30.6.11

«Φαρμάκι » από αύριο χιλιάδες Φάρμακα !

Ανακοστολογούνται 1200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 φάρμακα στα οποία έχουν λήξει οι πατέντες (off patent) και 7.000 αντίγραφα, σύμφωνα με το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο προσδιορισμός των τιμών έγινε σύμφωνα με πρόσφατο νόμο του 2011, ο οποίος προβλέπει ότι τα πρωτότυπα φάρμακα έχουν τιμές στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρώπης. Όσον αφορά στα φάρμακα που έληξαν οι πατέντες (off patent) στο 70% της τιμής του πρωτότυπου και τα αντίγραφα - γενόσημα στο 63% της τιμής του πρωτότυπου.
Ο ΣΦΕΕ σημειώνει ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτελεί μια λίαν σκληρή αντιμετώπιση και προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
«Η συνεχιζόμενη προσπάθεια συμπιέσεως των τιμών των φαρμάκων και η μονόπλευρη εστίαση της προσοχής της Πολιτείας στο φάρμακο και ιδιαίτερα στις τιμές δεν αποτελεί λύση στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών της Υγείας.
Αντιθέτως οι μειώσεις τιμών από την Πολιτεία έχουν προκαλέσει αποδιοργάνωση της αγοράς, χωρίς να επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι η μείωση της δαπάνης, ενώ αντίθετα προκαλούν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά δημιουργώντας εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την υγεία τους.
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κάθε περαιτέρω συμπίεση των τιμών το μόνο που θα καταφέρει είναι να στερήσει τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου