15.7.10

Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια στην αγορά

'Ένα στα τρία παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά κάτω των τριών ετών και εξετάστηκαν στα ευρωπαϊκά εργαστήρια βρέθηκε ότι περιέχουν μικρά κομμάτια που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Επίσης, περίπου ένα στα δέκα παιχνίδια (7,5 %) που περιέχουν βαρέα μέταλλα απέτυχαν στη δοκιμασία που αφορά τα όρια μετανάστευσης των μετάλλων. Τα στοιχεία προκύπτουν από σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Οικονομίας, αναφορικά με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εποπτείας της αγοράς παιχνιδιών για παιδιά κάτω των τριών ετών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και οι αρμόδιες αρχές άλλων 12 χωρών - μελών της ΕΕ.
Για όλες τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν εφαρμόστηκαν τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή απαγόρευση διάθεσης στην αγορά, απόσυρση, ή/και επιβολή κυρώσεων. Πολλά από αυτά τα μέτρα κοινοποιήθηκαν ήδη στο σύστημα RAPEX του 2009 (είναι το δίκτυο αλληλοενημέρωσης των χωρών - μελών για επικίνδυνα προϊόντα πλην τροφίμων).
Αναλυτικά, οι έλεγχοι που έγιναν το 2009 και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
-Κατά τη διάρκεια του 2009, περίπου 14.000 παιχνίδια, από 1.400 επιχειρήσεις, ελέγχθηκαν αρχικά μακροσκοπικά, από τις αρχές εποπτείας της αγοράς. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε παιχνίδια που παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα απόσπασης μικρών τεμαχίων και τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, περίπου 2.300 παιχνίδια, από 360 επιχειρήσεις, εξετάστηκαν με τις φορητές XRF συσκευές για την παρουσία βαρέων μετάλλων.
-576 δείγματα παιχνιδιών εξετάστηκαν σε εργαστήριο, ως προς το αν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας όπως ορίζονται στην Οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών και σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 71.1 για τις μηχανικές και φυσικές ιδιότητες.
-227 δείγματα παιχνιδιών, τα οποία βρέθηκαν, ύστερα από χρήση της φορητής συσκευής XRF (προκαταρκτική εξέταση), από τις αρχές εποπτείας αγοράς, να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων εξετάστηκαν στη συνέχεια σε εργαστήριο ως προς τη μετανάστευση των βαρέων μετάλλων, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 71.3 για τη μετανάστευση ορισμένων στοιχείων.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων ανακοινώθηκαν στις 15 Απριλίου 2010, στις Βρυξέλλες και έχουν ως εξής: Τα δείγματα που ελέγχθηκαν ως προς τις μηχανικές - φυσικές απαιτήσεις του προτύπου απέτυχαν σε ποσοστό 35% να συμμορφωθούν με τις σχετικές απαιτήσεις ασφάλειας και περιέχουν είτε μικρά κομμάτια που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή απέτυχαν να συμμορφωθούν σε άλλες απαιτήσεις του σχετικού προτύπου και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των παιδιών. Τα δείγματα παιχνιδιών που ελέχθησαν για τη μετανάστευση βαρέων μετάλλων απέτυχαν σε ποσοστό 7,5% να συμμορφωθούν με τα όρια μετανάστευσης που καθορίζονται σύμφωνα με το σχετικό πρότυπο.
Στην Ελλάδα εξετάσθηκαν 33 επιχειρήσεις, και περισσότερα από 200 δείγματα παιδικών παιχνιδιών ως προς τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων. Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση, οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Δ/νση Βιομηχανικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΑΝ, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο εφαρμογής των. Στη συνέχεια τα μη ασφαλή παιχνίδια θα κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος RAPEX και θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr).
Το υπουργείο Οικονομίας απευθύνει τις ακόλουθες συστάσεις προς τους καταναλωτές - γονείς:
Κατά την επιλογή ενός παιχνιδιού:
Αγοράζετε παιχνίδια από αξιόπιστα καταστήματα και σημεία πώλησης.
Διαβάζετε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες - ποτέ μην αγοράζετε παιχνίδια που ΔΕΝ φέρουν το σήμα CE
Επιλέξτε τα παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, τις ικανότητες του παιδιού και το επίπεδο δεξιοτήτων. Ποτέ μην αγοράζετε ένα παιχνίδι που φέρει προειδοποίηση ακαταλληλότητας για παιδιά κάτω των 3 ετών.
Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα κομμάτια για παιδιά κάτω των 3 ετών.
Μετά την αγορά ενός παιχνιδιού:
Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες για τη σωστή συναρμολόγηση του παιχνιδιού και τη χρήση.
Παρακολουθείτε τα παιδιά καθώς παίζουν.
Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια παίζονται όπως έχουν σχεδιαστεί και σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες χρήσης. Επίσης ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού.
Ελέγξτε τα παιχνίδια από καιρού εις καιρόν αν εγκυμονούν κινδύνους για την για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού.
Πετάτε όλες τις συσκευασίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασφυξίας.
Τηρείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης
Διδάξτε στα παιδιά σας να μαζεύουν τα παιχνίδια τους
Αναφέρετε οποιαδήποτε προβλήματα ασφάλειας ενός παιχνιδιού στον λιανοπωλητή ή τον κατασκευαστή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου