16.7.10

ΚΕΟΣΟΕ: Αποθέματα κρασιών όσο μια ολόκληρη σοδειά

Αυτή την περίοδο ο αμπελοοινικός κλάδος στη χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς τα αποθέματα κρασιών που έχουν στις δεξαμενές τους συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές μονάδες φθάνουν στο ύψος μιας ολόκληρης σοδειάς (250.000 τόνοι). Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της τριτοβάθμιας κλαδικής οργάνωσης των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών ΚΕΟΣΟΕ, κ. Χρήστος Μάρκου, υπογραμμίζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι:• Τα αποθέματα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι για τη νέα σοδειά.
• Οι τιμές και το εισόδημα του αμπελουργού δέχονται πολλαπλές πιέσεις, καθιστώντας αμφίβολη την πραγματοποίηση του φετινού τρύγου σε πολλές αμπελουργικές ζώνες.
• Η κατανάλωση κρασιού και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να έχει περιοριστεί κατά 45%.
Η συγκυρία καθιστά επιτακτική, είπε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ τη λήψη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα, για να αποσοβηθεί η κατάρρευση του κλάδου και η πρόκληση ενός ακόμη οξυμένου κοινωνικού προβλήματος, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ.
Για το λόγο αυτό ζητούνται:
- Η πραγματοποίηση απόσταξης κρίσης αποθεμάτων κρασιών 40.000 τόνων.
- Η χρονική μετάθεση της αποπληρωμής της πρώτης δόσης του περσινού άτοκου δανείου και η άμεση εκταμίευση των ποσών της ανακατανομής της δεύτερης δόσης της άτοκης χρηματοδότησης.
- Νέος άτοκος δανεισμός των οινοποιητικών συνεταιρισμών για τη συγκέντρωση της φετινής παραγωγής κρασοστάφυλων.
- Η αυστηρή τήρηση της αμπελοοινικής νομοθεσίας για την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και η δημιουργία διεξόδων της σταφυλικής παραγωγής εκτός οινικού τομέα (ούζο, τσίπουρο, συμπυκνωμένος χυμός σταφυλής).
Αναφερόμενος στην εμπορική πολιτική που εισηγείται η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ στους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς μέλη της για την καινούργια σοδειά, ο κ. Μάρκου τόνισε ότι αυτή συνίσταται στο ότι :
• Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί να παραλάβουν φέτος σε όγκο μόνο τη σταφυλική παραγωγή που μπορούν να διαθέσουν στην αγορά και σε τιμές που δεν θα τους προκαλούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
• Να διαφοροποιήσουν τις τιμές τους ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών.
• Σε έσχατη ανάγκη να μην εξαγγείλουν τιμές παραγωγού και να απορροφήσουν σταφύλια μόνο από τους αμπελουργούς μέλη τους, τους οποίους να εξοφλήσουν βάση εκκαθαρισμένων πωλήσεων κρασιών. Παράλληλα, η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «δυναμικής παρέμβασης» στην αγορά, με άμεσες (και ενδεχομένως δωρεάν) πωλήσεις συνεταιριστικών κρασιών σε κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου