15.7.10

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για πιθανή περικοπή επιδοτήσεων

Μετά την από 05/07/10 σχετική ερώτησή της με την οποία έθετε το ζήτημα της περικοπής των αγροτικών επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση:
Αθήνα, 15/07/10
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
«Πιθανότητα περικοπής των αγροτικών επιδοτήσεων»
Με απόφασή τους, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στις χώρες μέλη που δεν τιθασεύουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και έχουν υπερβολικό δημόσιο χρέος. Ανάμεσα στις κυρώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η παρακράτηση – περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων (ενιαία ενίσχυση), που προορίζονται για τους αγρότες. Σύμφωνα με την υιοθετηθείσα πρόταση, στα κράτη μέλη της Κοινότητας που δεν τηρούν τους τροποποιημένους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας (δημοσιονομικό έλλειμμα άνω ή κοντά στο 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος άνω του 60% και σε ανοδική πορεία), δεν θα χορηγούνται από τις Βρυξέλλες μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού οι ετήσιες κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Τα εν λόγω κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να καταβάλλουν στους αγρότες από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς τις ενισχύσεις στους δικαιούχους, ενώ παράλληλα θα παρακρατείται και ένα ποσό από τα κράτη μέλη, ως πρόστιμο, το οποίο δεν θα επιστρέφεται σε περίπτωση υποτροπής.
Σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτηση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή, «αυτή η προσέγγιση (της περικοπής των αγροτικών επιδοτήσεων) απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα και απέχει από μία ουσιαστική αντιμετώπιση της οικονομική ύφεσης που βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιθέτως μία περικοπή των αναπτυξιακών πόρων και των κοινοτικών επιδοτήσεων περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στα κράτη μέλη παρά θα τους δώσει μία ενίσχυση για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα».
Αναμφισβήτητα, η λήψη της παραπάνω απόφασης αποτελεί αποτέλεσμα, για μια ακόμα φορά, λάθος πολιτικής κρίσης, καθώς η περικοπή πόρων λειτουργεί ενάντια στην πραγματική σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενισχύει την απόκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, εντείνει την άνιση ανάπτυξη εντός της Ε.Ε., με συνέπεια να καταρρακώνει την παραγωγικότητα και να καταβαραθρώνει το επίπεδο διαβίωσης του αγροτικού κόσμου αλλά και της υπαίθρου συνολικά.
Επειδή, η κίνηση αυτή θα έχει παράπλευρες απώλειες τόσο στην Αγροτική όσο και στην Εθνική οικονομία.

Επειδή, υπό το φάσμα των δημοσιοοικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας αυτή η απόφαση είναι καταστροφική για την κλονισμένη οικονομία μας.
Επειδή, η απόφαση αυτή θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στην Ελληνική Γεωργία.
Ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών
1. Συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση στη λήψη της παραπάνω απόφασης;
2. Τι σκοπεύει να πράξει σε διαπραγματευτικό επίπεδο για την τροποποίηση της παραπάνω απόφασης και την αναστολή του κινδύνου για απώλεια μεγάλου μέρους του εισοδήματος του κόσμου της υπαίθρου;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου