009 (επομένως κατά τη χρήση του 2008 ή τη χρήση από τον Ιούλιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009) ετήσιο κύκλο εργασιών (τζίρο) μικρότερο των 2.500.000 ευρώ και ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης, μπορούν να επιτύχουν την εν λόγω ρύθμιση για το ποσό μέχρι 250.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα. Φυσικά πρόσωπα, που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα την αγροτική δραστηριότητα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα, μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, για οφειλές μέχρι τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα.
• Εξάλλου άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει τη διαγραφή όλων των δυσμενών δεδομένων από αρχεία που τηρούνται από τα πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή λειτουργούν χάριν αυτών (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ) υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολο της ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του νόμου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου