11.12.10

Δώρο για τον ανθρώπινο οργανισμό το ελαιόλαδο !!

Eξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, με ευεργετική δράση στην καρδιά, στα αγγεία, στο δέρμα και στο πεπτικό. Ο λόγος φυσικά για το λάδι, του οποίου οι ουσίες είναι δώρα για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ακόμη και σήμερα γίνονται γνωστές νέες πτυχές της προσφοράς του στην υγεία. Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, έχουν επιβεβαιώσει τον καθοριστικό ρόλο της ουσίας «ελευρωπαΐνη», η οποία περιέχεται στον καρπό και στα φύλλα της ελιάς. «Κάθε φυτικό λάδι, από οποιοδήποτε φυτό κι αν προέρχεται, περιέχει συστατικά τα οποία χαρακτηρίζονται ιατρικά ως αντιοξειδωτικές ουσίες», σημειώνει ο κ. Κρεμαστινός, για να εξηγήσει: «Είναι ουσίες οι οποίες αντιστρατεύονται την καταστροφή της αρτηρίας εσωτερικά, πολεμούν δηλαδή την αθηροσκλήρυνση…. Αν αυτό το επεκτείνουμε, σημαίνει ότι ελαττώνουν τα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια». Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ελαιόλαδο συμπληρώνει τον οργανισμό από πλευράς θερμίδων, ρίχνοντας τη χοληστερίνη, περισσότερο από άλλες φυτικές στερόλες που περιέχονται στα τρόφιμα. Προσθέτει, όμως, θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Η απομόνωση, λοιπόν, των ουσιών, τις οποίες μπορεί κανείς να λαμβάνει χωρίς να αυξάνει το βάρος του, είναι σημαντική. Οι μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την πανεπιστημιακή ομάδα του νοσοκομείου «Αττικόν», οδήγησαν στην απομόνωση από την ελιά μίας ουσίας η οποία λέγεται «ελευρωπαΐνη». Χωρίς να αυξάνει το σωματικό βάρος -τονίζει ο κ. Κρεμαστινός- δίνει πολλαπλάσια δύναμη απ' ό,τι το ίδιο το ελαιόλαδο. Πρέπει να καταναλώσεις πολύ μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου προκειμένου να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα που έχεις με δύο γραμμάρια της συγκεκριμένης ουσίας.
Η «ελευρωπαΐνη», που περιέχεται στην ίδια την ελιά, αλλά κυρίως στα φύλλα και στο κουκούτσι της, δημιουργεί αυτό το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα. Οι μελέτες αυτές έχουν κριθεί και δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και αναμένεται και η τρίτη φάση των δοκιμών στον άνθρωπο.
Προστασία στην καρδιά παρέχουν τα λιπαρά οξέα που εντοπίζονται στο λάδι. Το λινελαϊκό και το αμλινολενικό είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν μπορούν να βιοσυντεθούν από τον άνθρωπο.
Συμβάλλουν στη βιοσύνθεση σειράς ουσιών (προσταγλαδίνες, προστακυκλίνες, θρομβοξάνες), η παρουσία των οποίων μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων του καρδιαγγειακού. Η υψηλή βιολογική αξία του ελαιόλαδου αποδίδεται στην καλή σχέση των κορεσμένων και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, μεταξύ της βιταμίνης Ε και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, και στην παρουσία φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών.
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα ως θρεπτικό συστατικό, φάρμακο, φορέας φαρμάκων και καλλυντικό.Πριν από έναν αιώνα, διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη ελαιολάδου στο γεύμα βοηθά στη μείωση των γαστρικών υγρών, μειώνει τη δυσπεψία, ενώ μειώνει και τον πόνο όταν χορηγείται μαζί με χυμό από πορτοκάλι.
Νεότερες μελέτες έχουν δείξει τη θεραπευτική του δράση στο έλκος του δωδεκαδακτύλου και στη βελτίωση της κινητικότητας του παχέος εντέρου. Η αντικατάσταση στο διαιτολόγιο του ζωικού λίπους με ελαιόλαδο, μειώνει κατά 33,4% τα περιστατικά έλκους.Από πολύ παλαιά, το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε τοπικές εφαρμογές κατά των παθήσεων του δέρματος, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η δράση του αυτή αποδίδεται στη βιταμίνη Ε.
Ελληνικές μελέτες της δεκαετίας του '80, έδειξαν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να προλάβει ορισμένες ασθένειες του ήπατος και παρουσιάζει αξιόλογη ευεργετική δράση στη θεραπεία του διαβήτη. Εξαιτίας της μεγάλης του περιεκτικότητας σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, προστατεύει τον οργανισμό από τη δημιουργία θρομβώσεων. Επιδρά ευνοϊκά και στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, στη δομή των οστών, του εγκεφάλου, του αγγειακού συστήματος και στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών.
Ενδεδειγμένη είναι η προσθήκη ελαιόλαδου σε σαλάτες με τόνο, κοτόπουλο και άλλες πρωτεϊνούχες πηγές.Το ελαιόλαδο αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες από ό,τι τα σπορέλαια και συνεπώς πρέπει να προτιμάται και στο μαγείρεμα. Η Ελλάδα είναι η τρίτη παγκοσμίως σε παραγωγή ελαιόλαδου, καλύπτοντας περίπου το 16% της παραγωγής, ενώ το ελληνικό ελαιόλαδο έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση διεθνώς.
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα φυτικά έλαια τα οποία μπορούν να καταναλωθούν αμέσως μετά την παραλαβή τους, χωρίς καμία επεξεργασία. Στη μορφή αυτή, εξάλλου, διατηρεί τα σπουδαία συστατικά του. Η αφομοίωσή του από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλη (σχεδόν ιδανική) και -σύμφωνα με μελέτες- μπορεί να φτάσει στο 98%. Η υψηλή του αφομοίωση διευκολύνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, τις οποίες περιέχει. ΠΑΣΕΓΕΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου