27.2.10

Ο σεισμός στη Χιλή προκάλεσε τσουνάμι, σύμφωνα με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές

Ο ισχυρότατος σεισμός των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Χιλή τα ξημερώματα προκάλεσε τσουνάμι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.
"Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τσουνάμι.
Στο Τόκιο εξάλλου, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού, μετά τον σεισμό που έγινε στη Χιλή.
Ισχυρή μετασεισμική δόνηση, που είχε μέγεθος 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την κεντρική Χιλή, λίγη ώρα μετά τον σεισμό των 8,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν, στο κέντρο της Χιλής, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ. Η δόνηση είχε μέγεθος 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ισχυρός σεισμός έπληξε το νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας νωρίς το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι έως και δύο μέτρων, αλλά η προειδοποίηση αυτή αργότερα αποσύρθηκε, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για μεγάλες ζημιές.
Το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε στις 5:31 π. μ. του Σαββάτου (22:31 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας), 52 μίλια (84 χιλιόμετρα) ανατολικά της πρωτεύουσας του νησιού, Νάχα, μιας πόλης περίπου 320.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 1.600 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, που ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν 6,9 βαθμών, προειδοποίησε τους κατοίκους κοντά στην ακτή να απομακρυνθούν προς το εσωτερικό, ωστόσο η προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη αργότερα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου