15.3.11

Νάντια σε Χρυσοχοΐδη: «Βάλτε στοπ στα καρτέλ άμεσα και πάση θυσία»

Παρέμβαση στην Βουλή και, συγκεκριμένα, στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για την προστασία του ανταγωνισμού στην αγορά, πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 15/03/11 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.
H κ. Γιαννακοπούλου, στην παρέμβασή της, επέστησε την προσοχή του Υπουργού τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός για όποιον δε θέλει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, ότι τα μονοπώλια, τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν στην ελληνική αγορά! Όχι τώρα… Πάντα!
Και αυτό, ακριβώς, είναι που πληγώνει ακόμη περισσότερο μέχρι και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη. Αυτήν τη στιγμή ακόμη και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, δηλώνει αποτροπιασμό για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά, δυστυχώς, συνολικά. Με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, οριζόντια και κάθετα, το κάθε στάδιο παραγωγής, ο κάθε κλάδος παρουσιάζει τα δικά του καρτέλ… Από την παραγωγή μέχρι τη συσκευασία και από τα καύσιμα μέχρι το ελαιόλαδο, κάποιοι χρησιμοποιούν πρακτικές παράνομες εις βάρος του καταναλωτή, αλλά και της υπόλοιπης αγοράς που λειτουργεί σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Και για να κάνω πιο ξεκάθαρο και συγκεκριμένο αυτό που εννοώ, είναι πρόκληση για τον ελαιοπαραγωγό να πουλάει 2,15 ευρώ το κιλό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και είναι πρόκληση για τον καταναλωτή και τον παραγωγό να αγοράζει 8 ευρώ το λίτρο το ίδιο λάδι από το σούπερ μάρκετ και πολλές φορές μάλιστα νοθευμένο. Ο τετραπλασιασμός της τιμής αποδεικνύει τη στρέβλωση της αγοράς, τη δράση καρτέλ, που διαμορφώνουν τις τιμές προς όφελος τους και ανυπαρξία του κράτους στον έλεγχο της αγοράς.
Προσωπική μου θέση είναι ότι κάθε σχέδιο νόμου είναι μια νέα ευκαιρία να αναδειχθεί εκ νέου ένα θέμα και ίσως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να σταθεί αφορμή για τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Ωστόσο, εν πολλοίς το νομοθετικό πλαίσιο, ειδικά για την καταπολέμηση των καρτέλ, υφίσταται ήδη. Το θέμα είναι πότε θα εφαρμοστεί… Πότε θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να παρεμβαίνει ο Υπουργός, που προς τιμήν του παρενέβη, για να πέσουν οι τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ αλλά και με την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα;
Κύριε Υπουργέ, κάποιοι συμπολίτες μας, μικρομεσαίοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, έχουν αντιληφθεί την ανάγκη να συνεισφέρουν για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ωστόσο, αντιμετωπίζοντας την ακρίβεια, εξακολουθούν να αναρωτιούνται μήπως τελικά είναι οι μόνοι που πληρώνουν την κρίση… Κάποιες εταιρίες μέσω των απαγορευμένων πρακτικών και συμπράξεων που ακολουθούν συνεχίζουν να κερδοσκοπούν και να πλουτίζουν ανεξέλεγκτα! Προσπαθούμε, για παράδειγμα, να ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και τον ελληνικό τουρισμό όταν η αεροπορική διαδρομή Αθήνα – Παρίσι κοστίζει λιγότερο από το να πας στην Κρήτη με πλοίο και στην Καλαμάτα με Ι.Χ.»
Κλείνοντας την εισήγησή της ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Χρυσοχοΐδη, η κα. Γιαννακοπούλου απαίτησε την εφαρμογή υγιούς ανταγωνισμού στη λειτουργία της αγοράς, ενώ συγκεκριμένα τόνισε:
«Κύριε Υπουργέ, η διάλυση των καρτέλ μπορεί με μηδενικό χρηματικό κόστος να αυξήσει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Υγιής ανταγωνιστικότητα σημαίνει ανάπτυξη και ο βαθμός ανταγωνιστικότητας στην αγορά είναι σαφής ένδειξη ανάπτυξης μίας οικονομίας. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να σπάσουμε αυγά σε αυτή μας την προσπάθεια. Tα οργανωμένα συμφέροντα είμαι βέβαιη ότι δεν φοβίζουν αυτήν την κυβέρνηση και, πιστεύω, ότι δεν την φοβίζουν ούτε οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται στη λειτουργία της αγοράς και περιμένουμε σύντομα και σε αυτόν τον τομέα άμεσα αποτελέσματα! »

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου