16.11.11

Λουκας Παπαδήμος - Τα καλοκαίρια της Δεσφίνας !

Το άλμπουμ των παιδικών χρόνων του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδημου.
Ο Λουκάς Παπαδήμος παραμένει πάντα, για όσους τον ξέρουν καλά, ο Ρουμελιώτης επιστήμονας, μοναχογιός του Δημήτρη Παπαδήμου, που αν και ευτύχησε να έχει “χρυσές θητείες” στις τράπεζες του κόσμου, η Ελλάδα δεν βγήκε ποτέ από μέσα του
Ο Λουκάς Παπαδήμος με την αδερφή, τη μητέρα του και τον πατέρα του.
Τα παραθυρόφυλλα άνοιξαν διάπλατα. Στα καφενεία άναψαν οι συζητήσεις. Οι συγγενείς άρχισαν να ξεφυλλίζουν το οικογενειακό άλμπουμ των φωτογραφιών και τα τηλέφωνα του δημάρχου Δεσφίνας χτυπούσαν αδιάκοπα, όταν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο Λουκάς Παπαδήμος βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο δικός τους άνθρωπος, που έχει τις ρίζες του στη Δεσφίνα Φωκίδος, ανέλαβε το τιμόνι της χώρας, στην πιο δύσκολη στιγμή της.
Η ήσυχη, χειμωνιάτικη κωμόπολη σείστηκε από τα νέα, που ξύπνησαν μνήμες στα σοκάκια. Οι γείτονες στο ερειπωμένο πατρικό σπίτι του θυμούνται ακόμη τον 16χρονο Λουκά να παίζει στην αυλή, εκείνα τα ωραία καλοκαίρια της εφηβικής εποχής του.
Παράδοξο, αλλά αληθινό: ο σπουδαίος Ελληνας Λουκάς Παπαδήμος, και αρχιτέκτονας της εισόδου της χώρας στο ευρώ, έμελλε να είναι ο ίδιος που θα κλείσει την πόρτα της εξόδου από το ευρώ!
Τι κι αν το λαμπερό βιογραφικό αρχίζει από το Κολέγιο Αθηνών, το ΜΙΤ, κι απλώνεται στη Φραγκφούρτη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι.
Ο Λουκάς Παπαδήμος παραμένει πάντα, για όσους τον ξέρουν καλά, ο Ρουμελιώτης επιστήμονας, μοναχογιός του Δημήτρη Παπαδήμου, που αν και ευτύχησε να έχει “χρυσές θητείες” στις τράπεζες του κόσμου, η Ελλάδα δεν βγήκε ποτέ από μέσα του.
“Μεγάλη τιμή”
Η μητέρα του με συγγενείς από τη Δεσφίνα.
Η μητέρα του Κατερίνα καταγόταν από την Κάλυμνο, κι ο πατέρας του, γεννημένος το 1902, ήταν παιδί πολύτεκνης (8μελούς) οικογένειας. Στη δεκαετία του 1960 ο Δημήτρης Παπαδήμος ήταν διευθυντής στο υπουργείο Δημοσίων Εργων. Παρότι ο Λουκάς γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου είχαν μετοικήσει οι γονείς του, λίγο μετά το 1940, όλα τα καλοκαίρια του, καθώς και τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, τα περνούσε στη Δεσφίνα.
“Χαρήκαμε πολύ που ένας άνθρωπος καταγόμενος από τη Φωκίδα ανέβηκε στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, τους συμπατριώτες του” λέει ο δήμαρχος Δεσφίνας Ευστάθιος Μαντζώρος. Τα ξαδέρφια του, στο χωριό, έχουν ανοίξει τα σπίτια τους για να δεχθούν κόσμο που έρχεται να ευχηθεί για τον νέο πρωθυπουργό, να μάθει για τη ζωή του και να ξεφυλλίσει φωτογραφίες από το άλμπουμ της οικογένειας.
Το σπίτι του Λουκά Παπαδήμου στο Παλαιό Ψυχικό. Οι γείτονες χαρακτηρίζουν αυτόν και τη σύζυγό του ως ένα ευγενικό ζευγάρι, χαμηλών τόνων.
Οι γονείς του Λουκά Παπαδήμου, όπως μας λένε οι συγγενείς του, ήταν εξαιρετική “πάστα ανθρώπων”. Αυτοί ήταν που πρώτοι δίδαξαν ήθος και σεμνότητα στο μικρό παιδί, που ως φαίνεται ακολούθησε αυτές τις συμβουλές σε όλη τη διαδρομή του.
“Πρόκειται για άνθρωπο μετρημένο, πολύ χαμηλών τόνων κι αθόρυβο, που δεν προκαλεί με τη συμπεριφορά του”: αυτήν την περιγραφή δίνουν, άπαντες οι συμπατριώτες του στη Δεσφίνα, για τον Λούκα Παπαδήμο, που χαίρει του απόλυτου σεβασμού τους.
Τον ίδιο σεβασμό ο πρωθυπουργός πέτυχε να έχει κι από τα πολιτικά στελέχη σχεδόν όλων των κομμάτων. Οι πολιτικοί εμπιστεύονται τον Λουκά Παπαδήμο κι εκείνος κάνει τα πάντα για να επιβεβαιώνει αυτήν την εικόνα του.
“Το έργο του θα είναι δύσκολο, αλλά έχει μια σιγουριά που την έχει μεταδώσει ήδη στον κόσμο, από τις πρώτες κιόλας ώρες της ανάληψης της πρωθυπουργίας” μας λέει η πρώτη εξαδέλφη του, κ. Κατερίνα Στεφανίδου.
Ελεγκτής και όχι τραπεζίτης
“Οσοι τον αναφέρουν ως τραπεζίτη κάνουν λάθος” μας περιγράφει στενός του φίλος: “Ποτέ δεν υπήρξε τραπεζίτης. Ηταν πάντοτε ελεγκτής του τραπεζικού συστήματος. Από όλες του τις θέσεις επόπτευε το τραπεζικό σύστημα.
Το 1994, όταν τον φώναξε να έρθει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκε να σώσει τη χώρα και να διαχειριστεί τα άδεια ταμεία, και το έκανε με επιτυχία. Καθοριστική ήταν η συμβολή του στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Επεισε τότε τον Σημίτη να πάρει θέση υπέρ της σκληρής δραχμής, διότι χωρίς αυτή δεν θα μπαίναμε στη νομισματική ένωση. Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο αρχιτέκτονας της εισόδου στην ΟΝΕ, και τώρα καλείται ακριβώς για να διασφαλίσει αυτή τη θέση στην οποία ο ίδιος έβαλε την Ελλάδα. Ο ίδιος από τον Νοέμβριο του 2009 είχε πει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι πρέπει να πάει πιο γρήγορα η οικονομία, ότι βρισκόμαστε σε κακό χάλι, δεν περισσεύει χρόνος και ότι λεφτά δεν υπάρχουν…”.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ.ethnos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου